Her balık, her mevsimde bulunmaz, balığı mevsiminde ve taze yemek gerekir. Böyle tüketildiğinde, vitamin ve mineral kaybına da uğramamış olurlar.
Sularımızdaki balıkların ve diğer mahsullerin bazıları bütün sene boyunca yenir.
Bazıları da aylara göre lezzetini bir kat daha arttırır ancak, bazı aylarda da fazla veya az miktarda avlanırlar.
Ocak
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinakop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç bolca avlanır.
Şubat
Bu ayda kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop ve midyenin mevsimidir.
Mart
Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.
Nisan
Kalkan lezzet bakımından yine başta gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık daha boldur.
Mayıs
Istakoz, levrek, barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit boldur ve lezzetlidir. Kalkan yavrusu ve gelincik yavaş yavaş çıkmaya başlar.
Haziran
Bu ayda balıklar az tutulur. Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı balık açısından verimsizdir.
Temmuz
Sardalyenin mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir, barbun varlığını devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bolca çıkar.
Ağustos
Çingene palamudu mevsimi açar. Sardalye, kılıç, mercan, sinağrit, ıstakoz ve pavurya yine çok lezzetlidir.
Eylül
Sardalye, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.
Ekim
Geçici balıkların yazın Karadeniz’de beslenip Ege ve Marmara’ya dönüşe başladığı aydır. Bu balığın her çeşidinin bollaşması demektir.
Kasım
Ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin en lezzetli olduğu aydır. Torik akışa başlar.
Aralık
Uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.
Temmuz ve Ağustos da bu balıkları tavanızdan eksik etmeyin…
Mevsimi başlayan sardalye, ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür, istavrit ile uskumru kızartmaya ve buğulamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya lezzetli, kefal ise bu aylarda lezzetsizdir. Sardalye ve kılıcın en lezzetli zamanıdır. Ağustos ayında Çingene palamutu mevsimi de açılır.