Estetik, güzellik, güzel görünme her dönemde olduğu gibi günümüzde de insanların ilgisini çekmeye devam etmektedir. Daha iyi bir görünüm elde etme amacıyla uygulamada olan ve geliştirilmeye devam eden çok sayıda yöntem vardır. PRP enjeksiyonları estetik uygulamalar arasında son yıllarda geliştirilmiş olan ve en sık uygulanan işlemlerden biridir. Bu sayımızın konusu olan PRP uygulamaları ile ilgili bilgiler verirken, en çok merak edilen soruları da yanıtladım.
Platelet rich plasma (PRP)’nin anlamı trombosit adı verilen kanın pıhtılaşmasından sorumlu elemanlardan zengin plazmadır. İlk olarak 1970’li yıllarda hematoloji uzmanları tarafından bulunmuş ve kanama bozukluğu olan hastalarda kullanılmıştır. Daha sonraki yıllarda ağırlıklı olarak spor yaralanmalarında kullanılsa da, kalp cerrahisi, çocuk cerrahi, üroloji, ortopedi, jinekoloji, fizik tedavi gibi daha birçok branşta yaygın olarak kullanılmıştır. Plastik cerrahide son yıllarda cilt yenilenmesi, izlerin giderilmesi, saçlı deride saçların güçlendirilmesi amacıyla yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Trombositler kemik iliğimizde üretildikten sonra kana salınır. Esas görevleri, kesi veya yaralanmalara bağlı kanama olduğunda, yaralanan bölgede birikerek kanamayı durdurmaktır. Trombositler, yeni damar oluşumunu, kök hücrelerin yaralanan bölgeye doğru göç etmesini, yeni doku büyümesini sağlayan çok sayıda büyüme faktörü taşırlar. PRP ise yukarıda bahsettiğimz trombositleri ve büyüme faktörlerini yüksek miktarda barındıran plazmadır.
PRP elde edilmesinde uygulanan çeşitli yöntemler vardır. Öncelikle hastadan kan alınarak, sitrat denilen trombositlerin aktive olmasını engellen tüplere konur. Tüpler belli hız ve süre santrifüj edilerek plazma kısmı ayrılır. Plazma tekrar başka bir tüpe alınır ve tekrar santrifüj edilir. Böylece tüpte PRP ayrılır ve diğer serum kısmı atılır. Elde edilen PRP’nin kalitesi trombositlerin canlılığı ve bütünlüğüne bağlıdır. Trombositler santrifüj kuvvet ve süresinden etkilenir. Bu nedenle santrifüj kuvvet ve süresi iyi kalitede PRP elde etmek için en önemli noktalardan biridir.
PRP estetik işlemlerde hangi amaç ile kullanılır?
PRP deride zamanla oluşan kırışıklar ve çöküntülerin düzeltilmesi, deriye esneklik ve parlaklığının yeniden kazandırılması amacıyla kullanılabilmektedir. Diğer bir kullanım amacı lazer, peeling, dermapen gibi uygulamalar sonrasında derinin hızla yapılanmasını sağlamaktır Bu uygulamalarda kısa sürede çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. En yaygın kullanım alanlarından biri saç dökülmesini engellemek veya var olan saçı güçlendirmek amacıyla kullanımdır. Saç ekiminde başarı şansını arttırmak amacıyla da kullanımı mevcuttur.
PRP hangi bölgelere uygulanır?
Yüz bölgesi, boyun, dekolte, eller, saçlı deri gibi cilt yenilenmesi gerektiren tüm alanlarda kullanılabilir. Gözaltı morluklarının giderilmesi ve güneş lekelerinin giderilmesi amacıyla kullanımda başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
PRP uygulaması sonucunda değişiklikler hemen ortaya çıkar mı?
Uygulamadan çok kısa bir süre sonra ciltte parlaklık oluşur. Ancak birkaç hafta sonra bu parlaklıkta azalma meydana gelir. Sonuçların kalıcı olması için bir ay ara ile 3-4 seans PRP uygulaması yapılmalıdır. Daha sonra 6 ay veya 1 yıllık aralar ile yapılan uygulamalarda kalıcı ve daha iyi sonuçlar elde edilir.
PRP uygulamasının riskleri var mıdır?
PRP tamamen hastanın kendi kanından elde edildiği için gelişebilecek problemler çok azdır. Diğer uygulamalarda görülen alerjik yan etkiler, enfeksiyon gibi problemler bu uygulamada görülmez. PRP uygulaması hijyen koşullarına uyulduğu taktirde son derece güvenli bir uygulamadır.
PRP enjeksiyonu sırasında ağrı hisseder miyim?
PRP uygulaması maske ile uygulanabildiği gibi enjeksiyon ile de yapılır. Maske uygulamalarında herhangi bir ağrı hissedilmez. PRP enjeksiyonlarında ise hemen derinin altına uygulama yapılır. Uygulama sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemesi için uygulama öncesinde anestezik kremler uygulanır. Bu şekilde hissedilen ağrı azaltılarak en aza indirilir.
PRP uygulaması hangi mevsimde yapılmalıdır?
Diğer yöntemler ile kombine edilmediğinde PRP her mevsimde uygulanabilir. Ancak lazer, dermapen, peeling gibi yöntemler ile birlikte uygulandığında güneşin etkin olmadığı sonbahar, kış ve ilkbahar başında uygulanabilir. Yaz aylarında güneş ışınlarından korunulmadığı takdirde lazer, dermapen veya peeling uygulamaları sonrası cilt lekeleri oluşabilmektedir.
PRP uygulaması ile kök hücre uygulaması arasında farklılık var mıdır?
PRP ve kök hücre uygulamaları birbirinden tamamen farklı uygulamalardır. PRP kandan elde edilir ve trombositlerden zengin plazmadan oluşur. Kök hücreler ise yağ veya kemik iliğinden elde edilir. Kök hücrelerin her türlü dokuya dönüşme potansiyelleri vardır. Yüz gençleştirme amacıyla kullanılabildiği gibi bir hastalık veya yaralanmayı takiben oluşan doku hasarını gidermek amacıyla kullanılır.
Sonuç olarak PRP uygulamasının cilt yenileme, kırışıklık tedavisi ve saç güçlendirmede son derece güvenli ve etkili bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz.