Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

Sağlıklı beslenme konusunda ne yazık ki daha çok ilgi uyandıran, gereksiz ve sağlıksız kısıtlamalar ve fikirler, hedefe en hızlı şekilde ulaşma isteği bireyin hem günlük yaşantısında sıkıntıya, gereksiz harcamaya yol açar ve genellikle kişiye özel olmadığı ve bilimsel kanıta dayalı olmadığı için geçici ve sağlıksız yöntemlerdir.

Sosyal medya ve yazılı basında örneğini sıkça gördüğümüz beslenme ile ilgili yazılar ve öneriler bizi çoğu zaman doğruya değil yanlışa yönlendiriyorlar hızlı ve değişken sosyal hayatlarımıza yanlış bilgilerle devam ettiğimizde ise sonuç ne yazık ki hüsran oluyor, soysal medya ve yazılı basında sıkça karşımıza çıkan doğru bilinen yanlışlarla yani aslında diyet efsaneleri ile devam edelim ve fikirleri bilgiyi paylaşalım.

Öğün atlamak daha çabuk ve fazla kilo verdirir

Öğün sayısı tamamen kişiye özeldir, metabolizmayı canlı tutmak ve gün içinde ihtiyacımız olan enerjiyi alabilmemiz için 3 ana öğün gereklidir, ana öğünlerin sayısı kadar öğün içeriği daha değerlidir ve ana öğün sayısı kişisel özellikler ve sosyal hayata göre çeşitlilik gösterir. Öğün atlanması gün içinde düşük enerji, uyku hali, halsizlik gibi sorunlara hem de metabolizmanızın yavaşlamasına ve uzun süren açlıktan sonra tüketilen öğünde açlık kontrolünün kaybedilmesine yol açar. Ara öğünlerin yapılması da metabolizmanızın çalışması ve açlık kontrolünün elinizde olması demektir. Ara öğünlerin sayısı da kişiye özel ve içerik bakımından yeterli olmalıdır.

Özellikle kahvaltı öğününün atlanması gün içinde performansınızı ve metabolizmanızı olumsuz etkiler

Karbonhidratlar kilo aldırır tüketilmemelidir

Beslenmede yeterli, dengeli ve doğru karbonhidrat tüketimi oldukça önemlidir, aşırı protein veya aşırı yağ içeren besin tüketimi nasıl doğru değilse aşırı ve yanlış seçilmiş karbonhidrat tüketimi de doğru değildir.

Karbonhidratı kesip aşırı yağ ve protein tüketiyorsanız yine kilo almanız ve sağlıksız beslenme sonucu hastalıklara yakalanma riskiniz büyüktür.

Karbonhidratları yeterli düzeyde almadığınızda B grubu vitaminlerin yanı sıra işlem görmemiş tahıllar da bulunan antioksidanlardan eksik beslenmiş ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi arttırıp bağırsak sağlığınızı ve metabolizmanızı bozmuş olursunuz. Unutmayın dengeli, yeterli ve doğru karbonhidrat seçimi kas kaybını engeller ve yağ yakımını destekler.

Yüksek proteinli beslen daha çabuk kilo ver

Yüksek protein alımı ilk 2 -3 haftada kilo vermenizi desteklese de devamında ödem ve kemiklerden kalsiyum kaybına yol açar, böbrek ve karaciğeri yorar, boşalan karbonhidrat depoları yorgunluk ve stresi artırır.

Uzun süren sindirimleriyle proteinler hem tokluk sağlar hem de metabolizmayı daha hızlı çalışmaya zorlar. Ancak uzun süre uygulanan yüksek proteinli diyetler besin ögesi yetersizliklerine, karaciğer ve böbreklere aşırı yük binmesine, kan yağlarında ( kolesterol – trigliserid – LDL ) artışa ve daha pek çok sağlık problemine yol açabilmektedir.

Diyet ürünler sorunsuz ve istediğimiz kadar tüketilebilir

Light ürünler sıfır kalorili ürünler değildir ve bazı ürünler size içerik yönünden uymayabilir, light ürünlerinde kalorileri vardır, sizi tek başına kilo vermenizde yardımcı olmaz, light ürünlerde unutulmaması gereken bir nokta da ürün içeriğidir ki bu da etiket okuma alışkanlığını beraberinde getirir bu ürünlerde tüketim miktarına ve tüketim sıklığına dikkat edilmelidir ve kalorisi düşük ne kadar istersem tüketebilirim yanılgısına düşülmemeli, içeriğinde tatlandırıcı bulunan ürünlerde hamileler, okul çağında ki çocuklar ve diyabetik bireyler daha dikkatli olmalıdırlar.

Her zaman bilimin ışığında fikirlere değil bilgiye önem vererek ve Diyetisyeninize danışarak sürdürülebilir, yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşamımızdan eksik etmediğiniz sağlıklı günler diliyorum.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like