Ege Üniversitesi’nde küresel ısınmayı önlemeye yönelik önemli ve anlamlı projeler yürütüyor

Prof. Dr. Ayaz, “İklim krizi kapımızdan içeri adımını atmış bulunuyor”

Ege Üniversitesinde sürdürülebilir çevre mottusu ile “Ege Üniversitesi Kurumsal Karbon Ayakizi Projesi”, “İZKA Yeşil Üniversite-Sürdürülebilir Kampüs Fizibilite Projesi”, “Sıfır Atık Projesi” ve “Ege Üniversitesi Orman Okulu Projesi” yürütülüyor.

Ege Üniversitesi küresel ısınmayı önlemeye yönelik bir yandan önemli çalışmalar yapılırken diğer yandan da toplumsal bilinci artırmak adına anlamlı projeler yürütülüyor.  Bilim insanları, Türkiye’nin de küresel ısınmanın etkileri açısından risk grubundaki ülkelerden biri olduğuna dikkat çekiyor. İklim krizinin dünya üzerinde felakete varan etkiler yaratmaya başladığı konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, önlem alınmaması halinde ısınmanın etkilerinin büyüyerek devam edeceği uyarısında bulunuyorlar. Ege Üniversitesinde yapılan bilimsel çalışmalar ve yürütülen projelerle ilgili veren Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Küresel ısınma ve maalesef yeni adıyla İklim Krizi kapımızdan içeri adımını atmış bulunmaktadır. Üniversitemiz atık yönetimi süreciyle başlayan ve sonrasında Yeşil Üniversite hedefine dönerek daha bütüncül bir yaklaşımla çevreyi korumak adına önemli adımlar atmaktadır” dedi.

Ege Üniversitesinde sürdürülebilir çevre mottusu ile küresel ısınma konusunda yüksek bilinç oluşturma ve farkındalık yaratmanın yanı sıra sürdürülebilir yeşil kampüs oluşturma hedefiyle “Ege Üniversitesi Kurumsal Karbon Ayakizi Projesi”, “İZKA Yeşil Üniversite-Sürdürülebilir Kampüs Fizibilite Projesi”, “Sıfır Atık Projesi” ve “Ege Üniversitesi Orman Okulu Projesi” yürütüldüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Üniversitemiz Kurumsal Karbon Ayakizi Projesi ile bu konuda çevreye olan baskısını ölçmek ve buna bağlı doğru hedeflerle doğru adımları atmak istemiştir. Bu nedenle 2016 yılında yapılan bir proje ile Türkiye Üniversiteleri arasında tüm birimleri kapsayacak şekilde ilk kez bir üniversite karbon ayakizini hesaplamıştır. Bu projenin sonucunda Üniversitemizin en büyük etkisinin elektrik kullanımı ve doğalgaz tüketimi olduğu görülmüştür. Bu kapsamda yapılması gerekli acil plan bir bina dahi olsa yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek olmalıdır” diye konuştu.

İZKA Yeşil Üniversite-Sürdürülebilir Kampüs Fizibilite Projesinden bahseden Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Diğer yandan İZKA Yeşil Üniversite-Sürdürülebilir Kampüs Fizibilite Projesi de yine Üniversitemizin en önemli çevre projelerinden birisidir. Bu proje kapsamında ekipler şu anda çalışmakta ve çevreye daha saygılı bir üniversite olabilmemiz için gerekli olan ekonomik ve teknik gereklilikleri ortaya koymaktadır. Bu konuyu biraz daha açacak olursak; örneğin enerji konusunda bina yüksekliklerinden izolasyon malzeme gerekliliklerine kadar tüm ana kampüsümüz incelenmektedir. Böylelikle hedefimiz daha az sera gazı ve gelecek nesillere daha saygılı bir üniversite olmaktır. Öte yandan su yönetimi, LEED sertifikası, kampüs biyoatlas çalışmaları da bu proje kapsamında devam etmektedir” dedi.

Ege Üniversitesinde çevre eğitimi konusunda önemli sosyal sorumluk projeleri de yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Çevre çalışmaları konusunda en önemli noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz “EĞİTİM” konusu üzerinde de Üniversitemiz önemli adımlar atmıştır. Birincisi Sıfır Atık ve Ormanların Korunması konusunda tüm yeni öğrencilerimizin ders alabilmesi amacıyla Üniversite Yaşamına Geçiş dersinde bu konular anlatılmaktadır. Diğer yandan EÜ ÇEVMER olarak Bornova İlçe Millli Eğitim ile yaptığımız protokolle Bornova’da belirlenen okullarımızdaki toplam 10.000 (5 ve 6. Sınıf) öğrenciye Sıfır Atık projesi tanıtılmaktadır. “Orman Okulu” ise yine çok önemli başka bir projedir ve orman köylerindeki çocuklarımıza ormanın önemi ve korunması Ege Üniversitesi öğrencileri tarafından anlatılmaktadır ve her iki projede sürdürülebilirliği olan örnek projelerdir” diye konuştu.  

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like