Yogaya başlarken…

Son dönemde insanlar kurumsal hayatlarını bir anda bırakıp yogaya yöneliyor. Genci, yaşlısı, ev hanımı, öğrencisi aklımıza gelebilecek her yaştan ve her meslekten insanın tercihi oluyor yoga. Evet yoga çok popüler oldu. Hatta popülist kültüre hizmet ettiğinden dolayı eleştirenler de oluyor. Fakat yoganın iyileştirici ve bütüne hizmet eden yönünü günlük yaşamda kullanmanın ne zararı olabilir ki? Yoga hakkında birçok şey yazılmakta… Ne olduğundan çok ne olmadığından bahsediliyor. Toplumsal yargılarımıza göre cevaplarda şöyle oluyor; “Yoga spor değil, yoga din değil.”

Peki yoga nedir?

“Yoga” kelimesi, Sanskrit dilinde “bağlamak, boyunduruk altına almak, kontrol etmek“, anlamlarına gelen *yoc kökünden türemiştir. Yoga, hakikate ve kurtuluşa ulaşmak için riyazete ve nefs kontrolüne özel bir vurgu yapar.
Yoga Hindistan’da çok eski zamanlara kadar uzanır ve Vedik dönemden beri insanın kurtuluş yolu olarak görülür. Yıllardır tarihteki gelişimi devam etmiş spritüal geleneklerden biridir. Yoganın hedefi duyuların yanı sıra zihnin ve ruhun da kontrolünü sağlamaktır. Böylece insan yoga vesilesiyle, kendi zihin ve ruh kontrolünü ele geçirebilir. En nihayetinde, insan mutlak hakikate bağlanır ve dünyaya müdahale edebilme gücü kazanır.
Yoga evrenle birlik, tamlık ve huzur içinde olmamıza katkı sağlar ve öz benliğimize giden kapıları bize açar. Yaşamın içinde artan farkındalık, iyileşen beden, zihin, ruh yapısıyla yaşadığımızı hissettirir. Yaşama şükran duyarak hem kendi varlığımızı hem de diğer canlıların varlığını yüceltiriz.
Yoga birçok şeyi içerir fiziksel duruşlardan etik ilkelere, nefes kontrolüne, duyu yöntemlerine, olumlamalara, görselleştirmelere, dualara, mantralara, mudralara ve meditatif yöntemlere kadar oldukça etkili uygulamalar ve kadim bilgiler içerir.
Bu bilgiler nelerdir. Gelin onlara bakalım.

Yoganın sekiz basamağı vardır
Yama
Niyama
Asana
Pranayama
Pratyahara
Dharana
Dyana
Samadhi

Yama-Kaçınma

Beş bölümden oluşur. Kişinin dış dünyayla olan ilişkilerini yönetir. Topluma ve bireye zarar vermemek için neden kaçınmamız gerektiğini söyler.
Ahimsa: Şiddetten kaçınma. Kişinin kendisi de dahil hiçbir canlıya bilerek ne düşüncede ne sözde ne de eylemde zarar vermemek.
Satya: Yalandan kaçınma. Gerçeğe bağlı kalma.
Asteya: Hırsızlıktan kaçınma. Çalmak ne bir fiziksel eylem, ne de düşünsel olarak; başkasının hakkına el koyacak şekilde yapılmamalıdır.
Brahmacarya: Aşırılıktan kaçınma. Tensel zevkleri kontrol altına almak.
Aparigraha: Bağlılıktan kaçınma. Biriktirmemek.İhtiyacindan fazlasına sahip olmama.

Niyama-Görev
Toplumun ve bireyin iyiliği için neyi yapmamız gerektiğini söyler.
Sauca (Temizlik): Bedenin ve çevrenin temizliği kadar zihinsel temizlik ve arınmışlık da önemlidir.
Santosa (Kanaat): Yetinmek. Zihinsel doyum.
Tapas (Riyazet): Nefsi dizginlemek için ateşli bir çaba içinde olmak

Asana:
Bedensel uygulamalar demektir. Asana, sözlük anlamı “oturmak”, terim olarak ise (yoginin/Yoga yapan kişinin) “oturma sekli” anlamına gelir. Kişi bu basamakta çeşitli oturmalar ve bedensel denge üzerine uygulamalar yapar. Böylece beden üzerine hakimiyet kurabilir ve uygun bir yöntemle ondan yararlanabilir. Bunun amacı ise şudur; asana uygulamaları ile beden dengeye ulaşmalıdır ki bir sonraki basamağa disipline edilmiş bir bedenle geçebilmektir. Yogi kendini kontrol altına almak için oturduğunda (meditasyon) tamamen huzur bulup hiçbir acı ve istek duymasın. Kontrolü sağlanmış bir beden sayesinde zihinde meditatif hale gelecektir. Yoga yolunda beden, zihin ölçüsünde öneme sahiptir çünkü zihnin yardımcısı ve en iyi ifadesi olmalıdır. İçeride neyse dışarıda da o vardır.
Asana kasları güçlendirmek, esnetmekten ziyade bir süreçtir. Pozun içindeyken nasıl hareket ettiğimiz, poza yerleşirken ki tavırlarımız, beden farkındalığımıza dair bilgiler bu sürecin bir parçasıdır. Süreç içinde içsel güzelliğin saflık ve içsel temizliğin iz düşümleri hissedilir ve zamanla bizden yeni bir insan ortaya çıkar…

