BAHÇE AYDINLATMASI İÇİN PRATİK BİLGİLER

garden ideas landscape lighting ideas pictures distinct outdoor garden lighting ideas – cullmandc

İyi planlanmış ve uygulanmış bir aydınlatma sistemi ile evinizi bahçesiyle beraber görkemli ve dikkat çekici bir yer haline getirebilirsiniz.

Bahçeleriniz gündüz keyif verdiği kadar gece de keyifli bir şekilde olmalıdır. Aydınlatma sistemi iyi planlanmış ve uygulanmış olursa, evinizi bahçesiyle beraber görkemli ve dikkat çekici bir yer haline getirebilirsiniz. İşte iyi bir aydınlatma tasarımı için yapmanız gerekenler…

Bahçede aydınlatma gerekli midir?

Öncelikli olarak tüm alt yapı ve tasarımınızın uygulanması aşamasından sonra aydınlatma ve elektrik işlerine geçmeniz gerektiğini unutmayın. Evinizde değerli olan yapısalları ve bitkileri aydınlatarak değerlerine değer katmanız hatta geceleri ıssız ve soğuk görünen bahçenizi sıcak tonlarla ısıtmanız mümkündür. Böylece 24 saat yaşayan bir mekân yaratmış olursunuz.

 

  

Binanın ya da bahçenin aydınlatılmasının yararı nedir?

İyi aydınlatılmış bir ev girişi, konuklarınızı karşılar ve ziyaretçileri tespit etmenize yardımcı olur. Kapınızın iki tarafına yerleştireceğiniz dış mekân duvar aplikleri, evinize sıcak ve davetkâr bir görüntü kazandırırken, girenlerin emniyetini de sağlayacaktır. Verandanız varsa, verandanın altına veya başka herhangi bir çıkıntıya sarkıt aydınlatma ürünlerinden seçebilirsiniz, zincirli sarkıt veya dış mekân tavan aydınlatma bunlara örnektir. Arka giriş veya yan girişlerde kapı kilidinin bulunduğu yöne yerleştirilecek tek bir bahçe apliği yeterli olabilir. Bu aplikleri seçerken evin tarzı önemlidir. Örneğin İtalyan ve İran mimarisi arasındaki ciddi farklar gibi İtalyan tarzı bir villanız varsa, çok taşlı bir aplik kötü bir giriş anlamına gelebilir. Bahçe girişiniz bahçeye uyumluyken, bina girişinizdeki apliklerin iç dekorasyona da uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Bahçeniz çok büyükse ve aydınlatma için fazla armatür kullandıysanız; enerji tasarrufunu sağlamak için, dış mekân armatürlerde PLC, kompakt floresan veya metal halinde ampuller (veya sodyum buharlı ampuller) kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Garajın aydınlatılması nasıl olmalı?

Gece garajı kullanan aile bireylerinin güvenliği için garajın ön yüzüne bir duvar armatürü monte edebilirsiniz. Yüksek basınçlı sodyum ampulle donanmış armatürler, akkor ampullerden daha iyi ışık verip, daha uzun ömürlü olurlar. Ayrıca dış mekân için mevcut olan fotoseller, aydınlatma armatürlerinizi gece kendiliğinden aydınlatıp günün ilk ışıklarında söndürerek, hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de siz uzaktayken güvenlik temin edecektir.

 

Yürüme yollarının ve dar hacimlerin aydınlatılması nasıl olmalıdır?

