Kişisel Zevklerimizi Konuşturduğumuz O Oda: Yatak Odalarımız

Geçirdiğimiz pandemi döneminde evlerimiz ve fonksiyonelliği ciddi bir sınavdan geçti. İş, okul, kreş, spor salonu haline gelen odalarımızdan kaçıp sığındığımız ve huzur aradığımız o mekan: yatak odamız. Bu dönemde uzaktan toplantılar, evde koşuşturan çocuklar ve aynı anda yetişmesi gereken işlerle pek çok sınavdan geçen evlerimizin belki de en gözden kaçan noktası yatak odalarımız oldu. Yapılan bir araştırmaya göre evden çalışma imkânı olan iş gücünün büyük bir kısmı evin paylaşılan alanlarındaki mahremiyet eksikliği nedeniyle yatak odalarını yarı zamanlı ofisleri olarak kullanmak durumunda kaldı. Bu da normalde günlük sorunlarımızdan uzaklaşıp huzurla dinlendiğimiz bu kurtarılmış alanımızı stresli anlarla bağdaştırmamıza sebep olmuş olabilir.

Şimdi eve iş getirmekten yavaş yavaş kurtulmaya başladığımız bu günlerde yatak odalarımıza eski huzurunu ve sakinliğini getirmenin tam zamanı! Haydi başlayalım.

Geniş aile ve misafirlerin de rahatını gözettiğimiz evin geri kalanından farklı olarak yatak odalarımız kişisel zevklerimiz ve daha ergonomik tasarıma yer verdiğimiz bir alandır. Burası kurtarılmış bir alan olmalıdır, içeri girdiğinizde günü geride bıraktığınız ve konfor alanınıza adım attığınız o sihirli oda. Bir iç mimar olarak insanların yatak odalarında karakterlerinin yanı sıra zevklerini görsel olarak yansıtmaları için en doğru yer olduğunu düşünüyorum. Dekorasyon aracılığıyla karakteri ifade edebilme becerisi gerçeklikten uzaklaşıp gerçekten kendimiz olabildiğimiz kişisel alanlar oluşturmaya yardımcı olur.

Kısıtlamalar azaldıkça ve dünya yeniden açılmaya başladıkça odalarımızı tazeleme ve doğal olarak yatak odalarımızı da daha sıcak ve dinlenmeye müsait yerler haline getirmek adına daha çok fırsatımız var.
Hep beraber yatak odalarımızda 2021 yılında uygulayabileceğimiz doğal ve rahatlatıcı trendlere bir göz atalım:

Kullanışlılık

Ülkemizde uzun zamandır devam eden saraylardan çıkma gibi duran avangard mobilyalara olan heves günümüzde globalleşen estetik algımız ve dekorasyon alanındaki içeriklerin her geçen gün sosyal medya aracılığıyla da ulaşılabilir olmasıyla yerini daha sade ve modern tasarımlara bıraktı. Kişisel olarak, avangard mobilyalardan neredeyse çoğumuzun hayat tarzımızla eşleşmeyen İskandinav tarzı ve minimalist alanlara olan bu an geçişin zamanla yerini dekorasyonlarımızda türk motiflerinin daha modern yorumlarına bırakacağına inanıyorum. Peki, bu ani değişimi tetikleyen unsurlar nelerdir? Yatak odalarımız her ne kadar evin salon ve oturma odalarından sonra en geniş odaları olsa da kentsel dönüşümle de beraber metrekare bazında küçülen odalarımızın sonucu olarak kullandığımız mobilyaların da büyüklükleriyle beraber alanın fonksiyonelliği de düşünmeye başladığımız için detaylarını da küçültmemiz gerekti. Duvara kadar itilen devasa bazalar, geçiş alanını kısıtlayan ve kapaklarının açılmasıyla devasa alanlar kaplayan ağır komodin ve şifonyerler yerine yatak odasında yaşama ve dinlenmeye elverişli alanlar yaratmaya yöneldik.

