AMİRALİN SESSİZ DÜNYASI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Emekli Koramiral Ekmel Totrakan’ın, Haluk Cecan Anısına İzmir Türk-
Amerikan Derneği salonunda açtığı ve bir hafta süren “Sessiz Dünyada Sanat ve Ölü Doğa” sergisi yoğun İlgi gördü. Totrakan’ın, Türkiye’de ilk su altı belgeselcisi Haluk Cecan anısına İzmir Türk- Amerikan Derneği salonunda açtığı “Sessiz Dünyada Sanat ve Ölü Doğa” sergisi sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. Totrakan ,1980 yılından günümüze plastik sanatlarda birçok başarıya imza attı.

Dünyanın ilk su altı ressamı André Laban ile birlikte denizin dibinde yaptığı çalışmalar ile dünyanın ikinci su altı ressamı unvanını aldı. Totrakan ,”Bu sergi benim karışık olarak su üstünde ve su altında yaptığım çalışmalar sonucu açtığım 22. sergim. Dünyaca da meşhur su altı belgeselcimiz Haluk Cecan, su altında yağlı boya tablolar yapmam için beni teşvik ederek Kaptan Cousteau’nun ekibinin en kıdemli dalgıcı ve dünyanın ilk su altı ressamı olan André Laban ile tanıştırdı. Birlikte su altında yaptığımız çalışmaların ardından su üstüne çıktığımızda Cecan, bizden de biri çıktı diye çok mutlu olmuştu. Haluk, su altında resimler yaparak bir sergi açmamızı istemişti ancak kendisini kaybetmiştik. Bunun üzerine çok sevdiğim bu değerli dostumun anısına bu sergi ve bundan sonraki tüm sergilerimi Haluk Cecan anısına gerçekleştireceğim. Bu serginin gerçekleşmesi sırasında bana son derece yardımcı olan İzmir Türk-Amerikan Derneği yönetimine ve yoğun ilgisini gördüğüm sanatsever dostlarımıza teşekkürler ediyorum ”dedi.

Ekmel Totrakan

Ekmel Totrakan 1939’da Karşıyaka, İzmir’de doğdu.1958’de Deniz Harp Okulu’ndan asteğmen olarak mezun oldu. 1977 yılında Güney Deniz Saha Komutanı iken kadrosuzluktan koramiral rütbesinde emekli olan Ekmel Totrakan, Abdülrezzak Kurtuluş’un teşvikleriyle 1980 senesinde resim çalışmalarına başlamış, daha sonra Adnan Turani’den pratik ve teorik dersler almış, Şeref Bigalı ve Nihat Tandoğan ile birlikte çalışmalar yapmıştır. Doğa ve ölü doğa konuları ile ışık ve gölgeyi klasik anlatımla çalışan, Türk Deniz Subayı Ressamları katalogunda, yurt içi ve dışı resim koleksiyonlarında yapıtları bulunan Totrakan’ın “Amiralin Duygu Denizinden” ve “Dünden Kalan” şiir kitapları da yayımlanmıştır. Şimdiye kadar 20 kişisel su üstü/sualtı sergisi açan sanatçının, 2005 senesinde İzmir Resim Heykel Müzesi tarafından organize edilen “İzmirli Ressamlar Sergisi” sonunda, bir tablosu Müze koleksiyonuna alınmıştır. Diğer yandan diplomalı balık adam olan Totrakan, 2005’te sualtı ressamı olan André Leban ile Fethiye’de dalıp resim yaparak dünyada ikinci, Türkiye’de sualtında resim yapan ilk kişi unvanını da almıştır.2018’de Fethiye’de
organize edilen “Renklerimiz ve Sualtı Resim Çalıştayı ” etkinliğinde dünyada ilk defa yapılan Sualtı Resim Kursu’nun ve sonunda yine sualtında açılan resim sergisinin hocalığını yapmıştır. Totrakan çeşitli çalışmalara katılmış, birçok ödül almıştır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Güz konserleri geliyor

Kültür-sanat faaliyetlerini kentin farklı noktalarına taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 farklı mekanda 13 ücretsiz konsere daha hazırlanıyor. Kültür…