Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti)

Young beautiful woman in a white T-shirt top of the hand on the belly excess weight of a skin beauty medicine on a white background isolation

Yavaş yavaş yaza merhaba dediğimiz bu mevsimde deniz ve havuza olan ilginin artmasıyla beraber fit vücut görünümü daha da bir önemli hale geliyor. Karın germe ameliyatına diğer bir ismi ile abdominoplastiye olan talep bu mevsimde daha da artıyor. Bu nedenle bu sayıda karın germe ameliyatı ile ilgili merak edilenleri yazdık.

Karın germe ameliyatı için başvuran hastalarda problem çok az miktarda yağ fazlalılığı olabileceği gibi karın kaslarının saran fasyaların gevşekliği ile beraber çepeçevre yağ ve deri fazlalığı şeklinde de olabilmektedir. Aşırı kilo alıp verme periyotları, tekrarlayan doğumlar, yaşlanmaya bağlı karın kasları ve derisindeki elastikiyetin bozulması sonucunda karın derisinde çatlaklar ve sarkmalar gelişir. Erkek ve kadınlarda alt gövde yağlanma şekilleri farklıdır. Kadınlarda genellikle göbek altında, kalçada, uyluk dış ve iç tarafında yağlanma olurken erkeklerde bel çevresinde, karın içinde ve göbek altında yağlanma olur. Spor ve yapılan diyetler ile kilo verilse bile karın bölgesindeki yağ fazlalığı ve sarkma düzelmeyebilmektedir. Bu problem karın germe ameliyatı ile düzeltilebilmektedir.

Karın germe ameliyatı; orta ve alt karın bölgesinde birikmiş olan fazla yağ ve sarkmış olan derinin alındığı ve karın kaslarını saran fasyaların gerilerek sağlamlaştırıldığı cerrahi bir girişimdir.  Karın germe ameliyatları tek başına yapılabildiği gibi liposuction adı verilen yağ alma ameliyatları ile kombine edilebilmektedir. Sadece göbek altında karın duvarı gevşekliği, deri ve yağ fazlalığı olan kişilerde mini-abdominoplasti adı verilen sınırlı bir alanda yapılan ameliyat yeterli olabilmektedir. Hem göbek altında hem de göbek üstünde karın duvarı gevşekliği olan deri ve yağ fazlalığı olan hastalarda ise tam karın germe ameliyatı yapılmaktadır.

Abdominoplasti ameliyatı için uygun kişiler kimlerdir?

Vücut kitle indeksi (VKİ) hastanın kilo-boy oranına göre hesaplanır. Buna göre hastalar normal, aşırı kilolu ve obez olarak sınıflandırılır. Karın germe ameliyatından en çok yarar gören hastalar normal VKİ’ne sahip olan kişilerdir. Karın germe ameliyatı bir zayıflama ameliyatı değildir. Vücut kitle indeksine göre obez grubundaki hastalar karın germe ameliyatı için uygun değildir. Ameliyat yapılmadan önce hasta mutlaka kilo vermelidir. Uygun diyet ve egzersizlere rağmen karın duvarı ve derisinde gevşekliği devam eden normal VKİ’ne sahip hastalar bu ameliyattan en çok yarar görecek kişilerdir. Yine özellikle doğum sonrası karın derisinde çatlakları olan hastalarda bu çatlaklar karın germe ameliyatı ile ortadan kaldırılabilmektedir.

Karın germe ameliyatından sonra gebe kalabilir miyim?

Çocuk planı olan kişilerde karın germe ameliyatının ertelenmesi ve doğumdan sonra bu ameliyatın yapılması daha uygundur. Ancak karın germe ameliyatı gebe kalmaya engel bir durum değildir. Ameliyattan 1-2 yıl gibi bir süre sonrasında gebe kalınabilir ve sorunsuz bir şekilde doğum yapılabilir.

Ameliyat öncesinde yapmam gerekenler nelerdir?

Ameliyattan önce en az 6 ay boyunca kilo değişimleri çok az olmalıdır. Kilo verme döneminde olan hastalarda bu ameliyat ertelenmelidir. Sigara ameliyat sonrası gelişebilecek karın derisinde yaraların oluşmasında en önemli faktörlerden biridir. Dolayısıyla ameliyattan en az bir ay öncesinde ve 3 hafta sonrasına kadar sigara içilmemelidir. Ameliyat öncesinde çok ağır diyet rejimi uygulanmamalıdır. Eğer kullanılıyorsa ameliyat sırasında kanamayı arttırabileceğinden aspirin en az bir hafta öncesinde kesilmelidir.

Karın germe ameliyatı nerede yapılır? Ameliyat sırasında tamamen ağrı hisseder miyim?

Ameliyat genel anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapılır. Ameliyat sırasında hasta tamamen uyuduğu için herhangi bir şey hissetmez.

Ameliyat kaç saat sürer?

Ameliyat süresi yapılacak ameliyatın genişliğine bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin mini-karın germe ameliyatı 1-2 saat sürerken, tam karın germe ameliyatı ve liposuction 3-5 saat civarında sürebilmektedir.

Ameliyat sonrasında iz kalır mı?

Ameliyat sonrası kalan izler yine yapılan ameliyatın genişliğine bağlı olarak değişebilmektedir. Mini-karın germe ameliyatında kalan iz daha kısadır. Bu ameliyatta karın derisi aşağı doğru gerilerek dikildiğinden göbek deliği 1-2 cm aşağı doğru yer değiştirebilmektedir. Tam karın germe ameliyatlarında ise iz bir kalçadan diğer kalçaya kadar uzanırken bu iz mayo içine gizlenebilmektedir. Göbek deliğinin yeri bu ameliyatta değiştirilmektedir. Dolayısıyla göbek deliğinde izler mevcuttur ancak izler göbek deliği içine gizlendiğinden dışarından görülmez.

Ameliyat süreci nasıldır?

Hastanın ameliyat öncesi gerekli kan ve görüntüleme tetkikleri yapılır. Sonuçlar bir anestezi uzmanına danışılır ve hasta ameliyata hazır hale getirilir. Ameliyat günü hasta yatırılarak ameliyathaneye alınır. Genel anestezi altında ameliyat yapıldıktan sonra deri altında biriken kanı dışarı tahliye eden drenler yerleştirilir ve pansuman yapılarak hasta ameliyattan çıkarılır. Drenler ortalama 2-3 gün sonra çekilir. Hasta ilk bir hafta öne doğru hafif eğilerek yürür ve bir hafta sonra normal duruşta yürüyebilir. Dikişler 2 hafta sonra alınır. Hasta işine 2-3 hafta sonra dönebilir. Yara izlerinin tamamen düzelmesi 6 ay 1 yıl civarında sürebilmektedir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like