Zamanın Ruhunun Mekana Yansıması

Olağandışı ve alıştığımız her konsept ve kavrama bakışımızı dönüştürmemiz gerektirdiğini hatırlatan bir zamanda yaşıyoruz. Yoğun bir izolasyon döneminden çıkarken, kavramlarımız ve standartlarımız değişiyor ve fiziksel ve dijital yaşamlarımız yeni şekillerde birleşiyor. Dijital tasarım, artık yalnızca tasarımcıların konusu değil. Sosyal medya platformlarının hepsi paylaşımların editlenmesine ve çeşitli filtreler eklenmesine imkan sağlıyor. Anı niteliğinde paylaşım yapan sıradan kullanıcıların dahi belli estetik kaygılarını profillerinden anlamak artık hiç de zor değil. Tüm bu gelişmeler keşfedebileceğimiz ve yeni renk olasılıkları yaratabileceğimiz dinamik bir sanal dünyanın kapısını açarak gerçekliğin sınırlarını genişletmemize yardımcı oluyor.

Tasarımın fiziksel kısmı hayatımızda çok daha etkin bir rol oynuyor. Öyle ki, günümüzün çoğunu geçirdiğimiz oturma odamızdaki renkler o odada geçirdiğimiz sürede nasıl hissedeceğimiz ve ne yaparak vakit harcayacağımız konusunda bile karar verici oluyor. Bu noktada şunu tekrar belirtmek isterim ki duvarlarınızı boydan boya o renge boyamadığınız sürece hiçbir renkten özellikle kaçınmanıza gerek yoktur. Pantone’nun 2021 yılında açıklamış olduğu gri ve sarı renklerini baz alırsak, bu canlı sarı rengi odanızdaki aksesuarlarda kullanmamanız için herhangi bir sebep bulunmuyor

Amerikan renk şirketi Pantone, her yıl özellikle gelecek yılda yaygın olarak kullanılacağına inandığı bir rengi onaylıyor. Bu yıl ilk kez Pantone’un yılın rengi ataması için özel olarak bir renk oluşturuldu.

Pantone, 2022 için yılın rengini açıkladı ve menekşe morunun kırmızı yansımalı hali olan  Pantone 17-3938 Very Peri’yi tercih etti. Bir diğer deyişle Pantone‘nun açıklamış olduğu bu Very Peri rengi, içinde bulunduğumuz anın ve geçiş sürecinin küresel ruhunun bir simgesidir.

Peki dijital veya fiziksel tasarımla ilgilenmeyen ve modanın renk trendlerini de düzenli takip etme zorunluluğu hissetmeyen insanlar için bu renk atamasının ne önemi var? İşte tam olarak bu konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum.

Dönemlerle özdeşleşmiş renklerin hepimiz farkındayız. 2000 yılına gireceğimiz millenyum çağında ortaya çıkan ve uzay çağına adım attığımız hissini bizde uyandıran tasarımları hatırlayalım. Ev eşyalarında inox rengin kullanılmaya başlaması da bu döneme denk gelir. Dönemin yoğun kullanılan renklerinin o dönemin insanlarının kolektif bilincinde yer edindiğinin hepimiz farkındayız. Very Peri’de işte tam bu sebepten hayatımızda yer edinmesi gereken bir renk.

Belki kendi eşyalarınızda fark etmemişsinizdir ama kozmetik ürünlerde, çocuk ürünlerinde ve gıda paketlerinde bu renk bir dönemdir oldukça revaçta. Farkında olmasak da Very Peri rengi hali hazırda evimizde çoktan yerini buldu. Belki de rengi görünce yeni aldığınız çantanızın bu renkte olduğunu fark ettiniz. Ya da çocuğunuzun en sevdiği yeni tokasının aslında Very Peri olduğunu gördünüz. Fakat biz hayatımıza aldığımız her şeyin farkında olarak hareket etmeyi daha çok sevdiğimizden haydi bu rengi evde nerelerde ve nasıl kullanabileceğimize birlikte bakalım:

Yeni sezonda yuvarlak hatlı berjer tasarımlarının bizi ele geçirdiğini hepimizin fark ettiğini düşünüyorum. Teddy kumaştan fasülye şeklinde berjerler hemen her influencerın evinde baş köşeyi almış durumda. Bu görseldeki fitilli kadifeden Very Peri rengindeki berjerin çok daha güzel olduğunda hem fikir miyiz?

