“Narlıdere neden son yılların çekim merkezi?”

altyazı altyazı altyazı

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur: “Narlıdere neden son yılların çekim merkezi?”

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batul’la; Narlıdere’de kentsel dönüşüm durumunu, planlanan yeni projeleri, yapılacak düzenlemeleri konuştuk.

Narlıdere son yıllarda çekim merkezi haline geldi. Bunun sebebi nedir? Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Narlıdere’nin çekim merkezi haline gelmesinin en önemli sebeplerinden birkaçı; kente kazandırılan projeler, 1987 yılından beri yapılan imar planlarına sadık kalınması ve özellikle yeşil dokuya sahip çıkılması diyebiliriz. Bunların yanında kurslarımızın, dershanemizin, engelli merkezimizin olmasının da önemi var. Bunların hepsi belediye ile halkı buluşturan olgular. Özellikle otoban altındaki alanın katlı yapılaşmaya açılmaması da Narlıdere’yi çekim merkezi haline getiren sebeplerden birisidir.

Belediye Başkanı olarak dördüncü dönemdesiniz, uzun yıllar kesintisiz siyasette olmanızı nasıl tarif edersiniz?

Belediye başkanlığına başladığımda dört dönem yapacağımı tahmin etmiyordum tabi. 1999 yılında göreve başladım. O yıldan beri yıllık çalışma programlarımızı pano şeklinde hazırlayıp, yapılacak çalışmalar, biten çalışmalar şeklinde takip ederiz. 1999 yılından beri takip ettiğimiz o planlar ofisimde durur.

Kesintisiz olarak devam etmenin nedenine gelirsek; belediyecilikte o heyecanı yakalamaktır. Dördüncü döneminde bir belediye başkanı olarak benim hala heyecanım var. 1999 yılında başladığımız iş yoğunluğunda, aynı heyecanla devam ediyoruz. Ayrıca Narlıdere benim doğduğum, büyüdüğüm yer. Bağlılığım ve heyecanım biraz da ondandır diye düşünüyorum. Halkımızın bize her seçimde gösterdiği tevazuya karşılık vermeye çalışıyorum.

Kentsel dönüşümde plan aşamasına geldik.

Belki de en çok merak edilen konulardan birisi kentsel dönüşüm. Narlıdere ne durumda şu anda?

Kentsel dönüşümde plan aşamasına geldik. Çatalkaya, Atatürk ve İkinci İnönü mahallelerinde devam eden kentsel dönüşüm projesi için öneri planlarını hazırlayan firmanın alternatif 3 önerinin sunumunu mahalle temsilcilerimize gerçekleştirdik. Bazı eksiklerin olduğunu ve bu öneri projelerinin belediye teknik ekipleri tarafından revize edileceğini de hatırlatarak her mahalle için yapılacak planların detaylarını aktardık.

Ocak ayı içerisinde hazırlanan planları son haliyle bakanlığa göndereceğiz ve bakanlığın 1 ay içerisinde planları onaylamasını diğer aşamalara geçeceğiz. Her şey yolunda giderse bakanlığın planları kabul etmesinin ardından hak sahipleri ile sözleşme yapılacak. Bize gelen öneri planların içinde kentsel dönüşüm mahallerimizin ihtiyacına uygun olan ve olmayan bazı detaylar var. Sosyal alan, ticari alan ve binalar için ayrılmış alanların her mahalleye eşit oranda hizmet verebilmesi için yeniden bazı düzenlemelere ihtiyaç var. Zaten bu planları bu yüzden mahalle temsilcileri ve sizlerle görüşüyoruz. Asıl planların hazırlanmasından önce eksiklikleri bu şekilde tespit edeceğiz. Ocak ayının 15’ine kadar bu tespit çalışmalarının eksik kısımlarını tamamlayarak tek öneri olarak yeniden sizlere sunacağız. O planlarda da yapacağımız görüşmeler ile ortaya çıkacak teknik bazda bazı düzeltmeler olabilir. Bunlarında düzenlemesinin ardından bakanlık onayına sunulacak ve sözleşme aşamasına gelinmiş olacak.

Önümüzdeki zaman süreci içindeki ne gibi projeler var?

Önümüzdeki dönem içinde Ahmet Priştina Kent Meydanı’nın düzenlemesi var. 2017 Mart ayında başlayacak bu çalışma. Kent meydanını alanı daha genişletilmiş ve halkla daha bütünleşen bir biçime getiriyoruz. Bu çalışmayla Güngören Caddesi’nin de çalışması birlikte yürüyecek. Çünkü Güngören Caddesi ile meydan bir bütün. Bu caddedeki proje çalışmasını da Ekonomi Üniversitesi ile birlikte yürüttük. Üniversiteli gençlerin fikrini aldık. “Neler yapılabilir, nasıl bir planlama olabilir” diye gençlere sorduk. Kenti sadece belediyenin teknik ekibiyle değil de, genç arkadaşlardan genç fikirler alarak planlamak istedik.

