Kültür & Sanat

Kitap

Camdaki Kız

Yazar: Gülseren Budayıcıoğlu

Yayınevi: Doğan Kitap

Sayfa Sayısı: 352

ISBN: 9786050959628

“Küçükken çekilen acıların ateşi kolay sönmüyor, kolay unutulmuyor ve izlerini hayatımız boyunca üstümüzde taşıyoruz.”
Aşk yakıyor
Ayrılık kavuruyor
Aldatılmaksa hep çok acıtıyor…
Bize çocukluk acılarını tekrar yaşatacak kişileri gözünden tanır, başkasına değil, ona âşık oluruz. Hayat onu kendi ellerimizle buldurur bize.
Kaderimiz aslında doğduğumuz evlerde yazılır. Yine o evlerde yaralanır, o yaralarla büyür, sonunda o yaraların bizi götürdüğü yere gideriz. Ancak mutluluk her zaman o yolda değildir…
“Bu kitapta her zamanki gibi gerçek bir yaşam hikâyesi anlatacağım sizlere. Hep lüks içinde yaşamış ama kaderi daha baştan kötü yazılmış Camdaki Kız ile bir varoş çocuğunun aşk hikâyesi bu.”

1984

Yazar: George Orwell

Yayınevi: Can Yayınları

Sayfa Sayısı: 352

ISBN: 9789750718533

İngiliz yazar George Orwellʼin 1949 yılında yayımlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eseri 1984, 1949 yılında yayımlanmıştır. Distopya türünde bir roman olan 1984, “Büyük Birader”, “Düşünce Polisi”, “101 Numaralı Oda”, “2+2=5” gibi çeşitli terminolojileri ve kavramları günümüz lugâtına dahil etmiştir. George Orwell kitapları arasında en çok bilinen eserdir. Romanın adı “Avrupaʼdaki Son Adam” ismiyle yayımlanmak istenmiştir fakat Orwellʼın yayıncısı başarılı bir pazarlama stratejisiyle kitabın adını Bin Dokuz Yüz Seksen Dört olarak değiştirmiştir.
Roman, II. Dünya Savaşıʼndan sonra oluşan totaliter rejimlere ağır bir eleştiri niteliğindedir ve romandaki alegoriler ve semboller bu totaliter devletleri işaret etmektedir.
George Orwell 1984 kitap özeti kısaca belirtilmek gerekirse romanın dünyası üç ayrı rejimle yönetilmektedir: Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya… Sovyetler Birliğiʼni andıran Okyanusya, düşünmeden itaat eden ve Büyük Birader adında birine bağlılıkları olan halkın yaşadığı devlettir. Toplumdaki tüm insanların hareketleri, düşünceleri ve davranışları izlenmektedir. Bir yeraltı örgütü olan muhalif özellikteki Kardeşlik ve bu örgütün lideri Goldstein, bu toplumun düşmanı olarak görülür. Romanın baş karakteri Winstonʼın çeşitli olaylara dahil olmasıyla roman, okuyucuların akıllarında birtakım soru işareti bırakacaktır: Büyük Birader ve Goldstein gerçekten yaşıyorlar mıdır?
Can Yayınlarıʼyla özdeşleşmiş kitaplardan biri olan 1984, Utku Lomluʼnun minimalist kapak çalışmasıyla günden güne artan bir okuyucu kitlesi edinmektedir. Eserin tercümesinde Hayvan Çifliğiʼnde olduğu gibi yine Celal Üster yer almaktadır.
Eser, her ne kadar Aldous Huxleyʼnin Cesur Yeni Dünya adlı eseri ile birlikte distopik roman alanında en iyi bilinen kitaplar olsa da distopya türünün yaratıcısı Rus yazar Yevgeni Zamyatinʼdir ve yazarın kitabı “Biz” (1920); 1984ʼün, Cesur Yeni Dünyaʼnın ve Ursula K. Le Guinʼin Mülksüzler adlı eserinin ilham kaynağıdır.

