Prof. Dr. Koşum “Türkiye’de ilk bilgisayar destekli sürü yönetim sistemi meyvelerini veriyor”
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yürütülen “Batı Anadolu Süt Keçiciliğinin Geliştirilmesi ve Damızlık Sorununun Çözümü” projesi kapsamında gerçekleştirilen koyun ve keçi ıslah çalışmaları başarılı bir şekilde sürdürülüyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde yürütülen çalışmaları koyun-keçi ağılındaki yerinde inceledi. “Batı Anadolu Süt Keçiciliğinin Geliştirilmesi ve Damızlık Sorununun Çözümü” ıslah projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Rektör Prof. Dr. Budak, “Batı Anadolu’da geçimlerini keçiden sağlayan yetiştiricilerin gelir seviyelerini yükseltmek ve yaşam standartlarını iyileştirmek, yerli keçilerimizin süt ve döl verimlerini artırmak, keçi sayısını azaltarak keçilerin ormana verdiği zararı en az düzeye indirmek amacıyla gerçekleştirilen projede çalışmalarımız tüm hızlıyla devam ediyor. Bu projeye emek veren tüm hocalarımızı ve çalışanları tebrik ederim” dedi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından 2006 yılında başlatılan “Batı Anadolu Süt Keçiciliğinin Geliştirilmesi ve Damızlık Sorununun Çözümü” adlı Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) projesi ve TÜBİTAK Batı Anadolu Süt Koyunculuğu Geliştirme Projeleri kapsamında geliştirilen “Tahirova Süt Koyunu” çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Proje ile Ege Üniversitesine kazandırılan ve Türkiye’de bir ilk olan bilgisayar destekli sürü yönetimi ile sağım sistemi sayesinde keçi ve koyunların süt verimleri günlük olarak kaydediliyor, fakültedeki koyun ve keçi ıslah çalışmaları başarılı bir şekilde sürdürülüyor.
Projenin yürütücülüğünü yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum, “Gerek süt, gerekse et veriminin artmasının sonucu ulusal ekonomiye katkıda bulunmak, ıslah çalışmalarını daha hızlı ve etkin hale getirmek, soy kütüğüne dayalı, bilimsel ve çağdaş üretim tekniklerinin yaygınlaşmasını sağlamak, hijyenik ve bol keçi sütü üretilerek, keçi sütünün işlenmesiyle ilgili (peynir, yoğurt, dondurma gibi) yan sanayiinin gelişmesine katkıda bulunmak, öz tüketicilerimize yüksek kaliteli ve sağlıklı hayvansal ürün sunmak amacıyla projeyi gerçekleştirdik” diye konuştu.
“Küçükbaş Hayvan Yapay Tohumlama Laboratuvarı”
Proje çıktıları olarak Türkiye’de bir ilk olan bilgisayar destekli sürü yönetimi ve sağım sistemini kurduklarını ifade eden Prof. Dr. Koşum, “Ayrıca Türkiye’deki Ziraat Fakültelerinde bir ilk olan küçükbaş hayvan yapay tohumlama laboratuvarı kurularak bilgisayarlı sperma analiz sistemi ile donatıldı. Fakülte sürüsü yenilenerek, Avustralya gibi denizaşırı bir ülkeden 55 baş safkan damızlık Saanen keçisi ithal ederek ve hedeflenen çekirdek sürüyü oluşturduk. Böylelikle Avustralya’dan ilk kez keçi ithal edilmiştir. İzmir ve çevresinde büyük ölçekli entansif işletmeler kurulmaya başlandı. 5 yıl içerisinde Kahramanmaraş’tan Kırklareli’ne kadar geniş bir alanda toplam 13 işletme ile sözleşme yaptık. Bu işletmelerden kimine kuruluş aşamasından itibaren, kimine ise kurulduktan sonra teknik bilgi, damızlık hayvan desteği sağladık. Bu sayede fakültemizde üretilen iyi nitelikli damızlıklardan elde edilen yüksek verim genleri gerek canlı olarak gerekse sperma üretimi ve suni tohumlama hizmeti ile on binlerce hayvana aktarıldı ve bu sayede Türkiye’de keçi ve koyun sütü üretiminin artışına katkı sağlandı. Örneğin 2008 yılında 200 bin ton civarında olan Türkiye keçi sütü üretimi, 2018 yılında 523 bin ton olarak gerçekleşti. Sözleşme yapılmayan bazı işletmelere suni tohumlama ve sperma desteği sağlandı” dedi.