KEDİ VE KÖPEKLERDE UYUZ HASTALIĞI

Merhabalar, bu sayıda sizlere, dostlarımızda en sık rastladığımız deri problemlerden biri olan uyuz hastalığından ana hatlarıyla bahsetmek istiyorum.

Uyuz, kedi ve köpeklerimiz için son derece rahatsızlık verici, kaşıntılı, yara ve lezyonlara sebep olabilen ve bulaşıcı bir hastalıktır. Uyuz hastalığına akar adı verilen ve gözle görülmesi çok güç mikroskobik böcekler sebep olurlar. Akarlar hayatlarının belirli bir kısmını deri içinde geçirerek şiddetli lezyonlara sebep olabilirler. Kimi durumlarda da normal şartlarda deride bulunan fakat hastalık oluşturmayan akarlar bağışıklığın düşmesi ile uyuz hastalığına sebep olabilirler. Bazı uyuz türleri ise insana bulaşabilmesi açısından önem arz ederler. Bu sebeple uyuz, hem kendi sağlığımız hem de küçük dostlarımızın sağlığı açısından dikkatle üzerinde durulması gereken bir konudur.

Uyuz hastalığı, hastalığın şiddetine, yayılımına ve hastanın genel durumuna göre veteriner hekim tarafından seçilerek oluşturulacak bir medikal tedavi ile çözülebilir ve bu tedavi birkaç hafta sürebilir. Bugün ülkemizde bu hastalığa karşı çok etkili bazı medikal seçenekler mevcuttur. Fakat hastalık ne kadar ilerlemişse tedavisi o kadar zor ve uzun süreli olacağından kedi ya da köpeğinizde göreceğiniz herhangi bir deri lezyonunu çok zaman kaybetmeden hekiminize de kontrol ettirmenizde büyük fayda vardır. Bazı durumlarda daha ilk bakışta hastalığın uyuz olduğu hekim tarafından anlaşılabilse de bazı durumlarda deriden alınacak bir kazıntının mikroskop altında incelenmesi zaruri olabilir. Esasında bu inceleme her vakada yapılmalıdır. Çünkü dışarıdan net olarak uyuz olduğu düşünülen vakalarda da mikroskobik inceleme sonucu saptanacak olan uyuz etkeninin türü tedavi seçeneklerini değiştirebilir. Mikroskobik inceleme esnasında alınan deri kazıntısının içerisinde uyuz etkeni olan böcekleri görmeyi amaçlıyoruz. Saptadığımız bu böcekler, karakteristik şekillere sahip oldukları için hekiminiz uyuzun tipini kolayca tespit edebilecektir.


Teşhisten sonra kullanılması gereken ilaçlar ve uygulama şekilleri tespit edilir. Bu tedavi protokolüne sıkı sıkıya bağlı kalmanız hastalığın bir an önce ortadan kalkarak sizin ve küçük dostunuzun rahat bir nefes almasını sağlayacaktır.
Uyuz hastalığında önce deride kızarıklık başlar, deri elastikiyetini kaybeder, ilerleyen günlerde kıvrımlı bir hal alır, tüylerde dökülme ve kaşımaya bağlı yaralar oluşur. Vücutta kepeklenme de dikkat çekici başka bir semptomdur. Kulak yoluna yerleşen etkenler de zaman geçtikçe kulaktan pis kokulu, kahve telvesi rengi ve kıvamında bir akıntının gelmesine sebep olurlar. Kulakta sıvı toplanabilir ve tedavi edilmezse şiddetli kulak enfeksiyonları gelişebilir.
Uyuz hastalığından korunmak için yapılması gereken en önemli şey, kedi ve köpeklerimizi iyi ve kaliteli gıdalarla besleyerek bağışıklık sistemlerini aktif tutmaktır. Öte yandan derisinde lezyon bulunan başka hayvanlarla temasın engellenmesi de büyük önem taşır. Kedi ve köpeklerimizi dışarı çıkardığımız zamanlarda ise, temiz sahalarda gezdirmemiz başka önemli bir önlemdir. Tüm bunlardan daha önemlisi ise herhangi bir deri lezyonunda vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmaktır.
Sağlıklı günler dilerim.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like