Pranayama:
Nefes düzenleme. Bu aşamada yogi, nefes alma ile nefes verme arasında geçen sürenin uzunluğunu artırır. Zamanla nefes alıp vermenin üçlü aşamanın (nefes alma, nefes tutma, nefes verme) her birinin süresi daha da artar. Böylece nefes düzenlemenin muazzam tesiri zihin ve ruh üzerinde kendini gösterir. Birçok pranayama tekniği vardır. Bu teknikler ile doğru nefes alıp vermeyi öğretir. Kişinin sağlıklı ve güçlü bir zihne, yoğunlaşmış bir düşünce yapısına sahip olması için pranayama sistemiyle doğru nefes alıp vermesi gerekir. Hiçbir yerde duramayan huzursuz zihnimizi kontrol edebilmek için önce nefesimizi dengeye getirmeliyiz. Nefes düzenlendiğinde düşüncelerimizi de kontrol altına alabiliriz.

Pratyahara:
Duyu dünyasından uzaklaşma. Bu aşamada, duyuların dış dünya ile irtibatı kesilir ve dışsal duyuların içsel duyular gibi eşyayla olan teması ortadan kalkar. Yoganın en önemli basamaklarından biridir yogi böylelikle kendine yönelip, kendi derin aleminde ilerlemeye başlayabilir.

Dharana:
Konsantrasyon. Beden asanlar sayesinde düzene girmiş, sinir sistemi güçlenmiştir. Zihin pranayama sayesinde huzur içindedir. Duyular Pratyahara ile içeriye yönlendirilmiştir. Yogi artık Dharana seviyesine ulaşmıştır. Yogi bu basamakta özel bir noktaya odaklanır ve onun üzerinde düşünmeye devam eder. Zihne belirli bir nesne aracılığı ile belirli bir fikir yüklenerek sınır oluşturulur. Dhyana esnasında zihin sessizleşmekte, düşünceler akımı durmakta ve dinginlik yaşanmaktadır.

Dhyana:
Meditasyon. Yogi zihin dünyasında özel bir şey hakkında düşünmeye başlar ve onunla meşgul olur. Seçtiğimiz nesne üzerinde odaklanır. Zihinsel olarak onun çevresinde döner ve konsantrasyon gücümüzü derinleştiririz. Meditasyon esnasında birey zihnini konsantre olmaya zorlamaz; zihin kontrollü ve huzurlu olduğu için istenilen objeye odaklanır ve ondan kopmaz. 

Samadhi:
Birleşme. Bu aşamada yogi bugün hal ve durumlarda tek bir konu ile meşguldür O da mutlak hakikattir. Bu durum hakikat denizinde boğulana ve onunla bir oluncaya dek sürer. Bu aşamada yogi harikulade güçler elde edip geçmişte ve gelecekte neler olduğunu bilir. Geçmiş hayatlarını hatırlar ve diğer insanların zihnini okuyabilir. Ayrıca diğer duyular da bu aşamada daha fazla güçlenir.

Sekiz basamak bizlere çok şey öğretiyor. Yogayı şekilden çıkarıp daha içsel bilgilerle yolumuza ışık tutuyor. Modern dünyanın bize getirdiği stres, kaygı gibi sorunlarla başa çıkabilmemizde yoga bize destek oluyor. Zaman zaman bir anne şefkatiyle bizi sarıp sarmalıyor. Kendi gerçekliğimizi keşfetmek için bize alan açıyor ve duymadığımız sihirli sözlerle, görmediğimiz ışıltılı renklerle bize nefes almayı, var olmayı, şükran duymayı yeniden öğretiyor.

Mudra nedir?
Mudra, enerji akışını sağlamak için meditasyon sırasında yapılan el hareketleridir.
Bu Ayın Mudrası: Bhramara Mudra.
Mevsim geçişlerinde özellikle bahar dönemi ile yaşanılan alerjik durumlar için kullanılan bir mudra. Günde en az beş dakika iki ya da üç defa tekrarlanarak yapılabilir.

Yapılışı:
İşaret parmağınızı başparmağınıza doğru kıvırın. Orta parmağınızı başparmağınız ile birleştirin. Kalan diğer iki parmak açık ve uzun şekilde kalsın.

Afet Orşin Coşkun Kimdir?

Ankara doğumluyum. İşletme ve Çocuk Gelişimi bölümlerinden mezun oldum. Bu alanda çocuk kitapları yazıyor bu hikayelerle kızımı büyütüyorum. Sekiz yıldır Izmir’de yaşıyorum. Küçüklüğümden itibaren rüyalarımın bana yol göstermesiyle spiritüel tarafı ağır basan biri oldum. Yıllar içinde yaşadığım olaylar yoga ile tanışmama vesile oldu. Yoganın hem ruha hem bedene hem de zihne iyi gelen tadını bir kere almak ondan kopamamak demekti benim için. Spiritüel dünyanın kapıları daha da açılmıştı …

Değerli hocaların derslerine ve eğitimlerine katılarak kendimi bu yolda eğitmeye karar verdim. Şu an İzmir Yoga’da yoga eğitmenliği yapıyorum. Bunun yanında Biyoenerji ve Bach Çicekleri terapisi ile yurtiçinde ve yurtdışında şifa çalışmalarına devam ediyorum.

Instagram Adresi: Orsinyoga

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like