İskandinav tarzı dekorasyon; yalın çizgileri, basit formları, nötr renkleri ve doğal malzemeleri ile gösterişten uzak sade bir tarz olarak kısaca tanımlanabilir. “Az, daha çoktur” felsefesinden yola çıkarak oluşturulan İskandinav tarzı dekorasyonu ülke genelinde fazlasıyla görebiliriz. Sizlere bu yazımda İskandinav felsefesinin benimsenerek, çocuk odaları dekorasyonunu nasıl etkilediğinden bahsedeceğim. Aşağıdaki dekorasyon fikirlerinin ilham vermesini umuyorum.
İskandinav tarzının en belirgin özelliklerinden biri de, uyumlu bir şekilde kullanılan nötr renklerin hakimiyetidir. Çocuk odalarında ağırlıklı olarak görebileceğiniz siyah, beyaz ve açık kahverengi renk tonlarına, mavi ve yeşil renklerini de ekleyerek daha canlı odalar elde edilebilinir.
Mobilya kullanımında, açık renk tonlarına sahip ahşapların tercih edilmesi, odalara daha taze ve ferah bir görünüm sağlar. Çocukların yaşları ne olursa olsun bu tarz kullanım, çocuk odaları için iyi bir seçim olacaktır.
Dekorasyonunuzda fazla renk kullanmak istemiyorsanız, daha eğlenceli ve keyifli odalarınız için özellikle tekstil ürünlerinizde ve duvar kağıtlarınızda, geometrik şekiller ile baskıları tercih edebilirsiniz.
Çocuk odaları dekorasyonunda diğer bir nokta ise aydınlatmalardır. Eğlenceli aydınlatma ürünleri ile çocuğunuza farkı bir oda oluşturabilirsiniz.
Çocuklarınızın soğuk kış gecelerinde üşümediklerinden ve üzerlerini açıp açmadıklarından emin olmak isteriz. Bu yüzden de İskandinav tarzında karşımıza çıkan yün battaniyeleri, postları ve örme öğeleri dekorasyonunuza ekleyerek, çocuklarınıza sıcak ve keyifli bir ortam sağlamış olursunuz. Ayrıca İskandinav tarzına özgü ev şeklindeki tasarımları; dekorasyon ürünlerinde, aksesuarlarda ve oyuncaklarda görebiliriz. Yukarıdaki görseldeki gibi, ev şeklinde oluşturulan yatak başlığı da bu söylediğimin en güzel örneklerindendir.
Yazımın başında da bahsettiğim üzere, “Az, daha çoktur” felsefesinden yola çıkmamız, oda içerisinde fazla sayıda tablo kullanmanıza engel teşkil etmemektedir. Bu söylediğim, odanızın geri kalanını daha sade oluşturmanız şartıyla geçerli olacaktır.
Çocuğunuzun odasına yapmayı hayal ettiğiniz dekorasyonla beraber tavanlarında unutulmaması gerekmektedir. Tavanlara uygulayacağınız şerit aydınlatmalarla, flamalarla vb öğelerle canlı ve dinamik çocuk odaları oluşturabilirsiniz.
İskandinav oyuncakları, dekorasyonu tamamlayacak şekilde ahşap ve kumaş olarak doğal malzemelerden üretilmektedir. Oyuncaklar, çocuklarınızın hayal kurmasını ve yaratıcılığını geliştirmesini teşvik eder. Aynı zamanda sizlerde bu ürünleri dekorasyonunuzun bir parçası olarak kullanabilirsiniz.
Çocuğunuz bir şeyler karalama veya yazma yaşında ise, odalarına kara tahta, küçük bir masa ve sandalye koyarak, hem yaratıcılıklarının önünü açmış hem de onlara yeni bir şey öğrenme imkanı sunmuş olursunuz.
Bir şeyler öğrenmenin en keyifli ve eğlenceli yolun okumaktan geçtiğini daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Bende sizler gibi bu alışkanlığın küçük yaşlarda başlaması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden de çocuk odaları dekorasyonunda, çocuğunuzu okumaya yöneltecek raflara veya kütüphanelere yer vermenizi öneririm.
Ve son olarak kardeş bağlarının kuvvetlenmesi adına, aynı oda paylaşımı ile ilgili bu görselin dekorasyonunuz için ilham vermesi dileğiyle..