Asitli ve şekerli içeceklere dikkat!

Asitli ve şekerli içeceklerin fazla tüketimi mide hassasiyeti ve ülser gibi hastalıklara neden olabilir.

Sıcaklar arttıkça serinlemek ve su kaybının yarattığı susuzluk etkisi ile soğuk içecekleri tercih ediyoruz. Sıvı alımını artırmak yazın en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan biridir. Ancak tercih edilen içecekler genellikle yoğun kalorili oluyor ve kilo aldırabiliyor.

Popüler olan, kahveli, çikolatalı ve kremalı soğuk içeceklerin fazla miktarda şeker, yağı ve kalori içerdiğini biliyoruz. Hatta bazı içecek türlerinin kalorisi yoğun tatlıların kalorisiyle neredeyse aynı. Bazı türleri de oldukça fazla kafein içermekte. İçmeden önce kafein miktarını ve kalorisini göz önünde bulundurmamız gerekir. Günlük önerilen maksimum kafein alımının 200 miligram olduğunu düşünerek hareket edilmesi, eğer tüketilecekse şekersiz ve kremasız olarak tercih edilmesi doğru olacaktır.

Hamilelere çok zararlı

Şekersiz olarak bilinen asitli içeceklerde yapay tatlandırıcılar bulunmaktadır. Bu tatlandırıcıların, uzun vadede tüketildiğinde iştah arttırıcı etkisi olduğu da bilinir. Fakat daha önemlisi kanserojen etkileri fazladır. Kalori içermemesi bir avantaj olarak görünse de, bu tip zararları gözden kaçırılmamalıdır. Özellikle hamile bireyler, yapay tatlandırıcıların fetüse geçişi olabileceği için asla tüketmemesi gerekir. Ayrıca mümkünse çocuklarınızın hiçbir şekilde asitli ve şekerli içecekler tüketmemesine özen gösterilmelidir.

Meyve suyu meyvenin yerini tutmaz

Meyvelerin, özellikle sıcak aylarda içeriğindeki antioksidanlar, vitamin ve minerallerle vücudu destekler. Ancak, ne yazık ki içecek olarak sık sık meyve suları tercih ediliyor. Meyve suları oldukça fazla miktarda şeker içerir. Yüzde 100 olanlar nispeten daha fazla meyve konsantresi içerdiği halde bile hiçbir zaman meyvenin yerini tutamazlar. Meyvenin kendisinin tercih edilmesi en sağlıklı olandır. Meyve sularının kokteyl olarak tercih edildiğindeyse daha fazla kalorili hale geldiğinin bilinmesi gerekir.

Soğuk çay ve limonatanızı evde yapın

Soğuk çaylar kola gibi içeceklere nazaran asit içermese de oldukça fazla şeker içerirler. Light olanlarının içinde yapay tatlandırıcı vardır. Soğuk çaylar, şeker eklenmiş çaydan farklı değildir. Evde kendi soğuk çayınızı yapmanızı öneririz. Limonata; şeker, su ve limonun karıştırılmış halidir. Hazır satılan şekersiz limonatalar ise yine yapay tatlandırıcılar içermektedir. Evde az şeker ile yapılan limonataların tüketilmesi en doğrusu olacaktır. Bilinen en sağlıklı içecek sudur. İçerisine reyhan, nane, limon, şeftali gibi güzel aromaları olan meyvelerle birlikte soğuk tüketmeniz faydalıdır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal / Medicalpark

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like