Kolajen nedir, ne işe yarar?

Sağlıklı beslenmede kolajen alımı ve kaynakları

Kolajen, İnsan vücudunda canlılığı ve esnekliği sağlayan, yapısal bütünlüğü oluşturan önemli bir proteindir. Başta deri, eklem, saç, tırnak, tendon ve kemikler olmak üzere her organın yapısında kolajenbulunur.

20 ‘li yaşlardan itibaren her yıl ortalama % 1- 1,5 oranında azalır ve üretim azaldıkça mevcut kolajen lifleri yıkımı hızlanır. Özellikle şeker ve rafine edilmiş karbonhidrat alımı, güneş, solaryum, sigara, lupus gibi otoimmünhastalıklar, alkol, hava kirliliği ve nişasta bazlı früktoz kolajenin azalmasında önemli rol oynarlar.

Kolajen üretimine yardımcı besinler hangileridir?

A vitamini içeren besinler, sülfür içeren besinler, omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler, C vitamini, prolin, glisin, glutamin, arginin gibi amino asitleri barındıran besinler ile çinko ve bakır üretime yardımcı besinlerdir.

Kolajen bakımından zengin beslenmek istiyorsak, günlük beslenmemizde turunçgiller, somonbalığı, soğan, sarımsak, süt ve süt ürünleri, lahana, kuşkonmaz, mantar, kivi, pancar, kiraz, havuç, balkabağı, ıspanak, kabak ve karpuz çekirdeği, yumurtaakı, yerfıstığı, mercimek, denizürünleri, kırmızıet, çilek veyeşilbiberi soframızdan eksik etmemeliyiz.

Günlük yeterli kolajenalımının; kas kitlesini iyileştirdiği, kas direncini artırdığı, saç ve tırnakları güçlendirdiği, kırışıkoluşumunu azalttığı, çatlak görünümünü azalttığı, özellikle eksikliğinde oluşan selülit görünümünü azalttığı ve daha uzun süre tokluk hissi sağladığı ve metabolizma hızını arttırdığı bilinen yararlarıdır.

Düzenli aktivitenin özellikle de yürüme ve yüzmenin kolajen üretimini hızlandırdığı da unutulmamalıdır.

Eti kemiğinden ayırmadan, sulu, tencerede uzun süre kısık ateşte pişen ev yemekleri tüketmek, haftada 1 kere eğer tüketmenize engel herhangi bir hastalığınız yoksa sakatat içeren çorbalardan yararlanmak, kılçığı ile yenebilen balıkları tercih etmek kolajeni tüketmek için sağlıklı seçenekler olabilir. Anne karnından yaşlılığa kadar olan sürede ve hayatımızın her alanında,sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Yaşam kalitemizin artmasından, sağlığımızın korunmasına, hastalıklardan korunmaya ve tedavisine kadar beslenme bize her zaman iyi bir yol göstericidir. Cilt, saç, eklem ve organ sağlığımız için beslenmenizde kolajenin yeterli olması bizi daha aktif ve sağlıklı yapar.

Diyetisyen Dilay Kurtoğlu

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like