İlk Zilin Maliyeti 500 Liradan Başlıyor

Zilin Çalmasına Geri Sayım

Okul zilinin çalmasına sayılı günler kala kıyafet ayakkabı, çanta ve kırtasiye alışverişi için en az ödenecek ücret 500 lira olarak açıklandı.

Türkiye’de okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretime giden 18 milyon üniversiteye giden 8 milyon olmak üzere 26 milyon öğrenci bulunuyor.  İstanbul, Ankara ve İzmir’in nüfusundan daha fazla olan öğrencileri okul telaşı ve arkadaşlarına kavuşma heyecanı sarmışken aileler de okul masraflarını düşünmeye başladı.

1 milyonu aşkın öğretmen ile okul öncesi, ilkokul ve orta öğretime giden 18 milyon öğrenci 9 Eylül”de ders başı yapacak.

İlkokul ile ortaöğretim öğrencileri 9 Eylül Pazartesi günü arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşarak yeniden ders başı yapacak. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokulların birinci sınıfa başlayanlar ise 5 Eylül’de 2 günlük alıştırma sürecine dahil olacak.

Okulların açılmasına günler kala öğrenciler arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşmanın heyecanını yaşıyor

Her sene artan okul masrafları nedeniyle Eylül sendromu yaşayan aileler ise bu yıl okula yeni başlayan öğrenciler için en az 500 lira ödeyecek.

Çanta alırken çocukların omurilik sağlığını düşünerek hafif, sırt askısı geniş olan ve iki kol için de askısı bulunan çantaları tercih edin.

Türkiye’nin çiçeği burnunda eğitim haber ve rehber sitesi anasiniflari.net tarafından yapılan haberde ailelerin ceplerinden eğitim bütçesinde kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye masrafları için ceplerinden 500 lira ile 1500 lira çıktığı açıklandı. Milli Eğitim tarafından yasal olmadığı açıklansa da okullar tarafından istenen bağışlar da eklendiğinde bu rakam daha da yükseliyor.

Çocuklarını okula gönderen aileler için Eylül ayı hesap kitap ayı oluyor.

Ayakkabılar ile kıyafetler 300 liradan başlıyor. Okul çantası, kalem, defter gibi öncelikli kırtasiye çeşitleri ise 250 ila 900 lira arasında değişiyor. Okula yeni başlayan bir öğrenci için aileler 500 lira ila 1500 lira harcıyor.

KOLEJLERDE FİYAT DAHA YÜKSEK

Koleje giden öğrencilerin ise eğitim bütçeleri 5 bin civarında. Okulların kendi formaları, eşofman, hırka, ayakkabı, okul baskılı çanta gibi masrafların yanı sıra kendilerine özel kırtasiye ve kitap seti de bulunuyor. Çoğu ithal olan kitap ve kırtasiye setleri dövize endeksli olduğu 3 bin liradan başlarken, giyim harcamaları ise 1000 lira civarından başlıyor.

Tüm Kırtasiyeciler Derneği, ucuz kırtasiye setlerine karşı velileri uyarıyor.

UCUZ  ÜRÜNLERE DİKKAT

Fiyatların pahallı olması aileleri ucuz ürünlere yönlendiriyor. Ucuz kumaşlardan yapılan okul kıyafetleri bir kaç yıkamada aşınıyor. Ucuz ayakkabılar çocukların ayak sağlığını olumsuz etkilerken ucuza alınan Çin malı kırtasiye setleri de kanserojen maddeler içeriyor.

Ucuz ve markasız kırtasiye ürünleri hakkında uyaran Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), yaptığı açıklamada ürünlerin denetimden geçtiğini hatırlatarak, testlere gönderilen ürünlerin testleri geçememesi durumunda Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’ne aktarıldığını vurguladı. TÜKİD, tüketicilerin sakıncalı ürünleri http://guvensizurun.gov.tr adresinden takip edebileceklerini vurgulayarak tüketicilerin alışveriş yaparken görmüş olduğu sakıncalı ürünler için de ALO 175’i arayarak şikayet edebileceklerinin altını çizdi.

Kırtasiye seti fiyatları 250 ila 1000 lira arasında değişiyor.

TÜKİD tarafından yapılan açıklamalarda şu bilgilere yer verildi;

“Sağlıklı nesiller için güvenli kırtasiye ürünlerinin kullanılması gerekiyor. Güvenli kırtasiye ürünleri ise kırtasiyecilerden alınan ürünlerle sağlanıyor. Kırtasiye ürünlerini tanıdığınız kırtasiyeciden ya da zincir marketlerden alın. Kötü kokan ürünleri almayın. Kokulu silgiler kanserojen maddeler içerebileceği için bunları almayın. Oyun hamuru alırken katkı maddesi içermeyen ve çabuk kurumayan ürünleri alın. Ürünlerin üzerinde CE ibaresi bulunmuyorsa bu ürünleri tercih etmeyin.”

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Bahar Alerjileri

BAHAR ALERJİLERİ BAHAR ALERJİSİ İÇİN EVDE HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALISINIZ? BAHAR ALERJİSİ SEMPTOMLARINI AZALTABİLİRSİNİZ! İSTANBUL’DA EN YOĞUN BAHAR ALERJİSİ…