Art Deco akımından etkilenilen ve daha sonra endüstriyel tasarımların tercih edilmesiyle artan geometrik ve keskin hatların yerini 2022 itibariyle iç iskeleti yeniden içine gizlenmiş yuvarlak hatlı tasarımlara bırakıyor. Masalardan aynalara kadar bu şekil değişikliğine sizlerinde şahit olduğuna eminim. Artık eskisi gibi köşeli aynalar yerine yuvarlak veya daha akışkan formlu aynalar kullanarak mekanlardaki keskinlik hissini yumuşatmayı tercih ediyoruz.

Very Peri sadece çok yönlü bir renk değil, aynı zamanda rengin temelini oluşturan deniz salyangozu mavisi sayesinde rahatlık ve huzur duygusu aşılamakta da oldukça başarılı. Bu nedenle Very Peri rengi; oturma odası, yatak odası veya çalışma odası gibi odalar için tavsiye edilir hale geldi. Bir seçenek de, odaya ve sizin için doğru olan eşleşmeye karar verdikten sonra, vereceğiniz bir sonraki karar evinizdeki bir veya daha fazla duvarı bu renge boyamayı denemektir. Bazen bir odaya yeni bir dokunuş vermek için basit bir renk vurgusu yeterlidir, bu nedenle tavsiyem tek bir duvarı vurgulamak için denemenizdir.

Geri kalan diğer duvarlarda yine nötr renkler kullanırsanız odak duvarınız hazırdır. Eğer duvar renginizi değiştirmek size fazla büyük bir adım gibi geliyorsa bu rengi yatak başlığınızda da kullanabilirsiniz. Sonuçta odayı tek bir rengin hakimiyetine bırakmak değil, renkten yalnızca faydalanmak istiyoruz.

Very Peri rengini görünce bu rengi nasıl kombinleyeceğinizi düşündüğünüzü duyar gibiyim. Fakat bu konuda da şanslısınız!
Pantone bu rengi icat etmekle kalmayıp bu renkle beraber kullanılabilecek renk paletlerini de bizlerin beğenisine sundu. Mavi, kırmızı ve morun karışımı olan bu yeni melez renk çok çeşitli tonlarla mükemmel uyum sağlama özelliğine sahip. En kolay kombin beyaz ve kum rengi, deve ve bej tonları ile olur. Fakat, ortama daha fazla sıcaklık katmak adına karamel ve kakaoya kadar kahvenin en sıcak tonları da renk kombinasyonu için oldukça uygun. Diğer bir yandan daha çağdaş ve genç bir his için bu rengi yeşil, pembe ve hatta turuncu ve sarı ile kombine etmeniz oldukça taze bir görüntü sağlayacaktır.

Yine de Very Peri rengini kullanmakta çekiniyorsanız yalnızca odanızda kullandığınız aksesuarlarla başlayabilirsiniz. Tasarımda her akımı sahiplenmek veya uygulamak zorunda olmadığımızı hepimiz çok iyi biliyoruz. Bize iyi hissettiren renkleri kullanmanın her daim daha iyi olacağı kanaatindeyim. Fakat zamanın o ucu kaygan ipini her daim elimizde tutmak bizi her manada daha iyi ve güncel hissettirecektir. Renklerin ve şekillerin hayatımıza olan etkisinin hep pozitif olması dileğiyle bir sonraki yazıda yeniden buluşalım.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like