Doc Dr. Mustafa Durğun estetik ve güzellik merkezleri ile ilgili soruları yanıtladı:
Koronavirüs(kovid-19) pandemi döneminde estetik ve güzellik merkezleri nasıl olmalı?
Koronavirüs-19; insanlarda temel olarak solunum yollarını etkileyen bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. İlk olarak 2019 yılında Çin’in Wuhan şehrinde keşfedilen hastalık dünya çapında yayılarak pandemiye yol açmıştır. Tüm diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizdede yayılmış ve buna bağlı olarak yayılmayı önleyici birtakım tedbirler alınmıştır. Bu tedbirler arasında hepimizi etkileyen sokağa çıkma yasakları, okulların tatil edilmesi, işyerlerinde uzaktan çalışma yöntemlerinin geliştirilmesi, restoranların ve alışveriş merkezlerinin kapatılması, berber ve güzellik merkezlerinin kapatılması, şehirlerarası seyahat kısıtlamaları vb. sayılabilir. Bu tedbirler sayesinde salgın baskılanmış olsada tamamen bitmemiştir. Ancak virüs yayılımının azalması ile son süreçte hemen heralanda kısıtlama tedbirleri kaldırılmaya başlanarak normalleşme sürecine girildi. Bu sayımızda virüs bulaşının olmaması için kliniklerde alınması gereken önlemleri açıkladık ve merak edilen soruları yanıtladık.
Virüs bulaş riskinin azaltılması için alınması gereken önlemleri,kliniklerde alınması gereken önlemler ile başvuran hastaların alması gereken önlemeler olarak ikiye ayırabiliriz
İşyerinde en önemli konular temizlik, dezenfeksiyon ve havalandırmadır. Temizlik günlük olarak yapılmalı, sık kullanılan alanlar daha sık temizlenmelidir. Bu noktada işyerinin fiziki yapısı ön plana çıkmaktadır. İşyerinde kapı pencerelerin açılabilmesi geniş alanın alanların bulunması, kalabalık olmaması bulaş riskini azaltacaktır. Merkezi havalandırma sistemlerinin olduğu ve kapı, pencerelerin açılarak havalandırma yapılamadığı ortamlarda dikkatli olunmalıdır.
Kliniklerde kalabalık oluşmasını engellemek için, hastaların randevu ile kabul edilmesi ve buna dikkat etmeleri istenmelidir. Hastalara olabildiğince az sayıda personel ile hizmet verilmeli böylece kişiler arası bulaş riski en aza indirilmelidir. Klinikte kullanılan bekleme salonu gibi ortak kullanım alanlarında koltuk mesafeleri sosyal mesafeyi koruyacak şekilde dizayn edilmelidir. Klinikteki hastalar ve çalışanlar maskeli olmalıdır. Muayene ve işlemler sırasında kısa süreli maske çıkarılabilsede, yapılacak olan işlemler sonrası maske tekrar takılmalıdır. Kliniklerde su ve sabuna erişim kolay olmalı ve burada tek kullanımlık kâğıthavlular bulundurulmalıdır. Klinik girişinde hastalar tarafından kullanılmak üzere el antiseptiğibulundurulmalıdır. Hastalar, iş yerine girilmesini takiben ellerini yıkaması ya da el antiseptiğikullanması konusunda uyarılmalıdır.Hastalara hizmet verilirken yiyecek ve içecek (su hariç) servisi yapılmamalıdır.İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi vb. şeyler bulundurulmamalıdır.
Kliniklerde yapılan işlemler sırasında virüs bulaş riski var mıdır?
Koronavirüsbulaşı azalmış olmakla beraber tamamen ortadan kalkmamıştır. Normal yaşantımıza dönme sürecinde hemen her alanda bulaş riski olabileceğinden maksimum korunmaya önem gösterilmelidir. Gerekli önlemlerin alındığı, bilgili ve deneyimli personelin çalıştığı klinklerde bulaş riski herhangi bir market alışverişinden daha az olacaktır. Ancak önlemlerin alınmadığı durumlarda bulaş riski günlük yaşantımızda bulunduğumuz her ortamda olduğu gibi mevcuttur.
Hastaların oturacağı, temas edebileceği tüm alanların temizliği/dezenfeksiyonu yapılıp ve bu işleminin tekrarlanması uygulamada mümkün olabilecek mi?
