Kedi ve köpeklerde kulak problemleri

Bu sayımızda sizlere kedi ve köpeklerde kulak problemlerinden bahsetmek istiyorum. Kedi ve köpeklerin kulak hastalıkları kliniğimizde çok sık tedavisini yaptığımız hastalıkların başında geliyor. Ve tedavi edilmeyen kulak problemleri genellikle kronikleşerek çok daha inatçı ve çözümü zor problemler haline gelebiliyorlar.

Kedi ve köpekte sağlıklı bir kulak kepçesinin içi, genellikle soluk pembe renkte görülür. Biraz kir bulunabilir, kulak tüyleri parlak ve düzenlidir. Tüy yapısındaki bozulmalar kedi ya da köpeğinizin o kulağıyla uğraştığının ve kaşıdığının belirtisi olabilir. Herhangi bir tüy dökülmesi de yine bir hastalığın habercisi olabilir.  Sağlıklı kulak kokusuzdur ve evcil hayvanınız kulağına dokunulmasından genellikle rahatsız olmaz.

Gelelim hasta olan bir kulağın belirtilerine: Kulaktaki herhangi bir kötü kokunun varlığı, koyu ya da açık renkteki bir akıntı, tüy dökülmeleri, sık sık kafa sallama ya da başı bir yana yatırarak yürüme, aşırı kaşıma, dokunulmasına izin vermeme, kulaktaki şişlik ve kızarıklık, kulak tüylerinin yapısının bozulması ve ileri olgularda denge ve duyma kaybı gibi durumlar kulakla ilgili ciddi problemlerin habercisi olabilir. Bu tip bir problemle karşı karşıya iseniz mutlaka zaman geçirmeden hekiminize danışınız.

Bazı köpek ırkları kulak enfeksiyonlarına ve diğer bazı problemlere daha yatkınlardır. Genellikle sarkık ve büyük  kulaklı ırklarda daha fazla kulak hastalığı görülür. Kediler ise kulak uyuzu gibi problemlerle çok sık karşılaşırlar. Diğer yandan herhangi bir üst solunum yolu ya da ağız içi problemi de kulakların etkilenmesine sebep olabilir.  Ayrıca alerjik bazı durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

Dış kulak kanalının enfeksiyonuna  otitis externa, orta kulak yangısına otitis media denir. Bu hastalıklar genellikle bakteri ve mantarlardan kaynaklanır. Aşırı kulak kiri birikimi ve kanalı tıkayan yabancı cisimler de iltihaplanmalara sebep olabilirler. Bakteriyel kulak enfeksiyonlarında antibiyotikler, mantarlardan kaynaklanan kulak enfeksiyonlarında antifungal ilaçlar kullanılır. Fakat bazı komplike olgularda geniş spekturumlu ilaçların kullanılması da gerekebilir.

Diğer bir problem olan kulak uyuzu, sıklıkla karşılaşılan ve hızlı bir şekilde bulaşan parazitlerdir. Şiddetli kaşıntı en sık karşılaşılan belirtidir. Kulak uyuz etkenleri siyah renkli, çok kolayca ufalanabilen, kahve telvesi görünümünde kulak akıntısına neden olur.

Kulak hematomu olarak bilinen hastalık da kulak derisinin altında kan toplanmasıdır. Kulağa gelen sert darbeler, kulağın tırmalanması veya başın şiddetli sallanması kulakta hematoma neden olur. Genellikle operasyon dışındaki tedaviler sonuç vermez.

Genel olarak sık karşılaşılan kulak problemlerinden bahsetmeye çalıştım. Yukarıda yazdığım anormalliklerden biri ya da bir kaçı evcil dostunuza mevcutsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmanız çok önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like