Etkili konuşup, karizmatik görünmek öğrenilebilir mi?

Karşımızdaki kişiyle kurduğumuz sözsüz iletişim olan beden dili, kişiliğimiz hakkında pek çok ipucu verebiliyor. Doğru kullandığımız beden dili ile etkili ve karizmatik görünürken, hâkim olamadığımız beden dili hareketleri bizi zor durumda bırakabiliyor.

Günlük ve profesyonel yaşamımızda ihtiyaç duyduğumuz, etkili konuşup, karizmatik görünmek pek çoğumuzun isteğidir kuşkusuz. Bu talebi karşılamak için verilen eğitimler var. İletişim Atölyesi de bu eğitimi veren bir kurum. Atölye kurucusu ve eğitmeni Ebrar Uyanık, İletişim Atölyesi’ni anlatırken, beden diliyle ilgili de önemli ipuçları verdi.

Ebrar Uyanık İletişim Atölyesi Kurucusu

 

İletişim Atölyesi’nde neler var?

Ebrar Uyanık, İletişim Atölyesi’ni kurma amacını şöyle anlatıyor: “İletişim atölyesi kurulurken tek bir amacım vardı. ‘Eğlenceli ve günlük yaşamda uygulanabilir eğitim nasıl verilir?’ Bütün eğitimler bu düşünce ile oluşturuldu. Ben bu eğitimden zevk alır mıyım, bu eğitim bana ilham verir mi ve en önemlisi günlük yaşamda uygulanabilir mi? Uzun ve sıkıcı slaytların olduğu, sadece anlatıcının konuştuğu eğitimler yerine bunun değişmesi gerektiğini düşünerek, katılımcıların tamamen etkin bir şekilde yer aldığı, kendini rahat hissettiği uygulamalı ve eğlenerek öğrenebilecekleri eğitimler düzenlenmektedir. Diksiyon, beden dili, hikâye anlatıcılığı, ikna teknikleri, sunum teknikleri, kriz anında karizma ve tiyatro eğitimleri verilmektedir.

Beden diliyle verdiğimiz mesajlar direkt olarak karşı tarafın bilinçaltına gider

Günlük hayatta bize yardımcı olabilecek beden dili hareketleri;

  • Her zaman dik durun. Bu sizi özgüvenli gösterir. Zihnimiz bedenimizi, bedenimiz zihnimizi etkiler ve bu böyle döngü şeklinde devam eder. Bu nedenle özgüvenli olmasanız bile dik durun.

 

  • Konuşurken göz temasında bulunun. Gözlerine bakmak çoğumuz için zordur. Bu nedenle karşıdaki kişinin iki kaşının ortasına bakmanız da aynı etkiyi yaratır.

 

  • Sunum yaparken veya bir topluluğa konuşurken aynı noktaya takılı kalmanız o kişiyi baskı altında hissettirirken, bakmadığınız tarafta kalan kişilere dışlanmışlık hissi yaşatır. Bu nedenle hep aynı noktaya bakmak yerine, sizi dinleyenlerin bulunduğu bölge içinde kendinize farklı noktalarda hayali gözler belirleyip onlara eşit düzeyde bakmaya çalışabilirsiniz.

 

  • Konuşurken avuç içlerinizin görünmesi anlattığınız konuya hâkim olduğunuzu ve açık olduğunuzu gösterir. İnandırıcılığınız ve etki alanınız artar.

 

  • Karşı tarafla çok ilgilenmemek, konuşurken yüzüne bakmamak sizi karizmatik yapmaz, aksine yanınızdaki kişi kim olursa odağınızı ve ilginizi tam olarak o kişiye vermeniz siz karizmatik yapar.

İnsanlar sizi onlara yaptıklarınız, söyledikleriniz ile hatırlamaz. Onlara hissettirdikleriniz ile hatırlar. İnsanlara kendilerini değerli hissettirin

Diksiyon nedir, ne kadar sürede öğrenilebilir?

Diksiyon genel bilinen tanımı ile güzel konuşmak, doğru telaffuz etmek demek değildir. Diksiyon, ses ve nefesin aynı anda çıkıp, karşı tarafa aynı anda ulaşmasıdır. Bu uyum bozulduğunda yayarak konuşma, hızlı konuşma, kelimeleri yutma gibi sorunlar oluşmaya başlar. Diksiyon eğitimi ile bu alışkanlığı yıkmaya çalışıyoruz.  Eğitimlerde öğrendiğimiz eğlenceli ses ve nefes çalışmalarını günde beş dakika çalışarak herkes nefes ve ses uyumunu yakalayabilir.

