BAHÇEDE ÇİM ALAN TESİSİ

Çiçek bahçelerimizin tamamlayıcısı, olmazsa olmaz öğesi, çim ekili alanlardır. Çim ekili alanların görsellik dışında bahçe için pek çok faydası da bulunmaktadır. Çim alanlarda sağlıklı ve homojen görüntü elde edebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalara şu şekilde değinebiliriz;

Çim ekimine uygun alanlar nelerdir?

Çim bitkilerinin yetişebildiği, iyi havalandırma sağlayabilen ve su tutma kapasitesi yüksek ama aynı zamanda süzek (suyu iyi akıntılı) olan harçlardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz; bahçe toprağı, torf (turba yani yer kömürü), kompozit gübre, yabani ot tohumu ile hastalık ve zararlıları içermeyen çiftlik (ahır) gübresi, dere kumu. Çimlendirme alanı bu harçlardan biri ya da birkaçı bir araya getirilerek meydana gelir. İyi bir çimlendirme alanı, yabani ot tohumları ve hastalık etkenlerinden arındırılmış yani steril durumda olmalıdır. Ayrıca, alanı oluşturan toprağın pH’ı 5-8 arasında bulunmalıdır.

Çim ekilecek alan nasıl hazırlanır?

Çim tohumlarının ekileceği toprak (yatak) yumuşak ve düzgün olmalıdır. Bunun için toprak, işlenerek (kazılarak) sıkışan kısımları havalandırılır. Toprakta oluşan kesekler kürekle parçalanır. Alana dışardan getirilmiş toprak, varsa yabani otların çıkması için alan bir hafta süreyle sulanır. Daha sonra, alandaki tüm otlar ile çalı vb. bitkiler elle ya da yabani ot ilacı kullanılarak temizlenir. Böyle ilaç kullanıldığında, bir hafta süreyle alana çim tohumu ekilmez. Ardından çim ekilecek alan tırmıkla iyice düzeltilir. Alana, toprağın yapısı da dikkate alınarak genellikle etiketinde 15-15-15 yazılı gübrelerden, metrekareye 30 gr. hesabıyla ticari kompoze gübre atılır.

Çim için uygun sıcaklık değerleri nelerdir?

Ülkemizde çim ekili alanların oluşturulması için en uygun dönemler, bölgenin iklim durumuna ve çim tohumlarının cinsi ile ekilecekleri alanın kullanım amacına göre değişmektedir. Çim tohumları, 8-10 derece sıcaklıklarda çimlenmeye başlar. Ancak, en uygun çimlenme sıcaklıkları 15-22 derecelerdir. 30 dereceyi aşan sıcaklıklarda çim ekilmemesi yerinde olur. Şu halde çim ekimi zamanının belirlenmesinde yukarıdaki sıcaklık dereceleri dikkatle göz önünde tutulmalıdır.

Çimler uzadıktan sonra ilk biçme nasıl olmalıdır?

Çimlerin ilk kez biçilişi çok önemlidir; çim biçme işlemi makineyle yapılacaksa silindir bıçaklı makinelerle işlemi yapmak daha iyi olur. Çimin biçim yüksekliği, çeşidine ve bölgenin iklim durumuna göre değişir. Genel olarak çimler, 3-5 cm. yükseklikte olmak üzere biçilirler. Çim biçme makinelerinin bıçaklarının keskin olmasına dikkat edilmelidir.

Çim alanları nasıl sulanmalı?

Çim ekili alanlarda tohum ekilip çimlenme başlayıncaya kadar, toprağı nemli tutacak kadar sulama yapılır. Çimlenme olup da çimler gelişmeye başlayınca, bitkinin gereksinimine uygun olarak sulama yapılmalıdır. Ancak, çimlerin sulanması işlemi, asla güneşli havada yapılmamalıdır. Ayrıca, çimlere salma (yani çimlerin köklerine su akıtma) yöntemiyle su verilmemeli; sulama, yağmurlama yöntemiyle yapılmalıdır.

Tohum ile çimlendirme nasıl yapılır?

