Narlıdere’nin yaşlılarına Kaymakamlık müjdesi

Ülkemiz genelinde olduğu gibi, ilçemizde de giderek artan yaşlı nüfusun, gelişmiş ülkelerdeki standartlar düzeyinde hizmet alabilmesi, sağlıklı, kaliteli bir yaşam sürdürebilmesi ve yalnızlıktan kurtulup daha sosyal bir ortama kavuşturulması, yaşlılar kadar onların çocuklarını, çevrelerini ve toplum genelini de ilgilendiriyor.

ekran-resmi-2016-10-25-09-37-47

Konu hakkında çalışmaya başlayan Narlıdere Kaymakamlığı bu konuda üç ayrı proje ile 2014 Ağustos ayına kadar sonuç almayı hedefliyor.  Narlıdere Kaymakamı Osman Aslan Canbaba’nın girişimleri ile başlatılan projelerin koordinatörlüğünü H. Altan Uluğ üstleniyor.

“Yaşlı Ama Yorgun Değil”

Avrupa Birliği’nin desteklediği “Hayat Boyu Öğrenme” programına bağlı olan “Grundtvig Öğrenme

Ortaklıkları” kapsamında kabul edilen “Yaşlı Ama Yorgun Değil” projesi, Narlıdere Kaymakamlığı’nın koordinatörlüğünde 4 Avrupa ülkesinden, 2 üniversite ve 2 özel yetişkin eğitimi kurumunun katılımı ile yürütülen “Öğrenme Ortaklığı” 3 aşamadan oluşuyor. İlk aşamada yaşlı hizmetleri ile ilgili “literatür çalışması” yer alıyor. Daha sonra, proje ortağı kurumların bulunduğu ülkelerde, merkezi hükümetler, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri tarafından, yaşlılara verilen hizmetler ve yaşlıların beklentilerinin araştırılması, son olarak da arz talep analizi yapılarak ihtiyaçların belirlenmesi geliyor. Böylece projeye katılan ülkelerdeki yaşlı bakım hizmetleri alanındaki iyi uygulama örnekleri görülmüş olacak. Sonuçta kazanılan bilgi ve iyi uygulama örnekleri Narlıdere’de ve İzmir’de hayata geçirilecek. 2014 Temmuz ayında yapılacak uluslararası bir konferans ile de uygulamalar dünya ülkelerine duyurulmuş olacak. Bu proje sayesinde, Narlıdere’de yaşlı hizmetleri ile ilgili çalışan sorumlu kişilerin mesleki olarak kaliteleri arttırılmış ve diğer kurumlarda da yaşlı bakımı konusunda farkındalık yaratılması sağlanacak. Bu projede işbirliği yapılan başlıca yerel ortaklar şöyle; Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Narlıdere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Narlıdere Toplum Sağlığı Merkezi, Narlıdere İlçe Sağlık Grup Başkanlığı ve Narlıdere Halk Eğitim Merkezi.

“Yalnız Değilsiniz”

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün desteği ile yürütülen “Yalnız Değilsiniz” projesinin kapsamında, Narlıdere’de yaşayan 60 yaş ve üstü, ekonomik açıdan dezavantajlı olan ve kişisel bakım konusunda sıkıntıları bulunan yaşlılara 1 yıl boyunca sağlık, temizlik, öz bakım, yemek, çamaşır yıkama gibi evde bakım hizmetleri verilecek. Bu hizmete gerçekten ihtiyacı olanları tespit etme konusunda özel bir çaba gösteriliyor. Bu hizmeti verecek olanlar, ekonomik açıdan dezavantajlı olup, Narlıdere Kaymakamlığı tarafından düzenlenmiş olan yaşlı bakım ve hasta refakatçisi kursundan belge alan bayanlar olacak. Bu hizmeti verenler 1 yıl boyunca sosyal güvenlik kapsamına alınarak, asgari ücretle çalıştırılacak. 110.000 TL bütçe ayrılan projeye destek vermek isteyenler bağışta bulunabilecekler. (Bağışta bulunmak isteyenler Narlıdere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın 0232 2393728 No’lu telefonundan bilgi alabilirler.)

“Ellerinden Öperim”

“Ellerinden Öperim” Projesi kapsamında Narlıdere’de bir yaşlı gündüz bakım evi oluşturulacak. Bu proje, kurumda bakımın beraberinde getirdiği sosyal dışlanma durumuna bir çözüm olarak da görülmekte. Proje hayata geçtiğinde yaşlılar, konaklama ve geriatri dışındaki tüm huzurevi hizmetlerinden yararlanabilecekler. Böylece yaşlılar sosyal çevrelerinden ayrılmadan, kaliteli hizmet alabilecekler. Ayrıca isteyen yaşlılara evde bakım hizmeti de verilebilecek. Bu anlamda tesis, evde bakım hizmetlerinin de planlandığı ve yönetildiği bir merkez olarak hizmet vermiş olacak. Tesise gelen yaşlılar tüm sosyal hizmetlerden yararlanabilecekler.

kaymakamlik-_ara

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Reddedilme korkusu

Amerika’da bir üniversitede yapılan geniş çaplı bir araştırmaya göre ‘Reddedilmek’, ölümden bile daha çok korkulan ve baskısını hissettiğimiz…
Devamını oku...

Eskiden…

“Bitmiyor, sadece bazen -belki güneşli bir günde veya kalabalık bir gecede- geçtiğini sanıyorsun ama geçmiyor esasında. Alışıyorsun zamanla,…