Araçları Kışa Hazırlayacak 7 Öneri

Kasım ayı ile birlikte artan yağışlar ve zorlaşan yol koşulları, araçların bakımını diğer mevsimlere göre daha da önemli kılıyor. Olası tehlikeleri önlemek için sürücülerin araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaları ve kış koşullarına uygun malzemeleri bulundurmaları ise hayati önem taşıyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, uygulandığı taktirde olası tehlikelerin önüne geçecek 7 kış bakım önerisini araç sahipleriyle paylaştı.

Kış lastiği kullanımı

Zorlu kış aylarına hazırlıklı olmanın ilk koşulu kış lastikleridir. Kış lastikleri yaz lastiklerine göre yağışlı havalarda ve zorlu yol koşullarında daha iyi bir yol tutuşu sağlar. Bu durum yaşanabilecek olası kazaların önüne geçilmesine ve aracın diğer aksamlarının da korunmasını yardımcı olur.

Lastik hava basıncının kontrolü

Oto lastiklerinin hava basınçları, dışarıdaki havanın ısısından etkilenir. Bu da lastiklerin performansında düşüşe neden olabileceği gibi aynı zamanda güvenli sürüş açısından da tehlike yaratabilir. Bu tehlikelerin önüne geçmek için kış aylarında lastiklerinin hava basıncı mutlaka kontrol edilmelidir.

Antifriz kontrolü

Kış aylarında araç motor sisteminin doğru ve tasarruflu işleyebilmesi için aracın bakımlarının tam olması önemlidir. Antifiriz başta olmak üzere hava filtresi, buji, motor yağı gibi kontrollerin yapılması hem aracın performansını arttırır hem yakıt tasarrufunu sağlar hem de aracın uzun ömürlü olmasına olanak verir.

V kayışının kontrolü

Araçlarda elektrik üretiminden klimaya güç verilmesine ve direksiyonun düzgün bir şekilde çalışmasına kadar pek çok alanda etkili olan V kayışı, yazın sıcak havalarda gevşeyebilir. Gevşeyen V kayışı ise araçtaki birçok aksamın düzgün çalışmamasına neden olur. Bu yüzden araçların V kayışının ne durumda olduğu mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca fren ve debriyaj balataları da gözden geçirilmeli, kışın getirdiği zorlu sürüş şartlarına uygunlukları denetlenmelidir.

Akü bakımı

Kış aylarında dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri de akü bakımıdır. Hava sıcaklığının düşmesiyle araçların marş akımı ihtiyacı artar ve akünün enerjisi kısmen azalır. Eğer akü şarjı zayıfsa şarj edilmeli ve kış dönemindeki sürüşler her zaman tam dolu bir akü ile yapılmalıdır.

Sileceklerin kontrolü

Silecekler kış aylarında en çok kullanılan parçalar arasında yer alır. Kış mevsimine girerken sağlıklı bir görüş alanı açısından sileceklerin kontrolü oldukça önemlidir. Silecekler aşınmış ise mutlaka değiştirilmelidir.

Araçta bulundurulması gereken malzemeler

Kış döneminin zorlu yol koşulları, gerekli bakım önlemlerinin alınmasına rağmen araçta bazı malzemelerin bulundurulmasını da gerekli kılıyor. Herhangi bir olumsuz durumda kullanılmak üzere zincir, çekme halatı, takoz, yedek ampuller gibi malzemelerin araçta bulundurulmasının hayati önem taşıdığı unutulmamalıdır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like