Narlıdere’de briç ve İlhan Onat

İskambil oyunları arasında saygın bir yeri olan briç, zekâ sporları arasına alınarak olimpiyatları ve uluslararası müsabakaları yapılan bir spor dalıdır.

 

İlçemizdeki briç faaliyetleri; 2001 yılına kadar kahve köşelerinde bir avuç briç gönüllüsü tarafından sürdürülürken, bu tarihte kurulan Narlıdere Briç İhtisas Spor Kulübü (NARBİSK) ile Türkiye Briç Federasyonu’na ve Dernekler Müdürlüğü’ne bağlı bir tüzel kişilikle devam etmeye başlamıştır. Kulüp Başkanı Sacit Kutlay, NARBİSK ile kulübe önemli katkıları olan merhum İlhan ONAT hakkında şunları söyledi:

 

Kuruluşu esnasında Narlıdere Belediyesi ile REMAX Net ve üyelerinden merhum İlhan ONAT’ın katkıları ile kısa zamanda büyüyen kulüp, İzmir’de halen aktif olarak faaliyette bulunan yedi kulüp arasında önemli bir konuma sahiptir.

 

Sigortalı iki çalışanı ve ikiyüze yakın kayıtlı üyesi ile NARBİSK önce Ege Bölgesi ve takiben de Türkiye çapında saygın ve iddialı bir kulüp olma yolundaki hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.

 

Üye aidatları ve turnuva gelirleri ile kendi ayakları üzerinde durabilecek konuma gelen NARBİSK, şu anda kiracısı olduğu 15 – 16 masalık dernek binası yerine 30 – 40 masalık bir mekâna kavuştuğu takdirde hem hedeflerine daha hızla ulaşabilecek hem de Narlıdere’de briç faaliyetleri daha yaygın hale getirilebilecektir.

 

Haftanın her günü (öğleden sonra) turnuva düzenlenen kulübün faaliyetleri http://www.narliderebric.org/ web sayfasından takip edilebileceği gibi, 238 83 65 numaralı telefondan bilgi alınabilir.

 

NARBİSK ONUR ÜYESİ İLHAN ONAT (05 Aralık 1929 – 13 Mayıs 2013)

 

Kimyager – eczacı bir baba ile öğretmen bir annenin çocuğu olarak 05 Aralık 1929 tarihinde İstanbul’da doğan İlhan ONAT, babasının işi nedeni ile bir yaşında geldiği İzmir’de, ilk orta ve lise tahsilini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olmuş ve askerlik hizmetini tamamladıktan sonra tekrar İzmir’e dönmüştür.

 

Basmahane’de açtığı Merkez Eczanesi’nde (1955-80) sağlık sektörüne yirmi beş sene hizmet etmiştir.

 

ONAT, lise yıllarında merak duyarak başladığı satranç kariyerinde hızla yükselerek dört kez Türkiye şampiyonu olmuş, “Uluslararası Usta” ünvanını kazanan ilk Türk satranç oyuncusu olma onurunu yaşamış ve milli takımımızda birinci masada yıllarca ülkemizi temsil etmiştir. Yedi kez satranç olimpiyatlarına, beş kez balkan şampiyonasına ve çok sayıda uluslararası müsabakalara katılan ONAT, çok sayıda satranççı yetişmesine de katkı sağlamış ve Türk satranç tarihinde altın harflerle yerini almıştır.

 

1950’lerde briç sporuna da ilgi duymaya başlayan ONAT, bu dalda da önemli etkinlilerde bulunmuş ve başarılara imza atmıştır. İzmir’deki ilk briç kulübünün kurulması (Alsancak – 1968) ve gelişmesinde yönetici ve eğitici olarak önemli katkılarda bulunmuştur. Türkiye’nin dünya çapındaki usta oyuncuları merhum Salvador ASSAEL ve Nafiz ZORLU’nun briç camiasına ONAT’ın önemli katkıları olduğu bilinmektedir.

 

NARLIDERE Briç İhtisas Spor Kulübü (NARBİSK) sporcusu olarak yıllarca (2004 – 2013) bu kulüpte spor yapan ONAT kulübe katkıları nedeni ile Onur Üyeliğine seçilmiştir.

 

“Bu toplumdan aldığını bir biçimiyle bu topluma geri verme” düşüncesini ilke edinen ONAT, Narlıdere’deki 80. Yıl İlköğretim Okulunu tamamen yenileyerek yirmi derslik, üç ana sınıfı, dört laboratuar, spor salonu, kütüphane ve özel satranç sınıfı olan modern bir eğitim yuvası olarak 2011 – 12 öğretim yılından itibaren hizmete sunmuştur.

 

2012 yılında kurulan İlhan ONAT Eğitim Vakfı, ilk yılında yetmiş takip eden yılda da yetmişdört öğrenciye burs vermek sureti ile ONAT’ın bu toplumdan kazandığını kutsal bir alanda geri vermesine aracılık etmektedir.

 

13 Mayıs 2013 tarihinde vefat eden İlhan ONAT’ın vasiyetine uygun, olarak Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi yerleşkesinde dört katlı, elliyedi oda kapasiteli 3500 metrekare kapalı alanı olan İlhan Onat Hematoloji Hastanesi inşaatına devam edilmektedir. Mart 2014’te teslim alınması beklenen yeni hastahanede 19 odalı bir kök hücre nakil bölümü de bulunmaktadır.

 

Aramızdan ayrılışı ile tüm NARBİSK üyelerine büyük üzüntü yaşatan bu hayırsever usta sporcuyu anmak amacı ile 30 Kasım 2013 günü bir briç turnuvası düzenlenmiştir. Narlıdere AKM’de seksendört masalık bir katılımla gerçekleştirilen ve dereceye giren tüm kategorilere kupa ve para ödülünün verildiği bu turnuvanın gelecek yıllarda da devam edeceği düşünülmektedir.

ekran-resmi-2016-10-24-15-56-41

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Uzunkuyu Mektebi

Cumhuriyetin 10. yılında inşa edilen Uzunkuyu İlkokulu binası restore edilmeyi bekliyor.Urla’nın 17 km batısındaki Uzunkuyu Köyü’nde bulunan Uzunkuyu…