DIŞ MEKAN DEKORASYONUNDA ZEMİN MALZEMESİ SEÇİMİ

Güneşin yüzünü iyice göstermesiyle birlikte, kışın kasvetinden ve soğuğundan kurtulduk. Artık daha çok açık havada olacağımız, baharın tadını çıkartacağımız zamanlar geldi çattı. Yavaş yavaş akşam yemekleri, dost sohbetleri salondan bahçelere ve balkonlara taşınacak. Sizlere bu ve takip eden bir kaç yazımda; bahçe, teras ve balkonlarınızı yaza hazırlarken yapabileceklerinizden bahsedeceğim.

Mevcut dış mekânlarınızın zemininden sıkıldıysanız, yenilemek için ahşap görünümlü seramikten doğal taşa kadar çok geniş bir yelpazede seçenekler sizi bekliyor. Kişisel tercihim, doğayla iç içe olurken her zaman doğal malzemeler kullanmaktır. Sıcaklığı ve şık görüntüsüyle favorim olan ahşap ve doğal taştan sonra, bakım kolaylığı ve nispeten ekonomik bir alternatif olmasıyla öne çıkan malzemeler hakkında bilgi vereceğim.

Sizler de dekorasyonunuzda tercihinizi doğal ahşaptan yana kullanmayı düşünüyorsanız tik ve iroko ağacı ilk sıralarda gelmektedir. Bu ağaçların tercih edilme sebebi suya, neme ve kötü hava koşullarına en dayanıklı ağaç türü olmalarıdır.  Bakımları yapıldığı takdirde de kullanım ömrünü uzatıp, doğal rengini koruyabilirsiniz.

Ahşap bakımı ve görece yüksek maliyeti gözünüzü korkuttuysa, doğal taşın dayanıklılığı sizin için doğru tercih olabilir. Krem rengi travertenden, antrasit renkli bazalta kadar çok geniş seçenekler sunan doğal taş, dış mekânlarınızın çehresini bir anda değiştirecektir. Renk ve malzeme seçiminde dekorasyon açısından bir bütünlük sağlamasına dikkat ederken gözden kaçırılmaması gereken nokta, kullanılan taşların cilalı olmamasıdır. Hem ıslakken kaygan olacağı, hem de mevsim şartları yüzünden görüntüsünü kaybedeceği için alternatif yüzey işlemli taşları seçmekte fayda var. Bunları, çakıl taşları ile kombinleyerek, dış mekânlarınızı görsel açıdan zenginleştirebilirsiniz.

Bir diğer alternatif ise ahşap görüntüsüne yaklaşabileceğiniz kompozit decklerdir. Doğal ahşaba göre daha az maliyetli olması, sürekli bakım gerektirmemesi tercih edilme sebebi olarak gösterilebilir. Aynı zamanda leke tutmaması ve kaymaması büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Son olarak, ahşap görünümlü seramik de hem uygun maliyeti hem de dayanıklılığı ile değerlendirilebilir.

Yukarıda bahsettiğim bazı malzemeler için ufak çaplı bir inşaat gerekebileceği gibi, mekânlarınızın durumuna göre, mevcut zemin kaplamanızın üzerine de uygulanabilir. Balkonlarınızın statiği, zemin kotu gibi teknik detaylarda bir uzman fikrine danışarak, 1-2 günlük bir çalışma sonucu hiç bir kırma-sökme işlemi olmadan yeni zemin kaplamanızın keyfini çıkartabilirsiniz.

Sonsuz alternatifi olan zemin kaplamalarından ana hatlarıyla bahsetmeye çalıştım, sorularınız ve danışmak istediğiniz konularla ilgili benimle iletişime geçebilirsiniz.

Zemin kaplamanıza karar verdikten sonra, önümüzdeki sayımızda dış mekân mobilyaları üzerine bilgiler paylaşacağım.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like