Bekleme salonlarında koltuklar gerekli sosyal mesafeyi koruyacak şekilde konumlandırılmalıdır. Hastalar randevulu şekilde kabul edilmeli, birden fazla hasta söz konusu olduğunda birbirlerine en uzak mesafe olacak şekilde oturtulmalıdır. İşlem ve muayene odalarında her işlemden sonra sedye örtüsü değiştirilmeli ve ortam dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Hastalar bekleme salonunda mutlaka maskeli olarak oturmalı, klinik giriş ve çıkışlarında mümkün ise ellerini yıkamalı veya dezenfektan kullanmalıdır. Bunlar sağlandığı taktirde virüs bulaşı olmadan tüm işlemler yapılabilir.
Günde kabul edilebilen maksimum hasta sayısı gibi bir durum söz konusu mu?
Hastalar kliniklere randevulu şekilde kabul edilmelidir. Yapılan işlem süreleri değişkenlik gösterdiğinden hasta sayısı kısıtlaması yoktur.
Botoks ya da dolgu gibi ameliyatsız uygulamaların tekrarlanma tarihleri geldi ya da geçtiyse bu, kişilerde kalıcı bir dejenerasyona yol açar mı?
Botoks ve dolgu uygulamaları isteğe ve ihtiyaca yönelik her zaman yapılabilen ve istenildiği taktirde uygulanması bırakılabilen uygulamalardır. Botoks ya da dolgu uygulamalarında tekrarlanmadıkları taktirde herhangi bir dejenerasyon ve problem gelişmez. Bırakılması durumunda istenilen herhangi bir zamanda tekrar işlemlere başlanabilir.
Ameliyat gerektiren uygulamalar yapılabiliyor mu bu süreçte?
Pandemi sürecinde ameliyatların kısıtlanması söz konusuysa da kısıtlamaların kaldırıldığı normalleşmeye başladığımız yakın süreçte ameliyat gerektiren uygulmaların başlaması kaçınılmazdır. Sağlık bakanlığı tarafından hastaneler, ameliyathaneler, ameliyathanelerde çalışan personeller ve hastalar ile ilgili yayınlanmış detaylı önlem klavuzlarımevcuttur. Yapılacak tüm işlemlerde bu klavuzları uyulmalıdır.
Klinik, muayenehane ve güzellik salonlarında çay, kahve ikramı yapılabilir mi/ içilmeli mi?
Klinik ve muayenehane ve güzellik salonlarında çay, kahve gibi ikramlar yapılmamalıdır. İkramlar ile temas artacağından bulaş riskide artmaktadır. Bu nedenle sadece klinikler değil normal yaşantımızda da ikramlar konusunda dikkatli olmalıyız.
Kullanılan araç-gereçlerin temizliği güvenilir mi?
Kullanılan araç gereçler her hastandan sonra mutlaka dezenfekte ve sterilize edilmelidir. Bu tüm klinik ve muayenehanelerde sadece pandemi sürecinde değil, normal işleyişte de dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biridir.
Alınacak önlenmeler, uygulanacak çözüm önerileri gibi konularda siz neler yaptınız?
Kliniğimizde hastalar randevu ile kabul edilmektedir. Kliniğimizde günlük temizlik yapılmakta, her hasta sonrası temas edilen yerler dezenfekte edilmektedir. Ellerin dezenfeksiyonu amacıyla klinik girişinde dezenfektan yerleştirildi. Tüm personelin maske kullanması sağlandı. Pencereler açılarak kliniğin havalandırılması sağlanmaktadır. Bekleme salonunda koltuklar sosyal mesafeye uygun olarak yerleştirildi. Temas ortamının azaltılması amacıyla tüm doküman ve broşürler kadırıldı. Çay ve kahve ikramları sonlandırıldı. Kliniğimizde yapılan tüm işlemler sırasında tek kullanımlık eldivenler kullanılarak, işlem sonunda eldivenler değiştirilmektedir.
Güzellik salonlarına gidilip- gidilememe konusunu merak eden birçok kişi var. Siz uyarı yapacak olursanız, bu konuda ne söylersiniz?
Pandemi sürecinin beklenenden çok daha uzun(1-2 yıl) süreceği dikkate alındığında güzellik ile ilgili işlemlere de ihtiyaç duyulacağını düşünüyorum. Bu nedenle gerekli önlemlerin alındığı kliniklerin dikkatle araştırılarak gidilmesi en uygun yaklaşım olacaktır. Sosyal mesafenin korunamayacak şekilde dar alanların olduğu, havalandırmanın mümkün olmadığı, personelin alınması gereken önlemler konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olmadığı merkezlere gidilmemesi gerektiğini düşünüyorum.