Kilo vermenin altı kuralı

Günümüzde fastfood tüketiminin artması, hareketin azalması, çeşitli yanlış diyetler gibi bir çok faktör nedeni ile obezite oranı gün geçtikçe artmaktadır. Kullanılan zayıflama ilaçları ve içecekleri vücuda zarar vermekte hatta ölüme kadar götürmektedir. Kilo vermede en önemli etken sağlıklı beslenmek ve hareketi artırmaktır. Hadi bu altın kuralları hayatımıza bir bir geçirmeye başlayalım!

1 Güne kahvaltı ile başla

Güne kahvaltı ile başlamak gece uzun süren açlığın bitmesini, metabolizmanın bir an önce çalışmasını sağlar. Kahvaltı yapmak gün boyunca tok kalmayı kan şekerini dengelemeyi, açlık ataklarını, tatlı isteklerini önler. Yapılan araştırmalarda kahvaltı yapan kişiler daha enerjik olurlar, enerji verimliliği artar, gün boyunca daha az acıkırlar ve diğer öğünlerde daha az öğün tüketirler. İster yulaf ister klasik kahvaltı peynir, ekmek, yumurta ile kahvaltını yap. Hadi güne kahvaltı ile başla!

2 az az, sık sık beslen

Ara öğün yapmak öğünlerde daha az besin tüketimini sağlar. Tıka basa yemeyi önler. Kan şekerini dengeleyerek tatlı isteğini önler. Ortalama olarak 2-3 saatte bir ara öğün yapılabilir. Öğün düzeni kişiye göre değişebilir. Tabi ki bir dilim kek, kurabiye, çikolata bir ara öğün olarak tercih edilmemeli.
Süt, kefir, yoğurt, meyve, leblebi, ayran, kuru yemişlerden oluşan ara öğünler yapılabilir. Sende az az, sık sık ve sağlıklı beslen!

3 Öğünlerini dengeli tüket

Bir tabak modeli düşünelim. Tabağı dörde bölelim, bir bölümüne ekmek grubu; pilav, patates, makarna bir bölümüne et gurubu; tavuk, balık, kuru baklagil ekleyelim, kalan kısmını ise bol yeşillik ve sebze ile tamamlayalım. Yanında ayran, yoğurt, cacık ile öğünü tamamlayabiliriz. Bu şekilde her türlü vitamin, mineral, proteini almış olacağız. Sen öğününü nasıl dengeleyeceksin.

4 Ara öğün yap

Uzun süreli açlıklar kan şekerinde düşmelere neden olur ve önümüze ne gelirse normal olarak saldırabiliriz. Muhtelemen de tatlılara yöneliriz. Ara öğün yapmak bu atakları engeller, hatta tatlı ihtiyacımız dahi olmaz. Altın kuralımız ise 2-3 saati geçirmeden sağlıklı tercihler yapmak. 1 küçük elma ve 1 su bardağı kefir, 1 galeta ve 10 badem, 4 kuru kayısı ve 3 yemek kaşığı yoğurt… Sen ara öğününde ne tercih edersin?

5 Hareket et

Hareket etmek kasları çalıştırır, kan dolaşımını hızlandırır, daha enerjik hissettirir ve en önemlisi kilo vermeye yardımcıdır. Günlük 30 dk. yürüyüş yapabilirsin en basit. Bunun dışında yakın mesafelerde araç yerine yürümeyi, asansör ve yürüyen merdiven yerine merdiven çıkmayı tercih edebilirsin.

Sen hareketini nasıl artırmayı tercih edersin?

6 Mucizeyi bekleme
Mucizevi hiçbir besin ya da ilaç yoktur. Bu reklamlarda söylenenleri alarak sadece onlara para kazandırırsın. Sen sağlığından olursun. İlk başta kilo verdiriyor gibi görünse de ya vücuttan sıvı ya da kas kaybedersin. Hemen olmasa da ilerde sağlık sorunları ile karşılaşabilirsin. Bu ürünlerin özellikle karaciğere olan zararları çalışmalarda kanıtlanmıştır. Sağlıklı kilo vermenin yolu davranış değişikliğinden geçer. Sen o çikolatayı değil de bir meyve tercih edersen doğru yoldasın demektir. Bu altın kuralları yavaş yavaş hayatında uygulayabilirsin. Yavaş kilo ver ve kalıcı olsun. Sen bugün hayatında ne değiştirdin?

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

KÖY KOOP İZMİR BİRLİĞİ

“Köylünün örgütlü gücü bir tıkla yanınızda” İzmir Köykoop. Birliği (www.koykoopizmir.com) adıyla sanal dükkanını açtı.İzmir’in doğal meyve ve sebzeleri,eşsiz…