Hımm… Acı, acı pek tatlı Hasan Amca’nın turşuları!

1958 Yılında Narlıdere’de Hasan Türksever tarafından açılan turşucu dükkanı adını Türkiye’ye duyurdu. Hasan Yurtsever’in açtığı turşucu dükkanı, şimdi oğul İbrahim Türksever ve çocukları tarafından işletiliyor.

 

Dededen toruna aktarılan bu başarının sırrını, İbrahim Türksever yaptığımız sohbette anlattı. Firmanızın kuruluşundan ve kendinizden bahseder misiniz?

1958 yıllarında annem ve babam manavlık yapıyorlardı. Manavda satılan ürünleri kendi bahçemizde yetiştiriyorduk.  Sebzelerin fazlalarını turşu olarak değerlendirmeye başladılar. Yapılan turşu müşterilere sunuldu ve müşteriler bu turşuları çok beğendiler. O zamanlar çok daha az turşu çeşidiyle başladık bu işe.

Şimdi ise Türkiye’de 10 turşucudan 2. sıradayız. Ayrıca İzmir’de ilk açılan alışveriş merkezinin bahçesinde bize yer verdiler ve müşterilerimizle burada tanışma fırsatı bulduk.

Kaç çeşit turşunuz var?

80-90 çeşit turşu çeşidimiz var. Balık ve yumurta dışında neredeyse her şeyin turşusunu yapıyoruz.

En ilginç bulunan turşu çeşidi hangisi?

Çam kozalağı ve meyve çeşitlerinden yaptığımız turşular var. Üzüm, erik, şeftali, vişne, armut, portakal gibi meyvelerden yaptığımız turşuların hepsini müşterilerimiz ilginç buluyorlar. Meyve turşularını ilk piyasaya sunan da “Turşucu Hasan Amca” dır.

Yurtdışından müşterileriniz var mı?

Evet, var fakat biz ihracat yapmıyoruz. Devamlı müşterimizden pilotlar, hostesler ve yurtdışı bağlantısı olanlar var.  Dışarıya giderken bizden hediye olarak turşu alırlar. Gittikleri yerlere bizim turşumuzu götürürler. Böylelikle yurtdışına da açılmış oluyoruz. Müşterilerimizin hediye götürdükleri kişiler de eğer buraya gelmişse mutlaka o da gelir bizden turşu alır. Düzenli bizden turşu alan Yunanlı müşterilerimiz var. Hem kendi ülkelerine hem de İtalya’ya hediye olarak götürdüklerini biliyoruz.

Turşularınızı rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?

Kendimize sakladığımız bir formülümüz var. Turşumuzdan bir tadan diğer turşularda aynı tadı bulamaz, hemen farklı bir turşu olduğu anlar. ”Hasan Amca” turşusu damak tadına yerleştikten sonra vazgeçilemez.

Ayrıca müşterilerimizin hediye için aldıkları turşuları özel turşu kokteyli olarak hazırlıyoruz. Karışık meyve veya sebzelerden oluşuyor. Çok beğenilen ve makbul bir hediye olarak görülen bu tür turşular tamamen bize özel karışımlardır.

Geçmiş yıllara oranla turşu tüketimi nasıldır?

Çok daha fazladır. Firma olarak insanları turşu yemeğe teşvik eden ilk turşucuyuz. Turşunun tanıtımı ve sevdirilmesinde büyük payımız olduğunu düşünüyoruz.

Sebze ve meyveleri nerelerden alıyorsunuz?

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden, en kalitelisi ve en lezzetlisi neredeyse oradan alıyoruz. Bazı sebzeleri Salihli’den bazılarını ise Akhisar’dan, ürün kalitesine göre getirttiriyoruz. Bazı yerlerde ise tarlayı kiralayıp, ürününü alıyoruz. Böylece turşu yapacağımız sebzeleri özel olarak yetiştirip, istediğimiz tazelikte toplamış oluyoruz. Bu da ürün kalitesini artırıyor.

Müşteri profilinizden bahseder misiniz?

İzmir ve İzmir dışından uzun yıllardır bizi tanırlar. Otel ve lüks restoranlar başta olmak üzere birçok kaliteli firmalara turşu göndermekteyiz. İyi bir müşteri profilimiz var. Bizim turşunun damak tadını alanlar vazgeçemezler.

Turşu yapmak için hangi dönemi seçmek gerekir?

Güz zamanını seçmek gerekir. Sezonumuz 1 Eylül ‘de başlar, Nisan’ın sonuna kadar devam eder. Bu dönemde yoğun satışlarımız olur.

Sloganınız nedir?

Herkes turşu yapamaz ki…

Sakın şaşırmayın hepsi turşudur.

Hımmm acı acı pek tatlı hasan amcanın turşuları

c1011ef61ed9937904f4938c63d014ea_l

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Mimarlık

Bir üst ölçek canlısı olarak dünya Bir çeşit canlının üzerinde yaşadığımızın farkında mıyız? Biz, dünyayız. Daha doğrusu, dünyayı…
Devamını oku...

Eski Sevgililer

İyi bir insan olmanın bedelini, kendinizi ‘Aptal ve Enayi’ gibi hissederek, insanların nankörlük ve vefasızlığını dibine kadar hissederek…