Yukarıköy projesi var. Oradaki kentsel sit alanı, proje çalışmalarını tamamladığımız, yaklaşık 12 dönüm içinde 152 tane eski bina var, 9 tane de tarihi tescilli bina var. Bu projedeki amacımız da Narlıdere’yi orada yaşatmaktır. Narlıdere nereden doğdu? Ve eskiden nasıldı? Gelecek kuşaklar bunu yaşayacaklar. Bunun yanında yeni Engelliler Merkezi projemiz var. 2018 yılında başlayacağımız Sahilevleri’ne, 4.800 m2 bir alana yapılacak olan bu proje de hobi bahçeleri, sosyal alanlar olacak. Bu da önemli projelerimizden birisidir.

Belki de en çok duyduğumuz soru, Metro ne zaman gelecek Narlıdere’ye?

Metro’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bütün proje çalışmaları tamamlandı.  Müşavirlik hizmetleri ihalesi bitti. Sadece Ankara’dan onay bekleniyor ihaleye çıkmak için. Tahmin ediyorum yılbaşı gibi ihalesi yapılır. Sonra da çalışma hemen başlar.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ile ilgili yaptığınız ve yapmakta olduğunuz çalışmalar nelerdir?

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Çanakkale’den başlayıp, Akdeniz’de Muratpaşa Belediyesi’ne kadar uzanan ve yaklaşık 70 belediyenin bir araya geldiği bir birliktir. Bu birliğin başkanlığını da ben yürütüyorum. Burada belediyelerin ortak problemleri, ortak aşılması gereken sorunlar, bunların hükümete ve İç İşleri Bakanlığı’na yansıması konusunda çalışmalar yürütür. Ülkenin gündemini iyi takip ederiz. Özellikle yeni çıkan belediye yasalarının uygulanması, yönetmeliklerin uygulanması konusunda belediyelerin içine düştüğü zorluklarla ilgili veya uygulama biçimlerinin ortak olabilmesi için seminerler düzenliyoruz. Bu seminerler, hem belediye başkanlarına, hem belediye personeline hem de meclis üyelerine olabiliyor. Şu anada çok aktif bir konumda olan bir birliktir Kıyı Ege Belediyeler Birliği.

Narlıdere Belediyesi’nin KOSGEB’le ortak yürüttüğü projeleri oldu ve bundan çok sayıda bayan girişimci yararlandı. Devam edecek mi bu tür projeler?

 KOSGEB ile işbirliği içerisinde sürdürdüğümüz bu eğitim programları çok önemli. Bugüne kadar sayıları 500’ü bulan girişimciler katılmış ve sertifika almış. KOSGEB programlarının talep görmesi ve eğitimlerin devam etmesi bu bizim için mutluluk verici bir tablo. Ancak asıl bizi heyecanlandıran ve mutlu eden, sertifika alan arkadaşlarımızın kendi dükkânlarının açılışların gerçekleşmesidir. Daha önceki yıllarda gerçekleştirilen eğitimler sırasında bizde pozitif ayrımcılığı kullandık ve kadın girişimci arkadaşlarımıza daha çok imkân vermeye gayret ettik. Fakat erkekler bu kez tepki gösterince eşitlik olsun diyerek yarı yarıya getirdik sayıları. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik, istihdam sorununa bir azcıkta olsa fayda sağlayan bu çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. KOSGEB ile ilgili çalışmalar bundan sonrada devam edecektir, bizde elimizden geldiği kadar destek vermeye devam edeceğiz.

Sizin siyasetçi olarak örnek aldığınız kişiler var mı?

Özellikle bu süreç içinde genel başkanımız Kemal Kılıçtaroğlu duruşuyla, vatanına milletine olan bağlılığıyla ve siyasette omurgalı davranışıyla örnek aldığım bir siyasetçidir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Teraslarda yaz havası

Havalar biraz ısındığında, açık havada yaşama isteğine karşı koyamaz oluyoruz. Özellikle şehir yaşamı içerisinde bahçesi olmayan evlerin kurtarıcısı…
Devamını oku...

Mimarlık: [Dışarıda olmak]

Hastanelerde doğuyoruz, apartmanlarda büyüyoruz, gökdelenlerde çalışıyoruz, AVM’lerde hafta sonlarımızı geçiriyoruz. Hayatımızın çoğu kapalı alanlarda geçiyor. Genellikle zorunluluktan. İşimiz…