Süs Havuzu Tasarımı
Bahçenizde sabah akşam size huzur verecek bir su sesi duymak istiyor ve bir damla suyunuzu içmeye gelecek olan kuşlar fikrinden mutlu oluyorsanız süs havuzları sizin için idealdir.
Süs havuzu nasıl tasarlanır?
Bahçenizin ölçekli bir çizimini yaptığınız krokisini hazırlayın. Bunu mimar ya da mühendis değilseniz hesabınızı kolaylaştırması açısından kareli kâğıt üzerinde yapabilirsiniz. Duvarları, kapıları, merdivenleri, ağaçları, yürüme yollarını bu çizim üzerinde mutlaka göstermiş olmalsınız. Çizim üzerinde noktalar arası uzunlukları ve kenar uzunluklarını da göstermelisiniz. Süs havuzu yapımı için maharetlerinize güvenseniz bile bir profesyonelden hizmet alarak da ilerleyebilirsiniz.
Süs havuzu için yer seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Süs havuzu için yer seçimi yaparken:
Tüm gün güneş almayacak bir yer olmasına, eğimine, havuzun yanında oturup izleneceği yerin seçimine, etrafındaki ağaçlara ve bitkilendirme tasarımınıza dikkat etmelisiniz. Süs havuzunuzun çevresi için carex dediğimiz su gruplarından bitkiler eklemeyi ihmal etmeyin. Tasarım aşamasında yapılacak bir hatanın telafisi zor olduğu için olabilecek ihtimalleri baştan iyice düşünmeniz gerekiyor. Yapısal işlerin en büyük sıkıntısı da buradadır. Mesela kışın doldurulmayacaksa havuzun derinliğinin maksimum 70 cm olması, içine düşebilecek çocuk ve hayvanların rahatça çıkabilmesi için kademeli olması, ani ve şiddetli bastıran yağmur sonrası taşacak suyun ne miktarda olacağı gibi birçok sorunu önceden düşünüp bunlara alacağınız önlemleri hesaplayıp, tasarımınıza dâhil etmeniz gerekmektedir.
Süs havuzu nasıl yapılır?
Tasarım bittikten sonra bu tasarımı nasıl uygulayacağınıza karar vermeniz gerekir. Bu kararı verirken, nasıl yapacağınızı, nelerle yapacağınızı, hangi maliyetlerle yapacağınızı planlamalısınız. Örneğin -20 dereceyi gören bir yerde suyun genleşme ve donma durumlarından dolayı kesinlikle beton süs havuzu yapamazsınız. Bahçeye kepçe sokarak, düzelttiğiniz toprağınızı kesinlikle bozmayın. Bahçe malzemeleri satan bir yerden havuzunuz için filtre sistemini satın alın. Tasarım sonrasında havuzdaki su hacmine göre filtre sistemi alınmalıdır. DIY (Kendin yap) filtreler de bidon, hortum, filtre malzemesi ve motor kullanılarak yapılabilir. Ancak hazır sistemin kesinlikle daha ucuza mal olacağını unutmayın. Satın aldığınız sistemin UV olması da önemlidir. Süs havuzlarında hem çok ses yaptıklarından, hem de çok fazla elektrik harcadıklarından dalgıç pompalar tavsiye edilmez. Su motorlarının harcadıkları suyu farklı markaları karşılaştırarak öğrenebilirsiniz. Havuz şiltesi için yine bahçe marketlerinden alışveriş yapmanız gerekebilir. Havuz şiltesi yerine parke şiltesi de bakabilirsiniz. Fiyatları kısmen daha uygundur.
Süs havuzunun bitkilendirmesi nasıl olur?
Süs havuzunu Mayıs sonunda inşa ettiğinizi düşünürsek; çok daha önceden nilüfer ve su bitkilerini alıp balkonda su dolu leğenler içinde büyütmeye başlayın. Su bitkileri satın almaktan çekinmeyin, onlar bahçeniz dağ başında bile olsa size göl kenarı hissinin rahatlatıcılığını verebilirler. Kayrak taşlı, kum, çakıl, çimento, hortum, cocopeat torf, kalın kablolu elektrik tesisatı ve kauçuk dış mekân prizleri gibi diğer malzemeleri de satın alın. Bunları satın alırken dikkat etmeniz gereken nakliyelerinin ne kadar tutacağıdır. Böyle şeyler için fiyat alırken nakliye dâhil şeklinde bir hesap yapmanız sizin yararınıza olacaktır.
Süs havuzu nasıl süslenir?
Havuz filtresinin motorunu dere ve şelale yapılacak tarafta olacak şekilde suyun içine koyun. Havuz filtresini geçici olarak havuzun kenarına koyun, sonra içine malzemelerini yerleştirin ve çalıştırın. Artık en eğlenceli kısma gelmiş sayılırsınız süs havuzunuzun içine aldığınız nilüfer, lotus ve akvaryum bitkilerini ekin. Bir süre sonra akvaryum bitkilerinin çoğu, gece soğuk gündüz sıcak iklime dayanamayıp ölebilirler; ölen ve çürüyen bitkilerden dolayı havuzların başbelası ipliğimsi yosunlar oluşabilir. Yosunları temizleyip, ölenlerin yerine yeni aldığınız bataklık bitkilerini havuza geçici olarak yerleştirin. Nilüferleri de sepet saksıları içinde havuzun etrafına havuzun simetrisine uygun bir biçimde yerleştirebilirsiniz ve yine geceleri dekoratif durması için havuzun etrafına güneş enerjili aydınlatmalar tercih edebilirsiniz.