KEDİ VE KÖPEKLERDE KUSMA

Cute beagle puppy eating from a dish

Kusma, nadiren normal bir davranış ya da psikolojik nedenlerle meydana gelebilse de kedi ve köpeklerimizin kusması her zaman masum bir şey olmayabilir. Pek çok nedene bağlı olabilecek olan kusma olayının iyi araştırılması ve sebebinin bilinmesi önemlidir. Ben bu sebeple kliniğimize gelen ve kusma şikâyeti olan hastalarımızın kusmasını engellemeye yönelik tedavi yerine ilk olarak nedenini bularak engellemeye yönelik tedavi seçeneklerini değerlendiriyorum.

Kusma sindirim sisteminin bir hastalığı gibi görünse de bazen solunum sistemine bağlı hastalıklarda ya da sistemik bazı hastalıklarda semptom olarak göze çarpmaktadır. Kusmanın zamanının, şeklinin, boş ya da dolu mide ile olmasının veya kusmaya eşlik eden diğer belirtilerin veteriner hekim tarafından detaylı şekilde incelenmesi gerekir.

Çok sık rastladığımız kusma nedenlerinin başında boğaza ait enfeksiyonlar geliyor. Farenjit olarak da bilinen boğaz enfeksiyonları kedi ve köpeklerde kusmayı tetiklemesi sebebiyle tanı koymada önemli bir bulgudur. İlerleyen olgularda tehlikeli hale gelebilecek olmasından dolayı önemle üzerinde durulması gereken bir hastalıktır.

Yine yemek borusuna ait, genişlemeler, tıkanıklıklar ya da patolojiler kusmaya sebep olabilirler. Dostunuzun sindirim sistemine uygun olmayan gıdalar, kusmaya sebep olabileceği gibi fazla tüketilmesi halinde yetersiz ve dengesiz beslenmeye de yol açabilmektedirler. Mideye ait hasarlar (gastrit, ülser, neoplaziler…) kusma sebeplerinde baş sıralarda gelmektedir. Fakat acilen müdahale edilmesi gereken diğer bir durum vardır ki o da yabancı cisim yutulmalarına bağlı kusmalardır. Plastik, metal, iplik, çorap benzeri nesnelerin yutulması mide-bağırsak sisteminde ciddi tıkanmalara yol açabilir. Bu tür durumlar genellikle cerrahi müdahale gerektiren durumlardır ve acilen ele alınmaları gerekir. Zira özellikle bağırsakta meydana gelen tıkanıklıklar ilk 2-3 gün semptom vermeyeceğinden bağırsak düğümlenmelerine sebep olabilirler. Tüm bu sebeplerle kedi ya da köpeklerinizin gıda dışı şeyleri yutmalarına engel olmalı, çok fazla kemik tüketmelerine izin vermemeli ve çevrede ilgisini çekecek gıda dışı, yutulabilir nesneleri bulundurmaktan kaçınmalısınız.  Kedilerin tüyleri midelerinde birikerek topaklaşabilir, yabancı bir cisim gibi sağlığı tehdit edebilirler. Bu sebeple düzenli olarak malt kullanılması özellikle önemlidir.

Diğer bir kusma nedeni olan zehirlenmeler de büyük önem arz etmektedirler. Bozuk gıdalar, kimyasal maddeler, bazı ilaçlar gibi yenildiğinde zehirlenmeye sebep olacak şeylerin etrafta bulundurulmaması gerekir.

Bazı böbrek ve pankreas sorunları da kedi ve köpeklerde yüksek oranda kusma ile baş gösterirler. Diğer yandan bazı infeksiyöz hastalıklar (FIP, FIV, Gençlik hastalığı, Kanlı ishal vb.) da aynı şekilde kusma semptomu gösterirler.

Kimi zaman fazla yemek yemeye bağlı olarak da kusma gelişebilir. Özellikle kediler sindirim sistemlerinde fazla gaz ya da başka bir sorun bulunduğunda ot yiyip kusarak bu sorunu çözmeye çalışırlar. Bunlar bir kedi ya da köpeğin hayatında normal şeylerdir. Fakat kedi ya da köpeğiniz günde bir kereden fazla kusmaya başlamışsa bunu önemsemeli ve mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Sağlıklı günler dilerim.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Eski Sevgililer

İyi bir insan olmanın bedelini, kendinizi ‘Aptal ve Enayi’ gibi hissederek, insanların nankörlük ve vefasızlığını dibine kadar hissederek…