Yaptığı özgün tasarımlar sınırları aşıyor

Mimar Yankı Göktepe, özgün mobilya ve sandalye tasarımları ile yurt dışındaki fuarlarda ilgi görüyor.

yankiara

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde gördüğü mimarlık eğitiminden sonra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde endüstri ürünleri tasarımı üzerinde yüksek lisansını tamamlayan Yankı Göktepe, aynı bölümde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam ediyor. Aynı zamanda mobilya sektöründe birçok markaya tasarım yapıyor. Bunlardan bazıları; Fy Mobilya, Stylish, Alfemo, Serter, by Kepi, Demircan Mobilya, Tansu Mobilya, Adas Design Studio, Caploonba, kahve diyarı.

Yankı Göktepe yaptığı tasarımları ve ülkemizdeki mobilya tasarım anlayışı konusundaki düşüncelerini bizimle paylaştı:

İMOB 2013’de sizin tasarımını yaptığınız mobilyalar oldukça dikkat çekti. Tasarım çalışmalarına nasıl başladınız? Kısaca bize tasarım serüveninizden de söz eder misiniz?

Orta öğrenimimi İtalya’nın Napoli kentinde tamamladıktan sonra tasarım serüvenim mimarlık ve tasarım eğitimleri ile devam etti. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü endüstri ürünleri tasarımı bölümünde ambalaj tasarımı üzerine yüksek lisansı tamamladım. Daha sonra aynı bölümde tasarım uzmanlığı yaptıktan sonra, şuan hala öğretim görevliliği yapmaktayım. Aynı zamanda markalara sandalye tasarımı, mutfak tasarımı, ofis tasarımı, aksesuar tasarımı, promosyon ürünleri üzerine tasarımlarım devam ediyor. Uluslararası Milano ve Köln mobilya fuarları olmak üzere birçok uluslararası fuarlarda tasarımlarım sergilendi.Şuan Kahve diyarı firmasının Kurumsal kimlik ve fabrikasının iç mekan tasarımı devam etmektedir.

Ayrıca akademisyen bir kişiliğiniz var. Sizi takip eden genç tasarımcılara neler öğütlersiniz?

Öncelikle tasarım eğitimi almalarını öneririm. Eğitimin yanı sıra tasarım tecrübesi oldukça önemli. Tasarımcının bildiğini yapabilmesine, yapabildiğini de bilmesi gerektiğine inanırım. Yarışmalar da oldukça motive edici ve girişimciliği sağlayan bir konu. Teknoloji, malzeme, marka konularında inceleme ve araştırma yapmalarını öneririm. Sanatın, tasarımın, felsefenin her dalı ile ilgilenmek tasarımcının bakış açısını genişletir yeni ufuklar açar.

Ülkemizdeki mobilya tasarım anlayışını nasıl görüyorsunuz? Sizin gördüğünüz eksiklikler veya hatalar var mı?

Ülkemizdeki mobilya tasarım anlayışı, tasarımcı, üretici ve tüketici arasındaki bilinç seviyesi ile ilgili bir konu. Bunun için yaratıcı ve özgün bir toplum olmamız, yeniliklere açık olup, tasarım kültürünü oluşturmamız gerekiyor. Kendi toplumsal değerlerimize, tasarım katma değerini ekleyerek uluslararası alanda marka olmayı amaçlamalı. Bunu başaran ve başarmaya çalışan firmalarımız vardır. Son yıllarda ülkemizde mobilya sektörü yükselme trendi göstermekte, bu sevindirici bir gelişme. Buna örnek olarak İzmir firması olan Adas sandalye ile yapılan ortak çalışma sonucunda özgün  sandalye tasarımları, İMOB 2013 fuarında başarılı bir şekilde sergilendi.

Son bir senedir ihracat yapan mobilya firmalarından sıkça “Türk Mobilya Tasarımı” üretmek istedikleri yönünde duyumlar alıyoruz. Size göre böyle bir mobilya tasarımı nasıl olmalıdır veya olacaktır. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

2013  yılındaki mobilya ihracatımız  1,7 milyar dolar, hükümetimizin hedefi 2023 yılına kadar  6 milyar doları geçmek. Ancak bu rakamlara ulaşabilmek için yalnızca üretimi çoğaltmak yetmez, mobilya sektörümüzü Türk Mobilya Tasarımı ile destekleyerek, ürünlerde katma değer yaratıp, daha yüksek fiyatlara satarak hedefimize daha çabuk ulaşabiliriz. Bunu gerçekleştirmenin yollarından biri mobilya firmaları ile üniversitelerimizin endüstri ürünleri tasarımı bölümleri ile işbirliği yapmak olacaktır. Firmalarımızın üretim gücü ile üniversitelerimizin bilgi gücü bir araya gelerek işbirliği ile mümkün olacaktır.

Mobilyaya artı değer sağlayan unsurların başında gelen tasarım konusunun önemi konusunda  düşünceniz nedir?

Markanın en önemli unsurlarının başında tasarım geliyor. Mobilya sektörü içinde bu böyle, Örnek olarak; 2012-2013 yılında Adas Design Studio ‘yu  çıkararak, tasarım yaparak katma değeri yüksek ürünler üretmeyi amaçladık. Bir yıl süren yoğun tasarım çalışması sonucunda sandalye koleksiyonu oluşturduk. Tasarlanan sandalye koleksiyonu uluslararası Köln Mobilya Fuarı’nda oldukça başarılı bir şekilde temsil edildi. Yapılan sandalye tasarımları dünyaca ünlü sandalye markası olan Thonet firmasının dikkatini çekmesi sonucu, Adas Design Studıo ile Thonet firması arasında işbirliği yapılmasına olanak sağladı. Bu girişimin, tasarımın mobilya sektörüne artı değer sağlaması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

NARBEM 10 Yaşında

‘Eğitimde Fırsat Eşitliği’ sloganıyla 2002 yılında hayata geçirilen NARBEM dershanesi, 10. Kuruluş yılını kutladı.   Narlıdere Belediyesi, Narlıdere…