Bahçenizde gece bütün aile bireylerinin ve konukların rahatça hareket edebilmelerini sağlamak için, bahçe içindeki merdivenler, yollar ve patika alanlar rahat yürüme imkânı sağlayacak şekilde aydınlatılmalıdır. Bunun için set üstü armatürler, yer armatürleri veya duvar aplikleri kullanabilirsiniz. Kullanacağınız dairesel ışık yayan kısa yol armatürleri, yürüyeceğiniz yolu aydınlatır; aynı anda çiçek yataklarını, çalıyı veya fundaları vurgular. Bu yere yakın aydınlatmaların enerji tasarruflu alçak voltajlı ampuller kullanan şekilleri mevcuttur. Bu tip ürünlerin monte edilmesi kolay olup, yerleri basitçe değiştirilerek dış mekân aydınlatmanıza farklılık yansıtabilir. Yere yakın aydınlatmalar, yanından yolgeçen patikaların sınırlarını belirlemek için de kullanılabilir. 45-65 cm’lik ürünler de kullanabilirsiniz. Gölgelikli ürünler tercih edersiniz fazla parlak ışığı engellemiş olursunuz. Bahçenizdeki katlar, verandalar, merdiven altları ve banklarda düşük voltajlı minik ışıklar kullanarak mekânınızı romantik bir inziva köşesine dönüştürebilirsiniz. Yakınlarındaki bir ağacın dallarına monte edeceğiniz spot aydınlatma da değişik bir atmosfer için çözüm olabilir. Barbekü veya servis alanlarına, güçlü ışıklı armatür yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz. Bunun için çatının bitişiğine IP’si yüksek bir gömme aydınlatma yerleştirin veya barbekünün arkasındaki parmaklıklara spot türü bir aydınlatma monte edin.

Bahçe aydınlatmalarında farklı alternatifler nelerdir?

Dış mekânda en basit haliyle çim alanlarda uygulama yapılabileceği gibi metal ya da alüminyum seçeneklere kadar ayaklı ya da sabit çeşitli şekillerde ve dizaynlarda aydınlatma seçenekleriyle bahçenizde yaratmak istediğiniz atmosfere kısa sürede kavuşabilirsiniz. Önemli olan aydınlatma tasarımında nereleri aydınlatacağınıza karar vererek o bölgeye uygun armatürleri belirlemek olacaktır. Bahçenizde büyüklüğüne bağlı olarak üretim ya da kendi çapınızda meyve sebze yetiştiriyorsanız belli bölümlerde spot uygulamalarla da destekleyebilir, hırsızlara ve tüm diğer dış tehlikelere karşı önlem alabilirsiniz. Uzaktan kumandayla tek bir katın veya bütün evin ışığına hâkim olabileceğiniz sistemler günümüzde uzman elektrik tesisatçıları tarafından kurulabilmektedir. Bahçenizdeki aydınlık seviyesine göre evinizin içindeki veya bahçenizdeki aydınlatma sistemini kontrol edebileceğiniz tesisatlar da artık mevcut. Bu sistemlerde akşam olmaya başladığında bahçedeki aydınlatma sistemi ve evin içindeki istediğiniz mekân otomatik olarak aydınlanırken, ışığın hep aynı olmasını istediğiniz mekânlar, dış ışığa göre otomatik olarak aydınlanabiliyor.

 

 

Aydınlatmaların renk seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Çim alanınızın yeşil gözükmesi rahatlatıcı bir etki vereceği gibi, ortam sıcak gözüksün istiyorsanız bitkilerde sarı, turuncu ve kırmızı tonlarda bir aydınlatma yapabilirsiniz. Bahçenizde doğallık arıyorsanız, bitkilerin gündüz görünen renklerinde aydınlatılması da bir seçenektir. Yine bahçenizde uzak olan yerleri yakın, yakın olan yerleri uzak göstermek istiyorsanız, oturum alanınıza uzak yerleri canlı tonlarda, yakın yerleri koyu renklerle aydınlatın ya da yakın yerlere aydınlatma seçmeyin. Bahçe aydınlatmada temel prensip alana duygu ve derinlik kazandırmak, mekânı ferah kılarken ve estetik öğeleri vurgulamaktır.

Güvenlik amaçlı aydınlatma nasıl olmalı?

Ekstra güvenlik istiyorsanız, evinizin karanlıkta kalan her köşesini aydınlatın. Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla, monte edeceğiniz hareket veya ısıya duyarlı sensörler, sadece herhangi biri yaklaşınca armatürleri devreye sokacaktır. Otomatik bir zamanlayıcı, dış mekân aydınlatmalarınızın bir bölümünü kontrol ederek, onları belirlenen saatte söndürebilir, diğer taraftan koruma amaçlı aydınlatmalar gece boyunca yanar vaziyette bırakılabilir. Diğer kanıtlanmış ev emniyeti tedbirlerinden biri de ev içinde kullanacağınız zaman saatleridir. Siz evde yokken bile evi meşgul gösterebilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like