Gülan, “Sanat, bir düşünme ve düşündürme biçimidir”

Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Akademik Açılışı gerçekleştirildi. Açılış dersini sanatçı Genco Gülan verdi. Egeli genç sanatçılara seslenen Genco Gülan, “Sanat, bir düşünme ve düşündürme biçimidir. Eylem, sanatçının düşünmesiyle başlar, fikrin oluşu ve aktarılmasıyla icra olur” dedi.

 Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin açılış dersi, Sanatçı Genco Gülan tarafından EÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, “Yeni bir fakülteyiz ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümünü ilk olarak açarak bu yola çıktık, ilerliyoruz.  Yeni nesil iletişim araçlarıyla geleceğin tasarımcılarını yetiştiriyoruz. Sadece fakültemizin değil Üniversitemizin gözbebeği sizlersiniz.  Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü yıllar geçtikçe ilerleyecek ve siz de buna şahit olacaksınız.  Meşakkatli ve yorucu bir yol ama sizleri iyi yerlere getireceğimize inanıyoruz, zahmetsiz rahmet olmayacağını biliyoruz ve farklılıklarınızı hissettirin” dedi.  

Açılış dersine,  “Sanat Nedir? Günümüzde Sanat Nedir?” sorularını sorarak başlayan Genco Gülan, sanat tanımının sürekli değiştiğinin ve yarın da değişeceğinin altını çizdi. Gülan, “Sanat, bir düşünme ve düşündürme biçimidir. Eylem, sanatçının düşünmesiyle başlar, fikrin oluşu ve aktarılmasıyla icra olur” dedi.

Sanatın organik ve sürekli değişen bir dil olduğunu söyleyen Gülan  “Beyin, sadece daha önce karşılaşmadığı bir durum karşısında çalışmaya başlar ve bu yüzden sanatın amacı yeniye ulaşmaktır, eskiden sanattan biricik olması beklenirdi” dedi. İnsan ile hayvanın arasındaki farkın sanat olduğunun altını çizen Gülan, “Hayvanlar mühendislik, mimarlık yaparlar. Ancak aramızdaki fark kararsızlıktır. Örneğin kunduzlar hep aynı düzeyde yuva yaparlarken insanlar farklı yapmak için uğraşırlar” diye konuştu.

“Sanatçı dediğiniz kişi cüretkâr, küstah ve teşhircidir” diyen Gülan, “Sanatçılar; tabuları yıkar, normları bozar, kendi söylediklerini norm yapar ve bunların üstüne birilerinin bu normları yıkmasını bekler” dedi.

Öğrencilere öğütler veren Gülan,   merakın çok önemli olduğunu söyleyerek, “Merakınızı besleyin ve çokça araştırmalar yapın. Bol bol kitap okuyun, çizin, fotoğraf çekin ve gezin. Yeni diller öğrenin ve yeni lisanlar yaratın. Farklı okuma şekilleri geliştirin. Kötü çizim ve eleştirilerden korkmayın. İnsanlarla işbirliği yapın” dedi.

Dersin sonunda Dekan Prof. Dr. Parsa,  Genco Gülan’a “Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Rozet ve Teşekkür Plaketi”  takdim etti. 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like