Uluslararası müzisyenlerin “Uzay üssü”

Berlin Filarmoni Orkestrası üyesi Wenzel Fuchs “Uzay üssü” tabirini İzmir’de faaliyetine devam eden Akıneri Müzik Aletleri Laboratuvarı için kullanıyor.

 

Dünyaca ünlü klarnet virtüözü ve 1993 yılından beri Berlin Filarmoni Orkestrası üyesi Wenzel Fuchs “Uzay üssü” tabirini İzmir’de faaliyetine devam eden Akıneri Müzik Aletleri Laboratuvarı için kullanıyor.

Wenzel Fuchs, Ocak ayı başında İzmir’e konser vermek için gelmiş, laboratuvarın kurucusu ve sahibi Aydan Akıneri’yi ziyaret edip hasret gidermiş.

Aydan Akıneri İzmirli. 1972 yılında gönlünü kaptırdığı Finlandiyalı bir güzelin peşinden yurtdışına çıkmış ve 1995 yılına kadar da yurtdışında yaşamış. Saksafon sanatçısı olarak çıktığı yurt dışından nefesli sazlar ustası olarak dönmüş. Sekiz yıl Bilkent Üniversitesi Senfoni Orkestrasında Müdür olarak, sonrasında da İzmir Devlet Opera ve Balesinde çalışmış bu arada da Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen nefesli sazların tamirini kurduğu laboratuvarda yapmaya başlamış.

Meslek hayatını bu şekilde anlatan Aydan Akıneri’ye biz de birkaç soru sorduk.

Bu mesleği nasıl öğrendiniz?

Finlandiya’da saksafonum arızalandı, Almanya‘ya tamire gönderilecekti, Finlandiya’da bile tamir ettiremedim, “ben neden yapamayayım” dedim ve bu işe yoğunlaştım. Amerika’da bulunan ve bu işin öğrenildiği en önemli yer olan Ferree’nin okuluna gittim. Kısa bir süre sonra Finlandiya‘nın tek müzik aletleri tamir atölyesini kurdum. Basın da çok ilgi gösterince iş büyüdü, çok tanınan nefesli sazlar ustası oldum.

İstanbul birçok konuda Türkiye’nin merkezi ve potansiyeli bu yüzden çok fazla… Neden İstanbul değil de İzmir’e yatırım yaptınız?

Öncelikle İzmirliyim. İstanbul’a yerleşmem bana avantaj sağlamazdı çünkü Türkiye’ye geldiğim yıllarda bu işi yapan tek ben vardım. Beni arayan İzmir’de de bulur diyordum, öyle de oldu. Bilkent Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Mersin Devlet Opera ve Balesi, İstanbul Devlet Senfoni Orkestraları ve tüm üniversitelerin sahne sanatları sanatçıları beni bulur ve enstrümanlarını benim laboratuvarıma getirirler.

Laboratuvarınız sadece tamir ve bakım üzerine mi faaliyet gösteriyor?

Tabii ki hayır biz burada klarnet ve flüt imalatının yanı sıra flüt ve pikolo ağızlığı da üretebiliyoruz. İmalatta kullanılan malzemelerin çoğunu kendimiz imal ediyoruz bazılarını da direkt yurt dışından getirtiyoruz. Kullanılan ağaçlar Afrika kökenli olan African Blackwood ve Mopani’dir. Bunları da Güney Afrika Cumhuriyeti’nden sağlıyoruz. Ayrıca sanatçılarla ortak çalışmalarımız sonucunda enstrümanlarda bazı akustik değişiklikler de yapılmaktadır. Laboratuvarda müzik aletlerinin ergonomisinde gerekli değişiklikler yapabilecek ekipmana sahibiz. Bir başka deyişle müzisyenin, enstrümanı kullanırken daha doğal durabilmesi için enstrümanın ergonomisinde değişiklikler yapmaktayız. Böylece müzisyenin kollarına yüklenme en aza indirgenerek, enstrümanı çalarken biçimsiz duruşun uzun vadede meydana getirebileceği sorunları ortadan kaldırabiliyoruz.

Türkiye’de müzisyen ve sanatçılar enstrümanlarına iyi davranıyorlar mı?

Kesinlikle hayır. Yurt dışında sanatçılar çalışmadıkları dönemlerde enstrümanlarının bakım ve kontrolleri için bize getirirlerdi biz servisi sağladıktan sonra müzik aletini adreslerine yollardık. Burada arızalanmadan getirmiyorlar. Aslında bu kadar nazik ve çok parçadan üretilmiş aletlerin mutlaka periyodik bakımları yapılmalı.

Temsilciliğini yaptığınız üretici var mı?

Evet var, Yamaha’nın ve dünyanın en büyük müzik enstrümanları üreticisi Boosey & Hawkes’in resmi temsilciliğini yapıyorum.

Enstrümanlarınızı alaturka türde sanat icra eden sanatçılar da kullanıyordur mutlaka…

Evet, başta Serkan Çağrı olmak üzere birçok ünlü sanatçıyla çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde Hüsnü Şenlendici ile de bir görüşmemiz olacak.

Son olarak okuyucularımızla paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?

Türkiye’de sadece bizim laboratuvarımızda bulunan 700.000 TL değerinde bir işlem merkezi aldık. Yatırımlarımız bundan sonra da bu ölçüde devam edecek. Dolayısıyla 2013 yılında ürettiğimiz müzik aletlerinin ve parçalarını yurt dışına pazarlamak ve etkinliğimizi artırmak adına çalışmalarımız devam ediyor olacak.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like