Doğal Materyaller

Rattan, ahşap ve hasırların beyaz ve bej renklerle olan uyumu günden güne daha fark edilir bir hal aldı. Bu modern yorumun son zamanlarda çok kullanıldığını hepimiz gözlemlemişizdir. Özellikle sosyal medyada bunlara makrome detaylı dekorlar ve kuru çiçekler ve otlar eşlik ediyor. Bu trendin en önemli tetikleyicisinin uzun süre kapalı alanlarda kalmış olduğumuz bu dönemde ev sahiplerinin doğal malzemeleri evlerine daha çok dahil etme ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Yatak odalarımızda bu doğal malzemeleri ve dekorları kullanmak bize doğayla iç içe olma duygusunu dört duvar içinde de vererek belli bir özgürlük ve rahatlama sağlıyor. Beyaz, bej ve hatta taş rengi duvarları bu doğal malzemelerden üretilmiş bir yatak başlığıyla kullanırken dekor detaylarınızda da adaçayı, royal mavi ve zeytin gibi doğada bulunan canlı renklerden seçerseniz yatak odanızdan aldığınız duygular olumlu etkilenecektir. Döşeme ve zeminde kullandığınız ahşap da odanın bu sakinleştirici etkisini arttıracaktır.

Minimalist Alanlar

Fazlalıklardan arınma ve çevremizi stres azaltma odaklı yeniden düzenlememize yardımcı olan bu trendin hayatımıza bir süredir girdiğini hepimiz kabul ettik. “Az ve öz” ilkesinin hayatımızın her alanında faydalı olduğunu artık biliyoruz. Pandeminin yaratmış olduğu kaos ve belirsizlik ortamında bu prensibi dinlendiğimiz ve stresimizden arındığımız odamız olan yatak odalarımıza uygulamak faydalı olacaktır. Daha nötr ve yumuşak renk paletlerinin yanı sıra sade çizgiler ve yumuşak ışıklı aydınlatmalarla bu zamansız, ferahlatıcı ve tazeleyici duyguyu odanıza katabilirsiniz.

Aydınlık Yaşam

Dinlendiğiniz odanın hafif ve havadar bir alanın genel ruh halinizi yükseltmekle beraber üretkenlik seviyenizi de arttırır. Doğru seçilmiş perdeler yatak odanızda doğal ışığı en üst düzeye çıkarmanın en önemli belirleyicisidir. Transparan veya yarı transparan kumaştaki perdeler doğrudan güneş ışığından sizi korurken, ışığın odada rahatça dolaşmasına da elveriş sağlar. Hafif ve akışkan kumaşlardan seçeceğiniz fon perdelerinize ek olarak fon perdenizi de keten gibi doğal olarak ışığı geçiren ama gündüz size aradığınız mahremiyeti sağlayacak kumaşlardan seçebilirsiniz. Bu ikiliyi kullanmak içeri almak istediğiniz ışık miktarı üzerinde tam bir özgürlük sağlayan ve doğal ışığı kontrol etmek için en işlevsel çözümlerden biridir.

Odak Renk Kullanımı

Nötr renkler ev sahipleri arasında popüler olsa da yatak odalarımıza bir renk katmamız gerektiğine inanıyorum. Bu rengi daha önce de söylediğim gibi doğal tonlar arasından seçebileceğiniz gibi canlı renklerden de seçebilirsiniz. Mercan rengi, royal mavi, zeytin yeşili gibi renkler hem enerjinizi dengeler hem de odada bir odak yaratarak gözünüzü yormadan bir canlılık katacaktır. Yatak odası bu renkleri deneyimlemenin ve sakin tonlarla eşleştirildiğinde dinlendirici bir alan yaratmanın en doğru yeridir. Renk içeren odak duvarlar aynı zamanda alanınızı ikiye bölerek odanın hem daha geniş görünmesine hem de giyinme alanı gibi alanları doğal olarak ayırmanıza yardımcı olur. Bir duvarınızı canlı bir renge boyayabilirsiniz. Geri kalan diğer duvarlarda yine nötr renkler kullanırsanız odak duvarınız hazırdır. Eğer duvar renginizi değiştirmek size fazla büyük bir adım gibi geliyorsa bu rengi yatak başlığınızda da kullanabilirsiniz.

Umarım trendlere sadık kalarak verdiğim tavsiyelerim hoşunuza gitmiştir. Yatak odanızı trendlerden de bağımsız olarak kendi zevkinizin ve huzurunuzun öncelikli bir alan olduğunu unutmadan dekore etmenizi öneririm. Hepinize huzurla dinlenebildiğiniz günler dilerim.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like