Sakin şehir; Seferihisar

Organik tarım, yöresel yemekler ve yapılaşmanın uğramadığı bir güzel yer Seferihisar.

2009 yılında Türkiye’nin ilk sakin kenti olan Seferihisar’da, hayat sindire, sindire akıyor. Çünkü acele yok…

Başkan Tunç Soyer’in ilçeye kattığı bu kavramın en büyük getirisi ise, ürünlerini satabilecekleri pazarları olan kadınların oldu.

Seferihisar, tarihi zenginliği yanı sıra, eski zamanların balıkçı köyü olarak halen yalınlığını koruması çok güzel. Kalabalıktan uzak, huzurlu ve şehrin gürültüsünün dışında olma özellikleri sayesinde Türkiye’nin ilk Cittaslow Yerleşkesi olma unvanına sahip. Sakin şehir, manasına gelen, Cittaslow, klasik turizm anlayışının dışına çıkarak şehrin hikâyesini ve yerel kimliğini muhafaza etmeyi amaçlıyor. Bunun yanında yerel zanaatları, sanatı desteklediği gibi yaşamın kolay olduğu şehir anlamına da geliyor. İşte bu yüzden Seferihisar, ailenizle geçirebileceğiniz güzel bir tatil için en doğru adres diyebilirim. Seferihisar’da gezilecek yerler listesine eklenecek olanlardan, on iki antik kentinden biri Teos ve Lebedos.

Teos, Roma ve Helenistik döneme ait kalıntılarıyla bölgenin en eski yerleşim yeri. Siğacık iskelesinin yakınlarındaysanız eğer, bir zamanlar Pers’lere ve Likya uygarlığına boyun eğmiş olan bu dikkat çekici yerleşkeyi gözden kaçırmanız mümkün değil. Teos Antik kentinin en büyük tarihi mirası ise Dionysos Tapınağı. Gün batımını izlemek için mutlaka uğrayın derim.

Bunların yanında, zamanında bahar şenliklerine ev sahipliği yapan Agora tiyatro ve Lebedos antik kenti de görülmeye değer diğer yerler arasında.

İyon uygarlığının başkenti Sığacık;

Mandalina bahçelerinin ortasında küçücük sokakların ördüğü Sığacık, Seferihisar’a sadece 5 km mesafede.

Eski dönemler de balıkçıların sığınak olarak kullandığı kasaba,16.yüzyıl da Kanuni Sultan Süleyman zamanın da Siğacık ismini almış. Siğacık kalesine geldiğiniz de ise bu görkemli kalenin yapımında Kaptan-ı Derya Piri Reis’in de imzası var. Sivrihisar, Kuşadası ve Ayasuluk isimli üç kapısı olan kalenin içinde, Süleyman Han Camii, mescit ve bir de küçük hamam yer almaktadır.

Sokaklar da panayır havası;

Hele ki bir Pazar günü Seferihisar’daysanız, çok şanslısınız. Çünkü organik pazarı ziyaret edebileceksiniz. Yakın köylerin güleç yüzlü yerli halkın el ürünlerinin sergilendiği ve yerli tohumlarla üretilen sebzelerin bulunduğu pazarda birçok yöresel lezzetler de tanıma fırsatınız olacak.  Ayrıca, mini sergilere, konser ve şiir dinletilerine de denk gelmeniz olası tabi.

Ege kıyıların da mütevazı tatil adı; Seferihisar

Seferihisar’da 8 adet mavi bayraklı plaj var. Akarca, İpekkum, Ürkmez ve Azmak plajları ve Karakoç Kaplıcası da tatilin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz diğer seçenekler. Ayrıca tertemiz plajlarıyla ünlü Akkum ve Ekmeksiz, Siğacık tepesinin arkasında ki koyda yaz ayları görülmeye değer yerlerden.Adı gibi bembeyaz kumsala ve berrak bir denize sahip  olan Akkum plajı 20001 yılı’nda mavi bayrak odülüne sahip.Bu plaj aynı zamanda deniz dibindeki buz gibi yatlı su akıntısıyla tatilcileri şaşırtıyor.Tabi bu arada güçlü rüzgar koridorlarına sahip olması nedeniyle rüzgar sörfüne elverişli olan kumsal da, Scuba Diving’de yapabilir siniz. Balıkçı kasabasın da ne yenir diye sorarsanız, bunlardan biri, şüphesiz deniz ürünleri olacaktır. Çünkü Barbun, Çipura, Sardalya, Levrek, Ahtapot salatası, Karides tava hepsi burada.

Sahilde sıralanan lüks lokantalar da bir ziyafet çekebileceğiniz gibi, gün içinde ekmek arası balıkla da bu lezzete ulaşabilirsiniz. Kesinlikle balık keyfi yapmadan dönmeyin. Yemekten sonra sırtını kalenin yamacına dayamış salaş kahvehaneler de sevecen ve sıcakkanlı Seferihisar halkıyla her an keyifli sohbetlerle, bol köpüklü Türk kahvesini yudumlamakla tüm yorgunluğunuzu unutacaksınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Bir Tavsiyem Var

Aylardan şubat. Kışı uğurlamanın, baharı karşılamanın telaşındayız… Ege’de varlık göstermenin neticesinde, hep Ege’den öneriler ile buluşuyoruz her sayıda.…