Bahçe tasarımı ve çeşitleri

Zen bahçesi
Zen felsefesi; Budizm’de doğanın insanların ruhani hayatında bir inanç haline gelmesidir. Bahçe insanlar için bir meditasyon mekanıdır. Genelde bahçede taş, toprak ve kumlardan şeritler meydana getirilerek tek düzelik oluşturulur. Zen bahçesinde kişiler ruhsal olarak rahatlar.

Kaya bahçeleri
Doğal taşların kullanılması peyzaj düzenlemelerinde görsel kalitenin artığını düşünenler için ideal bir seçim olabilir. Bu tarz bahçe düzenlemelerinde birçok doğal ve üretilen taş türleri ile kaplamalar önemli yer tutmaktadır.

Gizli bahçeler
Bu tarz bahçelerde özgün ve kullanıcı için daha önemli olabilecek bitkisel kompozisyonların kullanılması kaçınılmazdır. Özel alanın sınırları çitler, taşlar ya da yapısal elamanlar belirler. Gizli bahçede; süs bitkilerinden oluşan daha estetik bir karışım kullanılır. Alan içerisinde küçük tepelerle, su yüzeyleriyle, doğal taşlarla estetik doygunluk hissi sağlanır.

Japon bahçesi

Bahçenin özgün bir karakteri vardır. Bu karakter doğa sevgisidir. Bahçe oluşturulurken yakın çevresinden esinlenerek ve onu sembolize edecek şekilde düzenlenir. Bu bakış açısıyla yapacağınız projeler doğanın küçük boyutlara indirgenmiş görünüşleri olacaktır. Örneğin; dağları simgeleyen yapay tepeler, denizleri ve gölleri simgeleyen yapay göller veya süs
havuzları, akarsuları simgeleyen yapay dereler, düz alanları simgeleyen açık, yeşil alanlar ve bitkisel uygulamalarla doğala en yakın alanlar oluşturulur.

Su bahçeleri
Su, bahçe tasarımında çok önemli bir yere sahiptir. Su hareket, ışık ve ses ile farklı ekolojik yaşam alanları sunmakla birlikte insanlara farklı duygular hissettirerek huzur verir. Bahçe tasarımlarında farklı bir iklim ve algılama yaratır. Su bahçelerinde; şelaleler, dereler, fıskiyeler, kaskatlar, bahçe havuzları, göletler ve süs havuzları tasarlanır ve uygulanır. Suda
yetişen bitkiler ve yaşayan canlılar için ortam yaratılabilir.

Klasik bahçeler
Bu tarz bahçeler daha geleneksel düzenlemeleri barındırır. Kişilerin istekleri doğrultusunda geçmişle bağlantılı bir şekilde tasarlanır. Özellikle o bölgenin mimari yapısı ve ona uygun bitki türleri tercih edilir.

Kış bahçeleri
Kış bahçeleri genellikle, yıl boyunca bitkilerle iç içe olmak ve dış mekanla bütünleşmek için tercih edilir. Doğu veya batı bakışı kış bahçeleri için en uygun bakıştır. Kış bahçelerinin kullanımı amaca bağlıdır. Kış bahçeleri için teraslar ve balkonlar da uygundur.

Balkon ve çatı bahçeleri
Her zaman bitkilerle iç içe olmak isteyenler için iyi bir alternatiftir. Ayrıca büyük balkonları ve çatı katları olanlar için değerlendirmeleri önerilen bir bahçe örneğidir. Genelde güneşten korunurken, aynı zamanda hoş bir mekana sahip olmak isteyen insanların tercihi olmakla kalmayıp yapının dış görünüşünü de değiştirmek isteyenler için çok uygundur. Özellikle
çatıda kullanılacak bitkisel kompozisyonlarla tam bir bahçe ortamı yaratılır. Genelde sarılıcı bitkilerin baskın olarak kullanıldığı bu bahçelerde mevsimlik bitkiler de önemli bir yer tutar.

Sanat bahçesi
Bahçe, doğanın sessiz ve anlamlı görüntüsünü sanatsal bir kompozisyonla birleştirere kendisini ortaya koyar. Seçilen bitki türleri heykel ve resimle kaynaştırılarak estetik anlamda mekanda yaşayanlar için bir sanat eseri sunmayı hedefler. Bu tarz bahçeler, bir sanat atölyesi görünümündedir.

