Doğaseverler için yeni bir rekreasyon alanı

“Barbaros Göletler Bölgesi Projesi” hayata geçtiğinde doğaseverlerin uğrak yeri olacak.

 

Urla’ya 20 km mesafedeki Barbaros Köyü, henüz bakir sayılabilecek bir havzada bulunmaktadır. Yer yer çam ormanlarının çevrelediği havzada, 15 kadar da gölet vardır. İYTE Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisi olan Y. Mimar Onurcan Çakır, bu göletlerin ve çevresinin rekreaktif açıdan potansiyel oluşturduğunu görerek “Barbaros Göletler Bölgesi Projesi” adı ile bir proje hazırladı.

Proje, farklı boyutlardaki göletleri bir araya getirmeyi ve bu çevrede göletlerin olduğuna dair farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Mevcut durumda yalnızca yanından geçilen bir öğe olan göletlerin, insanların kullanımına yönelik olarak rekreatif açıdan değerlendirilmesi ve düzenlenmesi planlanıyor. Böylece, bölgede zaten var olan bir oluşum, ziyaretçiler ile bölge halkının aktif kullanımına açılabilecek ve yararlanılabilir hale getirilmiş olacak.

Çakır, proje ile ilgili olarak şunları söylüyor:

Bu çalışma kapsamında, göletler bölgesi analiz edilerek, çevrede bulunan odak noktaları ve yollar ile bölgenin ilişkisi değerlendirildi. Bölgenin doğal bitki örtüsü dâhilinde yetişen ağaç türleri not edildi, fotoğraflama ile belgelendirmeleri yapıldı.

Bölgenin ziyaretçileri, ağırlıklı olarak doğasever yerli turistlerdir. Ildırı, Çeşme veya Alaçatı’ya giderken yol üzerinde bulunan bu bölgeye uğrayan ziyaretçiler, doğal yapısı itibariyle potansiyel mesire yeri olan göletler bölgesinde zaman geçirmek isteseler de, bölgede durulacak ve dinlenilecek bir alan bulunmadığından genellikle alanda az vakit geçirebilmektedir. Yakın zamanda yapılan fıstık çamı ağaçlandırma çalışmaları başarılı bir girişim olmakla beraber, bu ağaçlar büyüyene kadar çevrede daha hızlı gelişip gölge olanağı sağlayacak cinste ağaçların ekilmesine ihtiyaç vardır. Bu sayede göletlerin etrafında dolaşılabilecek alanlar ortaya çıkacaktır. Hâlihazırda yakın çevrede birçok kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Göletlerin bazılarında kaz ördek ve sazan balıkları vardır.

Projenin uygulanmasına dair öncelikli çözülmesi gereken başlıklar, ulaşım (mevcut yolların kalitesinin iyileştirilmesi ve ana akslardan göletlere yürüyüş yolları yapılması) ve aydınlatmadır. Eski İzmir – Çeşme yolundan Ildırı’ya doğru ayrılan yol, alana ana yaklaşım aksı olarak kabul edilmiştir. Bu yolun sokak lambaları ile aydınlatılması ve asfaltının gereken yerlerde düzeltilmesi, ilk aşamada yapılması önerilen işlerin başında gelmektedir. Aynı yolun üzerinde, araçların durarak gölet manzarasını izleyebilmeleri için bir seyir terası oluşturulması ve bu yolun başına bir “Göletler Bölgesi” tabelası ve haritasının yerleştirilmesi de ilk etap dâhilinde önerilmektedir.

Bu projede, toplam 15 göletin öncelikle ulaşım potansiyeli yüksek 5 tanesinin çevresine kayrak taşı yollar oluşturularak ana yollardan yaya ulaşımının sağlanması, ışıklandırılması, ahşap dinlenme platformlarının oluşturulması ve ağaçlandırılması önerilmektedir. Bu uygulamaya örnek teşkil etmesi adına, Göletlerden birisinin mevcut durumu ve proje sonrası oluşacağı öngörülen görünüşler aşağıdadır.

Barbaros Göletler Bölgesi Projesi’nin, Urla Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklık ve önderliğinde gerçekleştirilebileceği öngörülmüş olup, onaylanması halinde etaplar ilerledikçe İYTE ve İZTEKGEB ile ortak çalışmalar yürütülebileceği, Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden de çalıştaylar aracılığıyla alanda doğrudan uygulanabilecek fikirler alınabileceği düşünülmektedir. Bu sayede, Urla’da yer alan bu üniversitede eğitim gören mimar adaylarının genç ve çağdaş fikirleri inşa edilme fırsatı bulacak, bu uygulama Türkiye’de belediyeler ve üniversite işbirliği adına güzel bir örnek teşkil edecektir.

 

Fotoğraflar: Onurcan Çakır

29 ARALIK 2013 Item Author YAZAN  EDITÖR

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Bir tavsiyem var!

Bir tavsiyem var! Seyahat etmek  hareket etmek demek benim lugatımda… Hareket etmek yer değiştirmek… Görmediğin kasabalar, köyler ile…