Küçük dostunuzu alırken iyi düşünün

Birçok ihtiyacını siz olmadan gideremeyecek bir aile bireyini beslemeye hazır mısınız? Yaşamınızda bazı değişiklikler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Hangi köpek ırkının ailenize ve evinize uygun olduğunu araştırdınız mı?

 

Merhaba sevgili okuyucular,

Bu, sizlerle ilk buluşmamız ve sanırım bundan sonra düzenli aralıklarla bu sayfalarda görüşeceğiz.

Günümüzde evcil hayvanlara artan ilgiyle birlikte, evlerde beslenen kedi, köpek ve egzotik hayvanların da sayısı hızla artmaktadır.  Bugün ele alacağımız konu ise evimize gelen yeni minik köpeğimiz için ilk etapta yapmamız gerekenler hakkında.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki köpek beslemek demek, onunla geçirilecek uzun yılları göze almak demektir. Bu uzun yıllar boyunca bir çok ihtiyacını siz olmadan gideremeyecek bir aile bireyiyle birlikte olmak demektir. Bu nedenlerle bu sorumluluğu kendinizin ve ailenizin üzerine almadan önce, ailenizle birlikte mutlaka bir veteriner hekime uğrayıp köpek bakımı ve yapılması gerekenler hakkında bilgi almalısınız. Malesef yaşam şartları göz önünde bulundurulmadan, bir anlık hevesle sahip olunan hayvanların sadece bir kaç hafta sonra terkedildiklerini Sık sık görmekteyiz. Unutmayın ki sizin hayatınızda bir çok kişi vardır, fakat yavru köpeğiniz sizinle yaşamaya başladığı günden itibaren onun tek ihtiyacı sizsinizdir. Bu nedenle köpek almak isteyen aileleri, mutlaka bu kararı vermeden önce bir veteriner hekime danışmaya davet ediyorum. Hekiminiz size, aile ve evinize uygun bir ırk seçiminde de detaylı bilgiler vererek yaşam şartlarınıza en uygun köpeği seçmenizde yardımcı olacaktır.

Tüm bunları hallettikten sonra yavru köpeğinizle birlikte eve geldiğinizde, artık hayatınız sonsuza kadar değişmiştir. Çünkü  bu yeni yumurcak evinizin büyümeyen meraklı çocuğu olacaktır. Huzura, neşeye ve sevgi patlamalarına hazır olun.

Minik yavrumuz evimize geldiğinde ilk etapta ihtiyaç duyacağımız bazı şeyler vardır. Evdeki herkesin bir odası olduğu gibi yavru köpeğiniz de kendine ait bir alana ihtiyaç duyacaktır. Bu alan da, bahçeli bir evde yaşıyorsanız bir kulübe, bir dairede yaşıyorsanız ona uygun bir köşe olacaktır. Köpekler benimseyip sahiplendikleri yerlerde kendilerini daha huzurlu ve güvende hissederler. Bu nedenle ona da dinlenmeye müsait bir alan hazırlamaya itina göstermelisiniz. Eğer bahçenize onun için bir kulübe koymaya ya da yaptırmaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

-Kulübe köpeğinizin içerisinde dönebileceği ve ayakta durabileceği genişlikte olmalıdır.

-Kulübenin yapımında kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir kaliteli plastik malzeme kullanılmış olmalıdır. Yağmura karşı köpeğinizi koruyabilmelidir.

-Kulübe, uygun havalandırma sağlayan küçük deliklere sahip olmalıdır.

-Eğer telden bir kafes kullanacaksanız bu kafes köpeğinizin bir köşeye tuvaletini yapıp diğer köşede uyuyabileceği kadar geniş olmamalıdır.

