Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi: Tahtakuşlar

Kaz Dağları’nın arasındaki Tahtakuşlar, yeni yolculukları ve keşfetmeyi sevenler için mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Çanakkale yolu üzerinde, Çamlıbel yakınlarındaki Alevi köyü Tahtakuşlar, çam ve zeytin ağaçları içinde, kendine özgü gelenekleri yaşatan bir köy. Tarih boyunca farklı efsanelere, öykülere tanık olan yemyeşil Kaz Dağları’nın arasındaki Tahtakuşlar yeni yolculukları ve keşfetmeyi sevenler için mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Şaman inançlarının, günümüzde yapılan törenleri ve güncel yaşam tarzını etkilediği görülüyor.

Geçmişte göçebe olan Alevi Türkmen aşiretinin yerleştiği, zamanla köy yaşantısına uyum sağladığı Tahtakuşlar, yaklaşık olarak 600 nüfusa sahip. Alevilik inancını benimsemiş. Anadolu’da Toroslara yerleştiklerinde ise orman ürünlerini işlemelerinden dolayı ‘Tahtacı Türkmeni’ olarak anılmışlar uzun yıllar.

Köyün gitişinde Tahtakuşlar Müzesi karşılıyor sizi. Müzeyi, 1932’de Tahtakuşlar’da doğan Alibey Kudar kurmuş. Savaştepe Köy Enstitüsü mezunu olan Alibey Kudar, 26 yıl öğretmenlik yapmış. 80’li yıllarda Akçay İlkokulu öğretmeniyken emekli olmuş ve köyüne yerleşmiş.

Alibey Kudar, Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesini kuran kişi unvanına sahip. Bu galeri aynı zamanda ülkemizde bir köyde kurulan ilk etnografya müzesi ve sanat galerisi. Kuruluşundan bu yana ailesiyle müzeyi yöneten Kudar, köyün isminin duyulmasında önemli katkı sağlamış.

Alibey Kudar ve oğlu Selim Kudar’ın çabaları ve çalışmaları ile müze genişleyip, büyümeye devam ediyor.

Müzede sergilenen objeler arasında; yöreye özgü kıyafetler, halı, kilim, ev eşyaları, tablolar, kitaplar, nazarlıklar, başlık ve takıların yanı sıra birçok eşya bulunuyor. Müzenin en çok ilgi gören parçalarında biri 197 cm. boyu, 360 kg. ağırlığı ile dünyanın en büyük deniz kaplumbağası. Caretta caretta türünden farklı olan, yolunu şaşırarak karaya çıkarak ölen kaplumbağa, cam bir bölümde sergileniyor.

Türkmen sanatına ait örnekler görüldüğü müzede dünyanın farklı ülkelerinden gönderilen objeler de sergileniyor. Müze, haftanın 7 günü açık. Girişte bir bölümde satışa sunulmuş, Kaz Dağları’nda yetişen şifalı bitki ve otların yanı sıra sabun, zeytinyağı gibi ürünleri de bulabilirsiniz.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Bir tavsiyem var

Bana göre yolda olmak, bir salıncakta delice sallanmak gibidir, karın boşluğunuzda binlerce kelebeğin uçması, boğazınızda düğümlenen yeni heyecanların…