İzmir’in örnek hayatı

Görece’de başlıyor

Konut üretimi için arazi sıkıntısı yaşayan İzmir’e piyango çıktı. Yılda 13 bin tonun üzerinde oksijen üreten 450 hektarlık Çatalkaya Korusuna komşu Görece, kentin yeni yaşam alanı oldu.

Koruma havzasında olması nedeniyle alt yapısı yıllar önce tamamlanan, hiçbir kirletici unsurun olmadığı Görece, sadece yatay mimariye sahip olmasıyla da İzmir’in özlediği “örnek” kentleşmenin yeni rotası haline geldi.

EN TEMİZ YER
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 2017 yılında yayınladığı “İzmir Çevre Durum Raporu”na göre, kent genelindeki bir çok kirlilik burada yok. Koruma havzasında olması nedeniyle kanalizasyon şebekesinin olmaması, evsel nitelikli atıksuların arıtılmaması, foseptik çukurların sağlıklı şekilde inşa edilmemesi gibi sorunlar Menderes ve onun bağlı olduğu Görece’de bulunmuyor.

İZMİR’İN KAZDAĞLARI
450 hektarlık Çatalkaya Korusu’na komşu olması nedeniyle ise Görece, İzmir’in Kazdağları olmaya aday. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre bir haktar iğne yapraklı çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretirken, bu oran Görece ve civarında 13 bin 500 tona çıkıyor. Özel bir kurumun yaptığı hava ölçümlerine göre ise Görece’deki hava kalitesi değerleri İzmir’deki bir çok yerleşim yerine göre temiz düzeyde çıktı. Şehir genelinde karbon monoksit oranı bir çok noktada 60 ile 77 ppb arasında değişirken Görece’nin 16 ppb gibi çok düşük değerlere sahip olduğu belirlendi.

YATAY MİMARİ
Kent genelinde dikey yapılaşma söz konusu olmasına karşın, pandemi ve deprem konut tercihinde önemli değişikliklere neden oldu. Görece, bu açıdan da yine şanslı çıktı. Çünkü 0.60 emsal ve sadece yatay mimariye izin verilen Görece, özellikle huzurlu yaşam arayanların da yeni adresi oldu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLEŞME
Stratejik yönetim uzmanı Prof. Dr. Engin Deniz Eriş, Görece’nin sahip olduğu avantajlara dikkat çekerek “Kentsel kültürel değerlere sahip harika bir yer yaratma fırsatımız var” dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Eriş, “Geçmişin değerlerine sahip çıkma, eski ve yeniyi bir arada harmanlama gibi yaklaşımlar, sürdürülebilir kentleşmenin olmazsa olmazı içinde yer alıyor. İzmir, yeni kent yaşamını belirlerken, kültürel değerlerin korunması ve günümüze uyarlanması konusuna büyük önem vermek zorunda. Bugünden gelecek nesilleri düşünerek, kent tasarımları yaparken Görece, miras olarak bırakabileceğimiz en iyi alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Stratejik öneminin dışında, lokasyon avantajı ve çevresel temizliği ile farklı olan Görece için kentleşmenin tüm aktörlerine de büyük sorumluluk düşüyor” dedi.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like