“Bu Yaz Yaşam Alanlarımızı Doğallık ve Hafiflik Ele Geçirecek…”

İç Mimar Eda Tahmaz:

“Bu Yaz Yaşam Alanlarımızı Doğallık ve Hafiflik Ele Geçirecek…”

Dekorasyonda yaz aylarına hazırlık yapılan şu günlerde 2021 yılının yaz trendleri ve pandemi dolayısıyla daha da ön plana çıkan balkon ve teras düzenlemeleri en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Cıvıl cıvıl renklerin yanı sıra organik formların, yuvarlatılmış hatların ve yumuşak dokuların karşımıza çıktığı son trendleri analiz eden İç Mimar Eda Tahmaz’a göre, bu yaz yaşam alanlarımızı doğallık ve hafiflik ele geçiriyor.

Yirmi yılı aşkın süredir ticaret, konut ve konaklama yapıları başta olmak üzere proje ve danışmanlık alanlarında kazandığı uzmanlık ile ürün tasarımı, mimari ve iç mimari projeler üzerine faaliyetlerini sürdüren EDDA Architecture Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz, dekorasyonda yapılacak küçük değişiklikler ile yaşam alanlarının yılın trendlerine uygun olarak yaza nasıl hazırlanabileceği konusunda ipuçları verdi. Canlı renkler, organik formlar ve yumuşak dokuların ön plana çıkacağı bu mevsimde doğal ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen malzemeler yaşam alanlarımızı bütünüyle ele geçiriyor.

Canlı renkler, organik formlar, doğal malzemeler…

Pantone’un 2021 yılı için belirlemiş olduğu Ultimate Gray (Dumanlı Gri) ve Illuminating (Parlak Sarı) renkleri dekorasyonda üstünlüğünü korurken yaz aylarında bu renklerin yanına dış atmosferi iç mekanlarda hissettiren Gök Mavisi (Pantone 15-4020 Cerulean) rengi de ekleniyor. Pastel turuncu ve yeşil gibi sıcak renkler de mevsimin canlılığını yansıtan renkler arasında.

Doğal yaşam ve farkındalığın ön planda olduğu bu dönemde sürdürülebilir malzeme kullanımı da günden güne artıyor. İç ve dış mekan mobilyalarında hasır, rattan, hazeran, bambu, doğal ahşap ve doğal taşlar sıkça kullanılıyor. Ayrıca malzemesi sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen hindistan cevizi lifi, deniz yosunu, keten, kenevir ve jüt gibi malzemelerden el dokuması halılar da gittikçe yaygınlaşıyor.

Bu yıl ayrıca yaşam mekanlarımızda mobilyalarda yuvarlatılmış hatlar, kalem bacaklar ve kıvrımlı, boğum boğum organik formlar ön plana çıkıyor. Organik ve akıcı formlarda tasarlanan mobilyalarla mekanlarda samimi ve farklı bir atmosfer oluşturmak mümkün. 2021 yılının yaz aylarında da popülerliğini koruyacak olan bu organik formlar kanepelerden, top gibi puf koltuklara, yuvarlatılmış şekilde ve amorf yapıda aydınlatmalara ve aksesuarlara kadar dekorasyonun her alanında karşımıza çıkıyor.

Yumuşak dokulu kumaşlar, el yapımı aksesuarlar…

Hafifliği ve doğallığı ile tercih edilen hasır ve rattan malzeme kullanılarak üretilen oturma birimleri, yatak başları, gardırop kapakları ve komodinler ise bu yazın yükselen mobilya trendleri arasında yer alırken ev tekstillerinde yumuşak dokulu kumaşlar hakimiyetini ilan ediyor. Doğal malzemelerle biçimlendirilmiş el yapımı ürünler, evlerimizde duvar aksesuarı olarak kullanılan hasır tabaklar ve dokuma duvar süsleri de bu yıl karşımıza sıklıkla çıkacak olan trendler arasında.