Çim ekilecek alanın toprak hazırlığı tamamlandıktan sonra, alanın özellikleri ve kullanım amacına göre uzmanlara danışılarak sağlanan çim tohumları karışımı, metrekareye 25-60 gr. hesabıyla ekilir. Elle ekim en yaygın ekim yöntemidir. Tohumlar ekildikten sonra ya üzerleri örtülür ya da tırmık çekilerek gömülürler. Daha sonra üzerlerine silindir çekilir. Çim tohumlarının ekim derinliği 1-2 cm., en uygunu 1,5 cm’dir.

Çim seçimi nasıl yapılmalı?

Alanımızın çimlenmesinde tek çeşit kullanabileceğimiz gibi birden fazla çeşit de kullanabiliriz. Bu seçimde dikkat etmek gerekir. Hemen değiştirmek gibi bir lüksümüz olmayacaktır. Günümüzde çim çeşitlerinin birçok varyeteleri bulunmaktadır. Hatta bir türün iki farklı varyetesi zıt özellik ve istek göstermektedir. Tek çeşitten de iyi hazırlık ve ekimle güzel netice alınabilir. Ama uyumlu çeşitlerden uygun miktarlarla yapılacak karışım daha güzel neticeler verir. Bu karışıma katılacak çimler diğerlerinin zayıf olduğu noktaları kapatacaktır. Birçok araştırmacının ya da firmanın farklı karışım tabloları bulunmaktadır. Tohum karışımı yapılırken tavsiyemiz güvenilir sertifikalı tohum satan yerlerden alınması şeklinde olacaktır. Sizin alanınızın özelliklerine ve kullanım koşullarınıza göre en uygun karışımı hazırlayacaklardır. Günümüzde alan özelliklerine göre hazırlanıp paketlenmiş tohumlar da bulunmaktadır.

Çim yerine hangi bitkiler kullanılabilir?

Çime alternatif bitkiler geniş alanlardan ziyade; çim çeşitlerinin kullanımının zor olduğu, daha dar alanlarda veya özel durumlarda tercih edilir. Yani dar mekânlarda, dik alanlarda veya gölge gibi durumlarda bu bitkileri kullanmak mümkündür. Bunların başlıcaları;

Üçgül

1 gr.’ında 600 adet tohum bulunur. Bazı uygulamalarda çimlere alternatif olarak uygulanır. Kaba ve kaygan yüzeye sahiptirler. Bazı yerlerde de diğer çim karışımlarına %5 oranında karıştırılmaktadır. Fakat çiçeklerinin arıları cezbetmesi nedeniyle birçok alanda kullanımını engeller. Ayrıca üzerine oturulduğunda giysinizi boyayabilir. Biçimi de diğer çim çeşitlerine göre daha zordur. Üretimi tohumla yapılmaktadır.

Lipya Çimi

Çok yıllık otsu bir bitkidir. Kışın yaprağını döker; yazın pembe, beyaz, krem renkli çiçek açar. Hızlı gelişir. Yaprakları küçük koyu yeşildir. Toprak seçiciliği olmamakla beraber organik maddece zengin, iyi drenajlı toprakları sever. Nemli eğimlerin stabilizesinde kullanılır. Basılmaya ve ezilmeye karşı hassastır. Sık biçim istemez. Çiçekli olduğu dönemde arıları cezbeder, bu da kullanım alanlarını sınırlayan bir sebeptir. Üretimi stolonları ile yapılır.

Fare Kulağı

1 gr.’ında 1800 adet tohum vardır. Çok narin, sık yapraklı, yüzeysel kök gelişimine sahip bodur bir yer örtücüdür. Kökleri ile yayılır. Hızlı gelişir; tınlı, az killi ve iyi drenajlı toprakları sever. Sıcaklara dayanıklıdır. Su ve gübre isteği fazladır. Sık su ister. Ezilmeye ve basılmaya karşı hassastır. Derin biçim yapmak bitkiye zarar verebilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Barbaros Evi

4. İzmir Mimarlık Ödülleri Jüri Özel Ödülü (2017) Türkiye Mimarlık Yıllığı (2015) Barbaros Evi, yazlık ve kışlık kullanım…