Şifalı ot yetiştirmek

Şifalı otlar, bahçelerimizin olmazsa olmazı dediğimiz belki de bahçeden evlerimizin içine girip hatta mutfağımızı yönlendirerek damak tadımıza hitap eden önemli lezzet ustalarıdır. Çoğumuz için hobi, kimileri içinse bazında ilgi duyulan bu otların yetiştirilmesi konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. İşte en çok kullanılan şifalı otları nasıl yetiştirebiliriz?

Şifalı otları ve baharatları yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Defne
Bahçenizde yarı gölge günde 3-4 saat güneş alan, kışın soğuktan korunaklı ve rahat sulayacağınız bir yeriniz varsa defne orası için en ideal türlerden biridir. Yemeklerinizde hoş kokusu nedeniyle rahatlıkla kullanabileceğiniz için yaprakları kolay bir yere dikmeniz faydalı olacaktır. Bakımı çok zor değildir. Budamasını düzenli yapmazsanız epey boylanır. Boyunu 1.50 m civarında tutmak bitkinin formu açısından daha iyi olacaktır. Yazın sıkça sulanması, baharda hafif bir sulama yapılması, kışın ise su verilmemesi izlenmesi gereken sulama metodudur. Defne hoş bir çit bitkisidir ama bu özelliğinden ziyade şifalı bitkiler grubunda sayıldığından dolayı bahçelerde oldukça tercih edilebilinir.

Biberiye
Defne gibi herdem yeşil bir çalıdır; ancak biberiyeler oldukça güneşi severler. Baş döndürücü, çok güzel kokuları vardır. Sanki bu iddialı kokularını ispatlarcasına sivri uçlu ince yaprakları vardır. Ağaçlaşmaya meyilli bir tür olduğu için sıkça budayıp, formunu stabil tutmak yaprak eldesini artırmak açısından iyidir. Yerden yüksekliği 50 cm dolaylarında olmalıdır. Fidesi saksıda satın alınmalıdır. Önce bahçede yetiştirip sonra büyüdükçe saksılara bölümlendirerek rahatlıkla hem balkon hem de bahçenizde yetiştirebilirsiniz.

Adaçayı
Gri tonlarındaki yumuşacık yapraklarının kadife görüntüsüyle bahçenizde son derece dekoratif durabilecek bir şifalı bitkidir. Adaçayının taze küçük yapraklarını toplayıp, kurutun. Ardından yaz başında açacağı mavi-mor tonlarındaki çiçekleri geçince hafifçe budayın. Bakımının en iyi yol buyken, fide halinde ilkbaharda satın almanızı tavsiye ediyoruz.

Nane
Yarı gölge hatta tam gölgede bile kolaylıkla yetişebilir. Kökleri toprak altında yayıldığı için kalıcı bir şifalı bitkidir.
Özellikle yazları su istekleri çoktur.

Maydonoz
Maydonuzu saksıda yetiştirecekseniz tohumla bunu oldukça kolay bir biçimde yapabilirsiniz. İç mekanda şubat-Mart, dış mekanda Nisan-Mayıs ayları hava sıcaklıklarını takiben yetiştirme için ideal zamanlardır. Tohumun sağlıklı gelişip filizlenmesi için toprağın devamlı nem içermesi önemlidir. Fideler sıksa seyreltmenizde bir sorun yoktur.

Dereotu
Tohumdan yetiştirebilirsiniz. Yarı gölge, loş yerleri ve suyu çok sever. Sert soğuklar başladığında saksıdaki dereotlarınızı kapalı bir yere almayı unutmayın. Ancak bu yer güneş görmeli. Kışın bahçenizde dereotu yetiştiremezsiniz. Bu yüzden saksı bitkisi olarak tercih etmenizi öneririz.

Melisa-Oğulotu
Saksıda oldukça formlu yetiştirebilirsiniz. Hazır fide almanız kolaylık olur; ancak kendiniz üretmek istiyorsanız köklerinde yeni çıkmış sürgünlerinden ki, bunlar genelde kök ucunda bulunur kolayca üretebilirsiniz. Kışın soğuktan korursanız yıl boyunca yeşil bir görüntü verir. Yarı gölge bitkisidir ve taze kalması için sık sık, ancak hafif bir biçimde biçmeniz iyi olur.

Reyhan
Kenarları dişli mor renkli yaprakları olan reyhan türü çok dekoratiftir. Saksıda rahatlıkla yetişir. Güneş ya da gölge isteği yoktur ve her koşula dayanıklıdır. Kalıcı olanı nane gibi köklerinden sürgün verir.

Kekik
Balkonunuzda güneş alan askılı saksılarınız varsa bunlarda kekik yetiştirebilirsiniz. Hafif kumlu topraklar ve bolca güneş en sevdiği şeydir. Suyunun fazla gelmesi durumunda istemeden kekiklerinizi çürütebilirsiniz. Soğuktan pek etkilenmez o yüzden bahçede yetiştirmeniz içinde uygundur.

Fesleğen
Yarı gölgeyi sever. Saksıda yetiştirilmesi artık geleneksel bir hal almıştır. Aşırı güneşte erken beyaz renkte çiçeklenme yaşadığı için bozulma yapabilir. Bu bitkide dikkat etmeniz gereken, ilk yetiştirmeye başladığınızda çok su vermemek; yetişkin bir hal alınca da suyunu eksik etmemektir.

Rezene
Soğana benzeyen kökünden her yıl yeniden çıkan çayı yapılan kalıcı bir bitkidir. Kokusu da görünüşü de oldukça güzeldir. Düzgün yetişebilmesi için oldukça büyük ve derin bir saksı kullanmalısınız. Boylu bir bitki olduğu için ek destek ihtiyacı olabilir. Tohumdan ve çelikle yetiştirmeniz mümkündür.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like