Minimalist bahçeler
Bahçe, yalın ve düz anlatımları tercih edenler için uygundur. Mekan, doğal ve gösterişten uzak uygulamalarla kendini ortaya koyar. Her zaman değiştirilmeye uygun bir yapısı vardır. Bitki kompozisyonları alanın oluşturulmasında en önemli faktördür. Minimalist bahçede en
önemli uygulama ise yapısal materyallerin az olmasıdır.

Bahçemize bitki seçimi ve özellikleri
Bu bölümde bahçede kullanacağınız bitkiler, türleri ve genel özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz. Eğer ne seçeceğim, bahçeye nasıl dikeceğim, hangi bitkiyi seçsem daha iyi olur gibi endişeleriniz varsa bu bölüm sizin için aydınlatıcı olabilir.

Bitki seçmeden önce yapmanız gerekenler nelerdir?
Seçiminizde bitkilerin iklim ve toprak istekleri, gölgeye toleransları göz önünde bulundurulmalıdır. Aldığınız bitki çok küçük olabilir, fakat bitki materyali inşaat malzemesi gibi stabil değildir; yıllar geçtikçe değişir. Bitki seçerken büyüdüğünde alacağı şekil ve boy dikkate alınmalıdır. Bitkilerinizi alırken hakkında bilgi edinmeyi ihmal etmeyin. Küçük bitkileri bütçenize uygun olduğu için seçebilirsiniz. Boyuttan ziyade burada bitkinin ithal ya da yerli tür olması da ciddi bir etkendir, ancak bahçeyi ilk düzenlediğinizde bahçeniz kötü gözükse de bunun moralinizi bozmasına izin vermeyin. Bitkilerinize zaman tanıyın. Unutmayın ki, bahçeniz devamlı ilgi
bekleyen yeni doğmuş bir bebek gibidir. Zamanla doğru bakıldıkça gelişecek, güzelleşecek ve olgunlaşınca size geri dönüşümünü mutlaka yapacaktır. Ona istediğiniz şekli vermek sizin elinizde.

Bitki seçiminde dikkat etmeniz gereken estetik kurallar nelerdir?

Orantı
Seçtiğiniz bitkiler ile yapı arasında orantı olması gerektiği gibi, bitkilerin de birbiriyle orantılı olması gerekmektedir. Mesela büyük bir bahçede yapının yakınına yerleştirdiğiniz küçük alt dalları alınmış gövdesi çıplak (yani tijli) bir ağaç, hem görsel hem de fonksiyonel olarak rahatsız edici olabilir. Yakın cisim ve bitkilerde bu önemli bir kuraldır.

Simetri
Estetik anlamda insanda güzel duygu yaratacak bir simetri uygulanmalıdır. Mesela ikiz villalarda yürüme yolunun her iki yanı bitkilendirilirken, bir villa varsa bahçede yürüme yolunun sadece bir yanı bitkilendirilerip diğer bitkilerin de tekli uygulaması yapılarak, tasarımın kendi içinde bir simetri yakalamasını sağlayabilirsiniz.

Denge
Alanların oranları ve miktarları ile bitkiler, yapılar, kütleler ve boşluklar arasında bir denge sağlamak, düzenlemenize estetik bir artı katacağı gibi aşırılıktan kaçmak, doğallık hissini daha çok vurgulayabilir.

Tarz
Bahçenizin karakteristik bir duruşu olmalıdır. Bitkilerin rastgele dikilip özenilmeden seçilmiş bir hali olmasıyla değil de birbirine uyan, benzer tarzda malzemelerin seçilmesiyle ve bu malzemelerin de bahçenin ve evin mimari tarzıyla uyumlu olması ve uygun yerde kullanılması ile bu duruşu yakalamak mümkündür. Bazen tezat renklerle ya da farklı geometrilerle de bu tarzı yakalayabilirsiniz, ancak bu biraz daha profesyonel bir bitki seçim bilgisi gerektirmektedir. O yüzden yeni başlayanlar, uyumu yakalayan sofistike seçimler yapabilirler. Tasarımsal açıdan bakarsak örneğin; bir Japon bahçesinde kayrak taşı, salkım söğüt gibi seçimler daha doğal ve rahatlatan bir bahçe yaratmaya yönelik olup, bu eğimli çatı kullanılan benzer mimarideki bir villanın bahçesinde çok uygun duracaktır.

Uyum
Bu uyum gerek tasarımsal olarak, gerek geometrik olarak, gerek materyal olarak ve gerekse renk tonları olarak düşünülebilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like