Ofis dekorasyon fikirleri

Ofis dekorasyonuna başlamadan önce şu anki mevcut çalışma alanınızda nelerden hoşlanıp, hoşlanmadığınızı belirlemeniz gerekir.  “İşlevsellik ve görsellik” aynı zamanda  “rahatlık ve resmiyet” arasındaki dengeyi kurmak önemlidir. Bir ofis, iş verimliliğinizi artıracak şekilde zevkinize ve işinize uygun olarak tasarlanmış olmalıdır. Aşağıdaki ofis dekorasyonuna ait örnekler ve ipuçları bu anlamda sizlere ilham sağlayacaktır.

RENK

Tüm dekorasyon alanları için renk önemli bir unsurdur.  Renklerin insanlar ve mekân üzerinde etkileri olduğunu göz önünde bulundurarak ofis dekorasyonunuzu yaparken zevkinize  ve işinize uygun renk paletlerinden yola çıkmanız gerekmektedir.  Örneğin mavi, yatıştırıcı özelliğe sahip bir renk kabul edilir.  Bunun için hastane duvarlarında mavi ve açık yeşil tercih edilir. Siz de muayenehaneleriniz için düşünebilirsiniz… Kahverengi sıcak ve rahat ama aynı zamanda kasvetli olduğu düşünülür. Yine de makam odaları için siyah ve kahverengi vazgeçilmezdir. Turuncu ve sarı enerji dolu renklerdir.  Reklam ajansı gibi farklılık ve yaratıcılığın ön planda olduğu bir ofis arzu ediyorsanız kırmızıya da yer vermenizi öneririm.

DOĞAL IŞIK

Evlerimizde olduğu gibi ofis için de doğal ışığa sahip olmak şüphesiz çok avantajlıdır. Ofiste pencerelerin sunduğu doğal ışık, ferah ve aydınlık mekânlara sahip olmanızı sağladığı gibi  kişisel olarak da  kendinizi iyi hissetmemize yol açar.  Doğal ışığın etkisini devam ettirmek için açık ofislere yönelebilirsiniz.  Yeterli doğal ışığa sahip değilseniz gün ışığı ampulleri ile aydınlatma sizler için doğru bir çözüm olacaktır. Ofisinizde doğal ışıktan maksimum faydalanmak için seperayonları da cam bölmeler veya cam tuğla ile yapabilirsiniz.

MANZARA

Çalışırken başınızı çevirdiğinizde bir orman, deniz, şehir ya daha iyi bir panoramik görünüm gördüğünüzde işinize daha ilham verici ve motive edici bir şekilde yapabileceğiniz gerçeği tartışmasız en iyisidir. Verimliliği arttırıcı harika manzaralı ofisler kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Ancak böyle bir manzaraya sahip değilseniz yerine özel duvar kağıtları ve kolajlarla istediğiniz bir görünümü de elde edebilirsiniz.

TEKNOLOJİ

Şu an teknoloji ile hayatımızı daha kolay ve keyifli hale getirmek için yeni yollar keşfetmeye istekli bir dünyada yaşıyoruz. Akıllı telefonlar ile uzaktan çoğu sistemleri kontrol edebilirken, ofis tasarlarken de bu özellikleri içeren akıllı ofis sitemleri göz önünde bulundurmalı. Böylelikle zamandan ve işgücünden tasarruf ederek iş verimliliği artışını sağlamış oluruz.

MOBİLYA

Bir ofisi planlarken ihtiyaçlarınıza göre karar vermeniz gerekir. Örneğin, hangi boyutlarda bir masa ihtiyacınızı karşılayacaktır ve bunun mekânınızda ne kadar yer kaplayacağını karşılaştırarak karar vermek önemlidir. Aksi takdirde kişisel olarak ihtiyacınızı karşılayacak olan mobilyalar mekânınız da hareket alanınızı kısıtlayarak işlevselliğini yitirmiş olacaktır.

Dosya ve diğer araç-gereçler için depolama ihtiyacı çok var mı? Kaç kişi bu alanı kullanacak gibi öncelikli soruları mekânınızla ilişkilendirerek cevaplandırmak gerekir.

Eğer çeşitli faaliyetleri yürütmek için küçük bir ofise sahipseniz esneklik önemli bir rol oynamaktadır. Aynı mekânı hem toplantı odası hem de bireysel çalışma alanı olarak kullanabilmeniz olanak sağlayacak bir masa, depolama ihtiyacınızı ve aynı zamanda TV izlemenize olanak sağlayabilecek dolaplı TV üniteleri, hem misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz hem de dinlenebileceğiniz bir kanepe gibi çok amaçlı mobilyalar kullanılabilir.

Mobilya konusunda diğer önemli bir husus ise  saygın ofis tasarımında önemli bir yere sahip olan mekânınıza uygun olan özel üretim mobilyalardır. İhtiyacınıza ve mekânınıza göre tasarlanmış mobilyalar yardımıyla sağlıklı ve uygun çalışma alanları oluşturarak eşsiz ve keyifli bir ofise kavuşmuş olursunuz. Bir sonraki yazımda ofis mobilyası alternatiflerine detaylı olarak yer vereceğim.

BİTKİ

İnsanlar üzerinde stresi azaltmak ve daha üretken olmamızı sağlayan etkilere sahip olan bitkiler ofis dekorasyonu için olumlu bir role sahiptir. Doğadan bir parçanın ofisinize eklemenin sayısız yolu vardır. Örneğin mekânınız kısıtlı dahi olsa masanızın üzerinde kullanacağınız taze bir bitki, işinizi daha zevkle ve daha odaklanarak yapmanıza olanak sağlayacaktır.

KİŞİSELLEŞTİRME

Bir çalışma alanının  keyifli ve ilham verici olabilmesi için kişisel eşyaların kullanılması gerekliliğine inanıyorum.  Tabi dikkatinizi dağıtmayacak oranda olması önemlidir.  Ev-ofis bir iş alanınız varsa kişiselleştirmeniz çok daha kolay olacaktır fakat sevdiğiniz bir çerçeve veya aksesuarla istediğiniz tüm alanları kendinize özel hale getirebilirsiniz.

DİNLENDİRİCİ ALANLAR

Bir ofis fazla resmi ve iş odaklı ise çalışma verimliliğinizi düşürecektir. Keyifli bir çalışma ortamı olabilmesi için çalışma alanının rahat bir tarafı da olması gerekir. Çalışanların dinlenmek ve birbirleri ile sohbet edebilmeleri için alanların yaratılması önemlidir. Büyük ofislerde bir kafe mükemmel bir seçenek olurken, daha küçük ofislerde rahat bir okuma köşesi veya yemek alanı seçenekleri değerlendirilebilir.

Çoğu büyük şirketler şu anda kendi ofislerinin tasarımında çalışanlarına video oyun odaları ve spor salonları gibi çalışanlarını mutlu edecek ve rahat nefes alabilecekleri alanlar sunmaktadır.

 

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like