Yatırım amaçlı konut alanlara 7 öneri

Değeri onlarca farklı değişkene bağlı olan konutlar, amaç yatırım olunca daha da dikkatle incelenmelidir. Yatırım amaçlı konut satın almayı planlayanlar, karşılarına çıkacak seçenekleri değerlendirirken pazardaki diğer emsalleri de incelemek durumunda kalırlar. Yatırım süresi, finansman ve fırsat maliyeti gibi konular da karar aşamasında irdelenmelidir. Bu yazımızda, dikkat edilmesi gereken pek çok konu içerisinden 7’sini sizin için seçtik.

1- Yatırım amaçlı konut satın almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken konuların başında, mercek altına alacakları bölgelerdeki arz-talep oranlarıdır. Talebin fazla, arzın sınırlı olduğu bölgeler elbette öncelikle tercih edilmelidir. Bu arada mevcut konutların dışında çevrede konut yapılabilecek imarlı arsaların olup olmadığı da önemlidir. Arsa arzı fazla ise bölgede konut sayısında da artış olacağı düşünülmelidir. Bu artış mevcut konut talebine göre fazla olursa, konut rayiçlerinde düşüş yaşanabilir.

2- Gayrimenkul yatırımcıları profesyonel bir danışmanlık hizmeti almıyorlarsa aceleci davranmayarak araştırma konusunda gerekli mesaiyi harcamaktan kaçınmamalıdırlar. Alternatifler sabırla tespit edilmeli, fiyat ve özellikleri özenle karşılaştırmalıdır. Pazardaki satılık ve kiralık gayrimenkullerin durumu ve rayiçleri konusunda doğru bilgiye sahibi olmak, sağlıklı kararlar vermeyi sağlayacaktır.

3- Finansman durumu da dikkat edilmesi gereken konulardandır. Özellikle yeni konut projelerinden birinci el konut almak isteyenler için, gayrimenkul geliştiricilerinin sunduğu ödeme seçenekleri ve kampanyanlar detaylı olarak araştırılması gereken konuların başında gelir. Peşinat bedellerini ve faiz oranlarını mevcut bütçesine ve satın alacağı konutu kiralaması durumunda bütçesini nasıl yöneteceği konusunda iyi bir planı olması önemlidir. Yatırım sürecinde konutun kiralanabilirliği ve kira rayici yatırımın karlılığını etkileyen başlıca unsurlardandır.

4- İkinci el konut almayı tercih edenler için önerilerimizden birisi de konutun kentsel dönüşüm alanında, yoğun imalat faaliyetlerinin olduğu bir bölgede yer almasıdır. Konutun bulunduğu binanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi, hızlı değer artışı anlamına gelecektir. Onarıma ihtiyaç duyan özellikleri değerlendirmeyle ilgili yaklaşımınız, mülkün kiralanması ya da yeniden satışı konusundaki kararınıza göre değişebilir.
5- Satın alır almaz konutu kiralamayı düşünen ve böylece aylık kira getirisi elde etmek üzere planlarını oluşturan gayrimenkul yatırımcıları için konutun bulunduğu lokasyon dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Kiralık ev arayanlar için evin konumu, yakın çevresindeki hastane, okul gibi sosyal altyapı olanakları elbette önemlidir. Ancak konumun kiralamalardaki en çok aranan özelliğinin ulaşım alternatiflerine yakın mesafede bulunmasıdır. Ulaşım kolaylığına sahip daireler çok daha kısa zamanda kiralanabilir ve böylelikle kira getirisi süreci daha hızlı başlar.

6- Satın aldığı konutu, bir süre sonra tekrar satmayı planlayan gayrimenkul yatırımcıları için durum daha farklıdır. Evin değerini artıran bölge, ulaşım avantajı ve iç mekan özellikleri gibi konular hızlı satışta elbette etkili olacaktır. Ancak kısa sürede emlak yatırımından kâr etmek isteyenlerin satın aldıkları konutun tamirat ve tadilat gibi masrafları olmamasına dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca aidat, vergi ve harçlar da sanıldığından daha büyük maliyetlerde olabilir.

7- Son yıllarda küçük daireler daha fazla talep görmektedir. Gerek giderlerinin daha düşük olması gerekse kullanım kolaylığı küçük dairelere olan ilgiyi artırmaktadır. Alırken de daha uygun fiyatlara mal olan bu daireler yatırımcı için standart büyüklüktekilere oranla daha anlamlı olabilir. Ayrıca bölgedeki kiracı profiline göre bu tip dairelerin eşyalı olarak kiraya verilmesi daha rantabl olabilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

MYNAR Villa

Yeşilin her tonu Güzelbahçe’de… Geniş teraslar, açık havuz, akıllı ev sistemi, zengin peyzaj, açık otopark olanakları ile 3…