Narlıdere depreme hazırlıklı mı?

Narlıdere’de JİKAD ve Krizantem Kişisel Gelişim iş birliği ile Yoshinori Moriwaki tarafından deprem semineri verildi. Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği, 7-8-9 Mart 2014 tarihlerinde Japon Kültür Haftası ve İzmir’de Japon Sakura Esintisi etkinliği kapsamında seminer, film gösterimi, resim sergisi ve Japonya Tanıtım-Japonca Konuşma Yarışması etkinliklerini gerçekleştirdi.

 

 

Bu etkinlikler kapsamında, konuşmacılar arasında Japon mimar Yoshinori Moriwaki de vardı. Moriwaki iki ayrı okulda seminer verdi.

Afete hazırlıklı mıyız?

Yaklaşık 20 yıldır İstanbul’da yaşayan ve bir Japon firmasının Türkiye genel müdürlüğü görevini yürüten Moriwaki, Türkiye gibi önemli bir bölümü deprem bölgesi olan ülkemiz için deprem konusunda seminer verdi.

Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği’nin davetlisi olarak 2012 yılında ilk kez İzmir’de seminer veren Moriwaki,  daha sonra İzmir’de birkaç kez daha AKUT ve çeşitli organizasyonlar kapsamında çalışmaları olmuş.

Bu kez İzmir’de Japon Sakura Esintisi için İzmir’e gelen Moriwaki, JIKAD ve Krizantem Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi’nin ortaklaşa çalışması ile 6 Mart 2014 perşembe günü Narlıdere’de Mehmet Seyfi Eraltay Anadolu Lisesi ve Rasim Önal Ticaret Meslek Lisesi’nde öğrenciler ile buluştu.

Liselerin salonlarında düzenlenen seminerlerde, öncelikle deprem olmak üzere doğal bir afet ile karşılaşmadan önce, evimizde aile fertleri arasında yapılması gereken bir toplantı ve ortak alınması gereken kararlar üzerine pratik bilgiler içeren seminer öğrencilerin ilgisini çekti.

Seminerde öne çıkan 3 konu; afet durumunda evimizde hazır olması gereken bir afet çantası, deprem sonrası doğal gaz, elektrik bağlantılarının kimin tarafından kapatılması, evde nerelerde beklenebileceğinin kararlaştırılması gerektiği ve kuşkusuz hangi an olacağı belli olmayan bir deprem sonrası, aile fertlerinin nerede buluşacağının önceden kararlaştırılması Moriwaki’nin altını çizdiği konulardı.

Moriwaki neden bu seminerlere gönüllü olarak zaman ayırıyor?

Uzun yıllardır İstanbul’da yaşayan ve hatta emekli olduktan sonra da İstanbul’da yaşamayı düşünen Moriwaki’nin kızları Japonya’da yaşıyor. İngilizce öğretmeni olan büyük kızı, 11 Mart 2011 Tohoku depreminde enkaz altında kalmış ve 3 gün Sendai’de öğretmenlik yaptığı okulda kurtarılmayı beklemiş. Moriwaki günlerdir haber alamadığı kızı kurtulduğunda, “Senin için ne yapabilirim?” diye sormuş. Kızı Moriwaki’den, nerede olursa olsun çocuklara depremden nasıl hayatta kalarak kurtulabileceklerini anlatmasını istemiş. Bunun üzerine Moriwaki bu seminerlere başlamış ve hala da devam ediyor.

 

——————————————————————————————————————

JIKAD (Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği)

2010 yılında Japonya’da mesleki eğitim almış kişiler ve Japonya’ya merak duyan kişiler tarafında kurulan dernek, Japonya, Japonca ve Japon kültürünü tanıtmaya yönelik faaliyetler düzenlemektedir. Ülkelerimiz arasında son yıllarda gelişmekte olan ticari ilişkilerin olsun; akademik, bilimsel vb. ortak projelerin süründürülebilirliği için, ülkelerimizin kültürel zeminde sağlam bir bilgi birikimi oluşturmasını amaçlayan dernek ülkelerimiz arasında köprü olmak üzere gönüllü faaliyetlerine devam etmektedir.

http://www.jikad.org.tr

Cumhuriyet Bulvarı No: 54 Büyük Kardiçalı Hanı Kat: 2 D: 225 Konak – İzmir

Krizantem Kişisel Gelişim ve Danışmanlık

Hatice Ekinci ve Sibel Karaoğlan’ın ortaklığında kurulan merkez Narlıdere’de eğitim ve yaşam merkezi olarak hizmet veriyor. Merkezde mental aritmetik, Japon matematiği, hızlı okuma, öğrenci ve yaşam koçluğu, eğitim danışmanlığı, yaratıcı drama,  maske kolaj, origami, zeka oyunları atölyeleri, özel dersler, İngilizce, Almanca, Japonca özel dersleri ve eğitim danışmanlığı gibi birçok alanda hizmet vermektedir.

http://www.krizantemgelisim.com

Mithatpaşa Cad. Kantarcıhan Apt.No:176/2 Narlıdere – İzmir

239 59 58 – 0532 151 20 48

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Azmin Zaferi

Geçtiğimiz yıl Türkiye bölgesel amatör ligine çıkma şansını son maçta kaybeden Narlıdere Belediyespor, takım kadrosundaki istikrarı koruyarak ve…