Kişiler önce kendini duymalı ve görmelidir. Öncelikle neleri sevmediğimizi, nelerin değişmesi gerektiğini bilmemiz önemli. Sabah kalktığımız andan itibaren gün içinde en çok uygulama alanı bulacağımız konu konuşmak. Diksiyon ve beden dili için gün içinde bol bol uygulama yaparak çok kısa sürede kendinizi tanıyıp, daha iyiye doğru gidebilirsiniz. Konuşabildiğiniz her anı değerlendirin.

Beden dili ne işe yarar?

Anlattıklarımızın  %10’unu sözlerimiz, %30’unu ses tonumuz ve %60’ını beden dilimiz etkiler. Dakikada yaklaşık 800 kelime düşünürken, dakikada ortalama 150 kelime ile konuşuyoruz. Geriye kalan 650 kelime ise beden dilimize yansıyor. Yani düşündüğümüz şeyleri bir şekilde dışarı yansıtıyoruz. Bu nedenle ne düşündüğümüz ve nasıl dışarı aktardığımız önemli.  Beden dili verilen mesajların bilinçaltına yansımasıdır. Her yaptığımız hareket ile karşımızda ki kişiye mesaj vermektedir. Mimik, yüz kasları ile yapılan ince ifadelerdir. Jest ise baş, el, kol, bacak ve bedenin kullanımıdır.  Bunlar 40 ile 500 milisaniye içinde gerçekleşen ince ifadelerdir ve evrenseldir. Ellerimizi başımızın arkasında kenetlemek veya kollarımızı birbirine bağlamak 500 milisaniye üzerinde gerçekleşen makro ifadelerdir. Bu ifadeler evrensel değildir ve kültürden kültüre değişir. Bu nedenle insanları beden diline göre yargılayamayız. Kişinin hareketlerini, bulunduğu durumu bir bütün olarak değerlendirmemiz gerekir.

İletişim Atölyesi’nin eğitimleri sürekli mi?

İletişim Atölyesi’nin eğitimleri sürekli. Genelde hafta içi öğleden sonra veya akşam saatlerinde olmak üzere iki şekilde oluyor. Uygulamalı olduğu için, tüm katılımcılarla ilgilenebilmek için ve güzel bir sohbet ortamı oluşturabilmek için sınırlı sayıda katılımcı ile yapılıyor. Yaz döneminde, haziran aynından itibaren Uygulamalı Diksiyon ve Beden Dili, Hikâye Anlatıcılığı, Kriz Anında Karizma ve Çocuklar İçin Tiyatro atölyeleri var.

Çocuklara yönelik tiyatro atölyelerinin çok eğlenceli geçtiğini anlatan Ebrar Uyanık şu cümleleri ekledi:  ‘’Çocuklarla çalışmak daha merak uyandırıcı.  Çocuklara verdiğimiz üç aylık eğitimin sonunda Küçük Prens’i oyunlaştırarak 9-13 yaş arası arkadaşlarımızla oynayacağız. Bu bizim için çok heyecan verici.’’

İletişim Atölyesi’nin kurucusu ve eğitimcisi Ebrar Uyanık kimdir? 

İlk diksiyon ve beden dili eğitimini lise yıllarında Ankara’ da Bersun Goriça’dan almaya başladı. Uludağ Üniversitesi Oyuncuları ile onu heyecanlandıran mesleği anlamaya başladı. Üniversite yıllarında hem diksiyon ve beden dili hem de tiyatro üzerine çeşitli eğitimler aldı.  Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Kişilerarası İletişim yüksek lisans programında öğrenimini tamamladı. 2011-2013 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dilbilim Bölümün’ de Diksiyon- Etkili Konuşma- Beden Dili derslerini yürüttü. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak Etkili Konuşma/Spikerlik ve Sunuculuk Teknik Eğitim derslerini yürüttü.

Diksiyon, beden dili, iletişimde öfke kontrolü, karizma-imaj, nefes, ses, hikaye anlatıcılığı, sunum teknikleri, ikna teknikleri konularında belediyelerde, firmalarda ve okullarda çeşitli yaşlara göre ‘Uygulamalı İletişim Becerileri ve Tiyatro’ etkinlikleri düzenlemektedir. İletişim Atölyesi’nin kurucusu ve eğitmenidir.

www. iletisimatolyesi.com        info@iletisimatolyesi.com

 

 

 

 

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like