Köpeklerde solunum yolu hastalıkları

Merhabalar. Bu yazımda siz değerli okurlarımıza köpeklerde gördüğümüz solunum yolu hastalıklarından bahsetmek istiyorum. Her mevsimde kliniğimize pek çok solunum yolu hastalığı olan köpek kabul etmekteyiz. Sıkı rastlanan sağlık problemlerinden biri olduğu için de üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğu konusunda dikkatinizi çekmek isterim.

Solunum sistemi,  nefes alma ile ilgili organlardan oluşur. Bu organlar: ağız, burun, nefes borusu ve akciğerleri kapsar. Bu organların herhangi birindeki problem ise karşımıza solunum sistemi hastalığı olarak çıkabilir. Solunum sistemi hastalıklarında ilk ve genel belirtiler, kusma. hırıltılı solunum, ağız ve burunda akıntı ve öksürme/aksırma olarak sayılabilir. Bu belirtilerden birini köpeğinizde görüyorsanız muayene için bir veteriner hekime uğramanızda fayda vardır.

Solunum yolu hastalıklarından en sık karşılaştıklarımız akciğer ve nefes yolu ile alakalı olanlardır.

Özellikle Bronşit, köpeğinizde kuru ve sert bir öksürüğe neden olur. HHHjhhhastanın iştahı azalmış, genellikle kilo kaybetmeye başlamıştır. Erken teşhis ve iyi bir tedavi seçimi ile hastanın kısa sürede sağlığına kavuşması beklenir. Aksi halde ölümcül olabilir.

Pnömoni ise akciğerlerde sıvı toplanması ile karakterize, tehlikeli bakteriyel, viral, paraziter ya da alerjik bir sebeple meydana gelebilen bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip bir köpek genellikle başını öne doğru uzatarak oturur. Çabuk yorulur ve soluk almakta zorlanabilir.

Diğer sık karşılaşılan bir hastalık olan Farenjit ise farenks dediğimiz boğaz bölümünün enfeksiyonudurki genellikle ilk olarak ağız boşluğuyla bağlantılı bir tablo mevcutken ilerleyen dönemlerde tedavi edilmezse bronşlarda da problemler ortaya çıkacaktır. Farenjitin en sık rastlanılan semptomu kusma ve öksürmedir. Ayrıca yutkunma güçlüğü sebebiyle ağır olgularda köpeğiniz su bile içmek istemeyebilir. Yine farenjit de her ne kadar inatçı bir hastalık da olsa,  iyi bir bakım ve tedavi ile kronik hale gelmeden çözülebilecek bir problemdir.

Rinit adı verilen burun boşluğu enfeksiyonlarında hastanın burun deliklerinden kötü karakterde ve kötü kokulu akıntı gelebilir. Bu hastalıkta burun deliklerinin temiz ve açık tutulması çok önemlidir. Genelde antibiyotiklere verilen cevap iyidir.

Tüm bunların dışında solunum organlarındaki tümörler, yabancı cisimler, alerjiye bağlı daralmalar, aşırı havlamaya bağlı ses kısıklıkları ya da larenjit oluguları da köpeklerimizde solunum problemlerine yol açabilirler. Solunum yolu hasarlarının iyi tarafı hasta sahibi tarafından kolay farkedilmeleridir. Kötü tarafı ise tedavi edilmedikçe kendi kendine geçme olasılıklarının çok düşük olmasıdır. Köpeğinizde yukarıda saydığım belirtilerden bir ya da daha fazlasını görüyorsanız vakit geçirmeden bir veteriner hekime danışmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Modern Mezbaha

Büyükşehir’den Tire’ye.. Devredilen Tire Mezbahası yetersiz kalınca, İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçedeki eski Sebze Hali’ni modern bir mezbahaya çevirme…