Yaşam Terapisi ( İmzalı )

Yazar: Bircan Yıldırım

Yayınevi: Destek Yayınları

Sayfa Sayısı: 208

ISBN: 2789788615875

Aradığını bulduğun yerdesin. O, diğerlerinde gördüğü iyiliğin, kötülüğün, güzelliğin, çirkinliğin, korkunun, sevginin, zenginliğin, fakirliğin bastırdığı bilincinin derinlerinden gelen kendi yansıması olduğunu anlamıştı. O, tüm yansımalarını sahiplenerek, kendisinin bu dünyada en iyi versiyonunu oluşturacağına dair söz vermişti. O, kendi bilincini dünyaya yansıttığını anlayıp, karanlık dünyasını aydınlatmayı seçmişti. O, giderek içinde daha da büyüyen yalnızlık hissinden ve dinmek bilmeyen sessiz çığlıklarından özgürleşmişti. O, bundan sonraki yaşamını, her şeyde Yaradanʼın aşkını hissederek, tutkuyla ve tereddüt etmeden istediği gibi yaşamaya adamıştı. O, kendisindeki kötülüğü, diğerindeki iyiliği kabul ederek içindeki savaşı durdurabileceğini anlamıştı. O, ışığına ve gölgesine sahip çıkabilecek kadar yürekliydi! O, öfkesinin öfkelendiği kişiden çok kendisine zarar verdiğini kavramıştı. O, önce içindeki sonra da tüm dünyadaki savaşı durduracağına inandığı bu kitaptaki bilgileri yaymaya kendisini adamıştı! Ve içimizden biri olan “O”, aslında hepimizin birer yansımasıydı! Bilinçsizce merak ettiği değil, bilinçli farkındalıkla olmak istediği kişiye dönüşme cesareti gösteren tüm yüreklere…

Sinema

John Wick 3: Parabellum

Tür: Aksiyon, Gerilim, Suç

Yapımı: 2019 – ABD

Yönetmen: Chad Stahelski

Oyuncular: Keanu Reeves, Halle Berry, Asia Kate Dillon, Jason Mantzouskas, Laurence Fishburne

John Wick (Keanu Reeves), 14 milyon dolar değerindeki bir açık kontrat nedeniyle herkesin hedefi haline gelmiştir. Üstelik bu kontratı imzalayan kişiyi de öldürmüştür. Normal şartlarda çok öldürülmüş olması gerekirken bütün bu suçları işlediği Continental Hotel’den kaçması için otelin müdürü Winston ona 1 saat verir. Bütün haklarından yoksun kalan John Wick, New York’tan sağ çıkabilmek için elindeki imkanları sonuna kadar zorlayacaktır.

Avengers: Endgame

Tür: Aksiyon, Fantastik, Macera, Bilim Kurgu, Dram

Yapımı: 2019 – ABD

Yönetmen: Anthony Russo, Joe Russo

Oyuncular: Robert Downey Jr, Chris Evans, Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Brie Larson

Thanosʼun (Josh Brolin) Sonsuzluk Eldiveniʼni ele geçirmesi ve kendi Dünya dengesini kurması nedeniyle süperkahramanlar dahil dünyanın yarısı küle dönüşmüştü. Geriye kalan ve yas tutan Yenilmezlerʼin as kadrosu Black Widow (Scarlett Johansson), Captain America (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth) ve Iron Manʼe (Robert Downey Jr.) kuantum bölgesinden gelerek aralarına katılan Ant-Man (Paul Rudd) umut ışığı olacak. İntikam için güçlerini toplayıp son kez savaşacak olan ekibin mücadelesini ve fedakarlıklarını izleyeceğiz Avengers: Endgame filmi, 26 Nisan 2019ʼda vizyona giriyor.

Kim Daha Mutlu?

Tür: Aile, Komedi

Yapımı: 2019 – Türkiye

Yönetmen: Hasan Haksun

Oyuncular: Ecem Özkaya, Serenay Aktaş, Ümit Erdim, Hasan Denizyaran, Emre Kıvılcım

Mutluluğun sırrını evlilikte arayan Bilge; nikah masasına oturmak üzere olan kuzeni Şükranʼa gıpta etmektedir. Şükran ise sahip olmadıklarının peşindedir. Her ikisinin gözünde de mükemmel bir evliliğe sahip olan Aylinʼin ise bambaşka bir derdi olduğunu kimse bilmemektedir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Kültür & Sanat

KİTAPLAR Yaşam Terapisi Yazar: Bircan Yıldırım Yayınevi: Destek Yayınları Sayfa Sayısı: 208 ISBN: 9786053112129 Aradığını bulduğun yerdesin. O,…