Zemin ve duvar kaplamalarında da doğallıktan vazgeçemiyoruz. Doğal ahşap kaplama malzemeler, ahşap görünümlü fayanslar, mermer, terrazzo, porselen seramik ve özellikle banyo ve mutfaklarda kullanılan değişik renk ve dokudaki mozaikler sıklıkla tercih ediliyor. Duvar kaplamalarında ise doğal hasır malzeme görünümlü ve geniş yapraklı bitki-hayvan desenli duvar kağıtları bu yazın majör trendlerinden biri. Ayrıca işlevlendirebileceğimiz yeşil bitki duvarları da sıkça kullanılmakta.

Banyo ve mutfaklara bakıldığında ise özellikle banyolarda bu yıl düzensiz, pürüzlü yüzeyli doğal malzemelerin kullanıldığı, banyo aksesuarlarında eskitilmiş metal, bakır ve pirinç malzemelerin öne çıktığı konseptler dikkat çekmekte. Mutfaklarda ise doğal, kolay temizlenebilen malzemeler ve nötr renkler daha çok tercih ediliyor. Mutfak ada ve bar tezgahlarında renkli, desenli çinilerin ve seramiklerin kullanılması da oldukça yaygınlaşıyor. Patine ahşap yüzeyler, eskitilmiş metal dokular, pirinç ve bakır mutfak aksesuarları mutfaklarımıza giriş yapıyor.

“Yapacağımız küçük değişikliklerle, evlerimizde farklı ve yeni bir atmosfer oluşturabiliriz.”

Peki yaz trendlerini küçük değişiklikler ile evlerimize nasıl yansıtabiliriz? Küçük dokunuşlar ile büyük değişimler yaratılabileceğini vurgulayan İç Mimar Eda Tahmaz, bu konu hakkında önerilerini aktarıyor:

“Örneğin, fazla vakit geçirdiğimiz mekanlarda doğayı hatırlatan bir duvar kağıdı ya da doğal görünümlü dokulu bir duvar kağıdı kullanılabilir. Bunun yanı sıra daha çok dış mekan mobilyalarında kullanıldığı görülse de hasır, rattan ve hazeranı evlerimizde kullanmakta  fayda var diye düşünüyorum. Çünkü bu malzemelerin mekana kattığı sıcaklık ve doğallık ile farklı bir etki yakalamamız mümkün olacaktır. Bu malzemeler yatak başlarında, gardırop kapaklarında, komodinlerde ve oturma birimlerinde kullanılabilir. Kullandığımız aydınlatmaları da daha şeffaf görünümlü aydınlatmalarla değiştirebiliriz. Yaşadığımız mekanları bitkilendirmek de doğayı evde hissetmek açısından önemli olacaktır. Yaz aylarında pencereyi açtığımızda evde kendimizi doğayla iç içe hissetmek bu küçük değişikliklerle mümkün olabilir.”

Balkon ve terasları ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlemeli…

Son olarak, pandemi dolayısıyla daha da önem kazanan balkon ve teras düzenlemelerine değinen iç mimar, balkon ve teraslarımızda düzenlemeler yaparken ihtiyaçlarımız doğrultusunda hareket etmemiz gerektiğini vurguluyor. Örneğin; ailemizle kahve içerken sohbet edebilmemiz ve akşam yemeklerimiz için masa, sandalye ve puf gibi rahat oturma birimlerinin olmazsa olmazlar arasında sayılabileceğini belirtiyor. Kullanacağımız malzemelerin ise daha sıcak ve etkili bir görünüm yaratacağını ekliyor. Masa ve sandalyelerde, oturma birimlerinde,  yaz aylarının trend malzemelerinden olan hasır, rattan, bambu gibi malzemeler kullanarak evlerimizin bu en keyifli yarı açık alanlarına farklı bir etki katabileceğimizi belirten Eda Tahmaz’ın  renk konusundaki önerisi ise bej ve nude yanında gök mavisi, yeşil ve turuncu gibi mekana enerji katan renklerden yana.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like