Küçük Odalar İçin Dekorasyon İpuçları

Günümüzde gayrimenkul sektöründeki değişimler ve artan maliyetlerinde etkisiyle, daha küçük evleri tercih etme zorunluluğuna doğru ilerliyoruz. Daire metrekarelerinin azalması, küçük odaları nasıl kullanacağımız ile ilgili soruları beraberinde getirmektedir. Bu sorular doğrultusunda, küçük odaların daha ferah ve büyük algılanmasını sağlayacak, dekorasyon hilelerinden bahsedeceğim.

 

DUVARLAR

Duvarlarda tercih edeceğiniz renk seçiminde, ışığın büyük kısmını yansıtan açık renkleri (beyaz, bej, krem, açık mavi vb.) kullanmanızı öneririm. Çünkü açık renkler, yaşam alanınızın daha ferah algılanmasına yol açacaktır.

Duvar kâğıdı kullanımını ise tek bir duvarda uygulamanızı tavsiye ederim. Odanızın daha küçük algılanmasına sebep olacak büyük desenli duvar kâğıtları yerine,  mekânınızın olduğundan daha yüksek ve büyük algılanmasını sağlayacak boyuna çizgili duvar kâğıtlarını tercih etmelisiniz.

Pencerelerin tam karşısındaki duvarlarda kullanacağınız ayna, pencereden gelen doğal ışığı yansıtacağından dolayı odaların daha aydınlık ve büyük görünmesini sağlayacaktır.

 

ZEMİNLER

Zemin döşemesi için kullanılan renklerin, duvar renkleri ile uyumlu tonlarda olması mekândaki “keskin sınırları kaldırıp” daha büyük algılanmasını sağlar.

Zeminde kullanacağınız halılarda ise; mekânınızın daha uzun görünmesini sağlayacak çizgili halı modellerini değerlendirebilirsiniz. Büyük desenlilerden ve koyu renklerden olabildiğince uzak durup, sade ve açık renk olanları tercih etmek gerekir. Böylelikle daha aydınlık ve ferah odalara sahip oluruz.

PENCERE

Küçük odaların dekorasyonunda perde seçiminiz ise; ince tül ya da görseldeki gibi pencerelerin kenarlarında duracak şekilde olmalıdır. Pencerenizden gelen doğal ışığı kesecek her tür perde ve panjur kullanımından kaçınmanız gerekir. Bir diğer püf nokta ise odaların yüksekliğinin olduğundan fazla algılanabilmesi için perdelerinizi tavandan başlatmanızı öneririm.

 

MOBİLYA

Küçük odaların dekorasyonunu yaparken mekâna uygun büyüklükte ve az sayıda mobilya kullanımına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin oturma grupları yerine, mekâna uygun büyüklükte bir köşe kanepe kullanımı daha doğru bir dekorasyon önerisi olacaktır.  Ayrıca bu tarz bir köşe kanepe kullanımı sizlere fazladan kullanım alanları sağlayacağı gibi, daha ferah mekânlar yaratacaktır.

Derli toplu mekânlar küçük odalarınızın daha büyük algılanmasını sağlayacağı için fonksiyonel mobilyaları kullanarak daha fazla alan tasarrufu yapabilirisiniz. Örneğin yatağınızın altının çekmeceli olup depolama ihtiyacınızı karşılaması gibi…

Şeffaf cam eşyalar mekânda boşluk hissi yaratacağı için kullanılan alanları daha ferah ve büyük gösterecektir. Dekorasyonunuzda cam sehpa veya cam masa tercih etmeniz uygun olur.

Dolap veya büfe kapaklarında ayna kullanılması ışığı ve görüntüyü yansıtacağı için mekâna derinlik katacaktır.

Aksesuar, dergi, kitap vb eşyalarınızın sergilenmesi ve depolanması için kütüphaneler iyi bir seçimdir. Yine odanızda kullanacağınız kütüphanenin yüksekliğinin tavana kadar olması, odanızın yüksekliğinin olduğundan fazla algılanmasını sağlar.

Mobilyalarınızın kumaşlarında, perdelerinizde ve diğer tekstil ürünlerinizde düz, sade ve açık renk tonlarını kullanıp daha ferah ve aydınlık bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz. Koyu renkleri ve büyük desenleri daha küçük parçalarda tercih ederek, odalarınıza hareket katabilirsiniz.

AYDINLATMA

Özelikle hava karardıktan sonra mekânınızı ferah gösterebilmek için avizelere ilave aplikler, spotlar ve ayaklı lambaderler ile desteklemek gerekir. Daha önceden söylediğim gibi aydınlık mekânlar odalarınızı olduğundan büyük gösterecektir.

AKSESUAR

Tüm yazdıklarım doğrultusunda, sade ve açık renklerden oluşan dekorasyon örneklerini göz önünde bulundurursanız, aksesuar seçiminizi daha özgür yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken püf nokta ise, küçük odalarınızda fazla aksesuar kullanımından kaçınarak, mekânınızın daha düzenli ve büyük algılanmasını sağlamış olursunuz…

 

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like