Diğer önemli bir husus da köpeğinizin tasma ve kayışla tanıştırılmasıdır. Egzersiz ihtiyacını karşılamak için her gün belirli saatlerde ve belirli uzunluklarda yapacağınız yürüyüşlerde köpeğinizin tasmasız gezdirilmemesi, yaşanabilecek kazalar açısından çok önemlidir. Bu nedenle henüz yavruyken tasma ve kayışa alıştırılan köpekler ile yürüyüşler, aranızdaki uyumla birlikte zevkli ve hevesle beklenen zamanlara dönüşecektir. Köpeğinize takacağınız tasma kaliteli sentetik malzemeden ya da deriden yapılmış olmalıdır. Bugün üzerinde yansıtıcı reflektörler bulunan tasmalar üretilmektedir ve bu tasmalar sizi ve köpeğinizin gece yürüyüşlerinde araçlara karşı daha farkedilebilir olmanızı sağlayabilirler. Köpeğinize alacağınız tasmanın uzunluğuna gelirsek, köpeğinizin boyun çevresinin uzunluğuna 5 cm ekleyerek alacağınız bir tasma uygun olacaktır. Yavru köpeğiniz hızlı gelişeceğinden tasma sıkılığını sık sık kontrol etmeniz çok önemli bir tedbirdir. Köpeğiniz ve sizin için de en uygun kayış ortalama 2 metre uzunlukta olanlardır. Tabi bunun yerine kililtli ve uzayabilen fonksiyonel kayışları da tercih edebilirsiniz.

Köpeğinizin beslenmesi için ise hekiminize mutlaka danışınız. Çünkü her ırk ve yaşın beslenmesi üzerinde titizlikle durulması gereken farklılıklar gösterir. Beslemek için kullanacağınız mama ve su kapları da yine ırk özelliklerine uygun olarak seçilmelidir.

Oynaması için vereceğiniz oyuncakların uygunluğuna mutlaka dikkat ediniz. Özellikle süt dişleri düşüp yerine yeni ve kalıcı dişleri gelene kadar, yavrunuzun kemirme ve ısırma alışkanlıkları olabilir. Bu nedenle ısırdığında parçalayarak yutabileceği şeylerden uzak durmanızda fayda var. Ayrıca oyuncak olmayan ama onun oyuncak gibi görebileceği ayakkabı, kumaş, poşet  gibi şeyleri de bir süre dikkatli saklamak iyi olacaktır. Köpeğiniz için yutamayacağı kadar büyük ve parçalayamayacağı kadar sağlam oyuncaklar tavsiye ederim.

Yavru köpeğinizi evinize getirdiğinizde onu uzak tutmanız gereken  şeyeleri genel olarak sıralayacak olursak, açık camlar, balkon korkulukları, detarjan gibi çeşitli kimyasallar ve zehirli olabilecek bitkilere çok dikkat edilmelidir. Ayrıca klozet kapaklarının kapalı tutulması da unutulmaması gerekenler arasındadır.

Köpeğinize isim verirken, kısa ve anlaşılır isimleri tercih etmenizde fayda var. Ona ismini bir an önce vermeli ve artık ona bu isimle seslenmelisiniz. Ayrıca ismini söylerken mutlu ve sevgi dolu bir ses tonu kullanmanız köpeğinizin ismini sevgiyle ilişkilendirmesini sağlayacaktır.

Sevgili okurlar, köpek beslemek ciddi bir sorumluluk gerektirir. Fakat bir o kadar da keyifli bir deneyimdir. Bu tavsiyelerimin dışında buraya yazılmayan daha bir çok konu için lütfen veteriner hekiminize danışın. Önümüzdeki ay ile birlikte sizlerden gelen soruları da cevaplamaya çalışacağım. Lütfen sorularınızı kunt@medicapet.com.tr adresine isminiz ile birlikte gönderiniz.

Size ve küçük dostunuza hastalıktan uzak mutlu günler dilerim.

Ş. Tuğrul KUNT

Veteriner Hekim

Medicapet Veteriner Kliniği-Narlıdere

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Magazin Haberleri

Bendeniz BestOf Albüm İle Geri Döndü! Türk Popunun önde gelen isimlerinden Bendeniz, bir döneme damga vurmuş şarkılarından oluşan’Best…
Devamını oku...

Sevgi arsızı

Birine sevginizin tümünü sunmak, asla sizi de ayni şekilde seveceğinin garantisi değildir. Sevgiye karşılık beklemeyin. Sadece sevginin karşıdakinin…