Güzelbahçe balık mezatına gittiniz mi?

Güzelbahçe Balık Mezatı, balık satın almak isteyenlerin dışında, seyirlik keyif alanların da uğrak yeridir. Günün erken saatlerinde mezata gelenler, taze ve uygun fiyatla balık satın alabildikleri gibi, balıkçıların hararetli pazarlık anlarını da izlerler.

ekran-resmi-2016-10-25-11-33-47

Çeşit çeşit, kasalar dolusu balık, tezgahları süslerken balıkçıların ve müşterilerin mezat anını bekleyişleri oldukça heyecanlıdır. Saat 06 sularında balıkçıların mezat alanına getiridikleri balıklar, görevliler tarafından, cins ve büyüklüklerine göre gruplandırılarak tartılır. Az miktarda olanlar tezgah üzerinde, fazla olanlar kasalarda sergilenir. Balık gruplarının üzerlerine konan etiketlerde kaçar kilo oldukları yazılıdır.

Gruplandırma ve tartma işlemleri sürerken alışveriş için gelen perakendeci esnaf, müşteriler ve restoran sahipleri balıkları inceleyerek, satın almak istediklerini gözlerine kestirirler.

Mezat zamanı geldiğinde kabzımal herkesi tezgah başına çağırır. Toplanan heyecanlı kalabalık kabzımalın ağzından çıkacak fiyatlara odaklanmıştır.

Mezat başlar. Kabzımal eliyle bir grup balığı işaret ederek “burası …. TL” der. Bu açılış fiyatıdır. Kim en yüksek fiyatı verirse balıklar onun adına ayrılır. Açılış fiyatına alıcı çıkmaz ise kabzımal fiyatı alıcı buluncaya kadar kademeli olarak düşürür. Ancak fiyatın düşmesi çok ender bir durumdur.  Ödeme işlemi pratik olarak mezat anında yapılamayacağından bir yazıcı, satın alan kişiyi, balıkların cinsini, kilosunu ve fiyatını kayıt eder. Tezgahlardaki tüm balıklar bitinceye kadar mezat devam eder. Mezat bitiminde ise hesaplar görülür.

ekran-resmi-2016-10-25-11-33-54

Fiyatlar nasıl belirleniyor ?

Kabzımalın, tezgahta duran balık grupları için fiyatı bir çırpıda söylüyor olması şaşkınlık vericidir. Çünkü fiyatı belirleyen çok sayıda değişken vardır. Bu değişkenleri değerlendirip, kiloyu da hesaplayarak aynı anda bir fiyat söylemek hiç de kolay değildir. Daha da önemlisi fiyatı söyleyen kabzımala kimsenin itiraz etmemesi, ve herkesin ona güveniyor olmasıdır.

Güzelbahçe Balık Hali’nin en eski ve tecrübeli simalarından olan Rize’li İsmail Kandemir ile bu konu hakkında sohbet ettik: 1965 yılında balıkçılığa başlayan Kandemir, uzun yıllardır kabzımallık yapıyor. Baba mesleği ile ilgili olarak şunları söylüyor: Bu işi yapmak gerçekten kolay değildir. Ayrıca önemli bir sorumluluk ister. Ağzınızdan çıkacak fiyat, balıkçının yüzünü güldürmeli ve madur etmemelidir. Aynı zamanda alıcı da pazar koşullarına göre makul bir bedel duymak ister. Bu işin okulu olmadığından dengeyi sağlamak ancak tecrübe ile mümkündür. İyi bir kabzımal olabilmek için, balıkçılığın her aşamasında bulunmuş olmak gerekir. Yakalamayı da reisliyi de, satmayı da bilmelidir. Fiyatını belirleyeceğim balıkların başına geldiğimde, cinsini, hangi bölgeden geldiğini, tazeliğini, büyüklüğünü, havanın durumunu, pazardaki arz miktarını ve bir gün önceki fiyatını dikkate alarak bir bedel söylerim. Tecrübemizden dolayı söylediğimiz bedele balıkçılar da müşteriler de inanır ve güvenirler. Güzelbahçe Mezatı’na yerlilerin dışında birçok bölgeden balıkçılar ürün getirir; Ayvalık, Foça, Edremit, Bodrum, Kuşadası, Alaçatı, Çeşme, Sığacık hatta Çanakkale’den bile balık gelir.

063ee9aeb9f60efa02823e51450f82ce_l

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Bir tavsiyem var

Bu sayıdan itibaren Narlıdere Life Dergisi yazar ailesinin bir üyesiyim… Gezdiğim, gördüğüm, deneyimlediğim yerler ve mekânlar konusunda tecrübelerimi…
Devamını oku...

Bir tavsiyem var

Tatil deyince yol yakışıyor yanına… Kısası, uzunu… Kendinize biçtiğiniz zaman manasına geliyor. Hele ki Ege ise mevzu, her…
Devamını oku...

Bir tavsiyem var!

Bir tavsiyem var! Seyahat etmek  hareket etmek demek benim lugatımda… Hareket etmek yer değiştirmek… Görmediğin kasabalar, köyler ile…
Devamını oku...

Bir tavsiyem var

Doğa’da olmak, doğanın bir parçası olmak  manasına geliyor benim nezdimde. Şehrin karmaşasını, yılların yorgunluğunu, sıkışmışlık hallerimizi doğaya yaklaşarak…