9 adımda bahar yorgunluğuna karşı çıkın!

Baharın gelmesi ve havanın ısınmasıyla birlikte metabolizma ve hormonlar üzerinde yaşanan değişiklikler ile kimi daha enerjik, daha canlı hissederken kimileri de yorgunluk, mutsuzluk, aşırı sinirlilik ve uykusuzluğa teslim olur. Beslenme düzeninizde ve fiziksel aktivitelerinizde yapacağınız ufak değişiklikler ile bu duruma karşı koyabilir ve yaza daha sağlıklı girebilirsiniz.

1 Kahvaltısız asla

Besleyici ve sizi tüm gün ayakta tutacak bir kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Standart kahvaltılardan sıkıldığınız noktada tam buğday unundan yapılmış krep, kendi hazırladığınız granola veya yulaf ezmesi ve meyveyle çeşitlendirilmiş yoğurt ile sofranızı çeşitlendirebilirsiniz.

2 Öğün sayılarınızı artırın

Herkesin bildiği ama bir türlü uygulamaya geçirmediği az az, sık sık beslenme alışkanlığını kazanmanın tam zamanı. Ana öğünlerinizin arasına 2,5-3’er saatlik aralıklarla taze ve sağlıklı küçük atıştırmalıklar ekleyerek hem kendinizi mutlu edebilir hem de tek bir öğüne yüklenmemiş olursunuz.

3 Sıvı tüketimine dikkat

Vücut susuz kaldığında son çare olarak susuzluk hissini verir. Yani susama hissi olmadan da bol su tüketerek hücrelerimize ihtiyacı olan oksijeni yollayarak daha rahat nefes alabilir ve yorgunluğumuzu önleyebiliriz. Günde 2,5-3 litre su içmeye dikkat edin. Unutuyorum diyorsanız sürekli yanınızda bulundurabileceğiniz bir su şişesi ile günlük koyduğunuz hedeflere ulaşabilirsiniz.

4 Alkol ve kafeinden uzak durun

Bu dönemde çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler yerine bitki çayları ile metabolizmanızı çok yormadan bağışıklık sisteminizi koruyabilirsiniz. Özellikle yeşil çay, beyaz çay, papatya gibi a,

Sadece beslenmeye dikkat etmek yetmiyor maalesef. Havaların güzelleşmesiyle birlikte size en yakın park ve yürüyüş yollarını değerlendirmeli, mutlaka haftada 3 gün 45 dakikalık tempolu yürüyüşler yapmalısınız. Böylece mutluluk hormonlarınızın salgılanması artacak ve dinç hissedeceksiniz. Hafta sonlarını da aileniz ile birlikte farklı aktiviteler yaparak değerlendirebilir hareketi keyifle hayatınıza katabilirsiniz.

6 Uyku

Yapılan çalışmalar kişinin metabolizması üzerinde beslenme kadar uykunun da önemli olduğunu ortaya koymuştur. Her gün aynı saatte yatmaya ve 8 saat uyumaya dikkat edin.

7 Daha çok vitamin

Havadaki pozitif ve negatif iyon dengesinin değiştiği dönemlerdeyiz. Akdeniz beslenme tarzına geçme zamanı. Günde mutlaka 5 porsiyon sebze ve meyvenizi tüketmeye dikkat edin. Taze mevsim meyveleri ile ara öğünlerinizi sebzeler ile ana öğünlerinizi renklendirin. Özellikle C vitamini alımını aksatmamalısınız. Kuşburnu, kivi ve maydanoz baharın vücudumuza en etkili besinleridir.

8 Gizli düşman tatlı ve kızartmalar

Kızartma gibi yağlı besinler, şeker ve beyaz un vücudumuzun gizli düşmanı. Bu tür zararlı besinlerden uzak durmak gerekiyor. En çok yapılan hatalardan birisi de öğün atlamak veya öğünü tatlı ile geçiştirmek. Fazladan aldığınız her bir gram basit şekerin yağa dönüşerek vücudunuzda depolandığını unutmayın. Unutmamanız gereken asıl şey ise kolayca depolanan yağların kaybedilmesindeki zorluk.

9 Motivasyon

Ben tüm bunları biliyorum fakat koşturma içerisinde hayatıma entegre edemiyorum diyebilirsiniz. Fakat gücün kendinizde olduğuna inanın! Önceliğin sağlığınız olduğunu unutmayın.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Menopoz ve beslenme

Diyetisyen: Dilay Kurtoğlu Menopoz kadınlarda adet kanamasının kesilmesi ve yumurtlamanın sona ermesi ile tanımlanır. Menopoza girmek üzere olan…