Her kedi ya da köpek yaşamları boyunca mutlaka bağırsak parazitleri ile karşılaşırlar.

Bu sayımızda siz değerli okurlarımıza kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardaki iç parazitlerden kısaca bahsetmek istiyorum. “Kısaca” diyorum çünkü parazitoloji başlı başına üzerine günlerce konuşabileceğimiz kadar önemli ve özel bir konudur.

Hemen her kedi ya da köpek yaşamları boyunca mutlaka bağırsak parazitleri ile karşılaşırlar. Bu parazitler her zaman evcil dostumuzun hasta görünmesine yol açmayabilir. Bu sebeple gözden kaçabilirler. Fakat iç parazitlerin hayvanlar üzerindeki genel etkileri de şu şekilde sıralanabilir: Parazit istilası ile karşılaşan kedi ya da köpeğin ilk olarak dışkısında değişim gözlenir. Bazen dışkıda şerit, solucan, ya da larva gibi parazit formları görülebilir. Diğer yandan dışkı yumuşamış, sulu ve mukuslu bir hal almıştır. Zaman zaman dışkıda kan da görülebilir. İlerleyen olgularda hayvanın genel durumu bozulur, kilo kaybeder, iştahsızlık baş gösterir ve kusma görülebilir.

Parazitler çiğ et tüketmek, kuş fare vb. avlamak, pireler anne sütü ve dışkıyla temas gibi yollarla bulaşabilirler.

Parazitler evcil dostlarımıza farklı yollarla bulaşırlar. Çiğ et tüketmek, kuş fare vb. avlamak, pireler anne sütü ve dışkıyla temas başlıca bulaşma yollarıdır.

Bu parazitlerden bazıları insanlarda da hastalıklara yol açabildiği için, hem evcil hayvanınızın hem de ailenizin sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Bazı parazit türleri çeşitli organlarda kist meydana getirebilirken, bazıları bağırsaklara yerleşebilirler. Kimisi de yumurtaların kan yoluyla vücuda dağılmasından sonra bazı organlarda kapsülle çevrili yapılar oluştururlar. En yaygın olarak bilinen ve korkulan parazit türlerinden Toxoplazma kedide bulunur ve kedi dışkısıyla temas edildiğinde insana bulaşır. Gebelerde düşüğe sebep olabilir.

Her ne kadar korkutucu görünse de bu parazitlerden korunmanın etkin yolları vardır ve veteriner hekiminiz düzenli antiparaziter uygulamalarla sizi ve evcil dostunuzu paraziter bulaşmalardan korumada yardımcı olabilir. Yaygın bir yanlışı da düzeltmek gerekirse “kist aşısı” diye bir şey yoktur. Uygulanan antiparaziter enjeksiyon aşı değil bir ilaçtır. İnsanlarda görülen kist hidatik hastalığı, kedi ya da köpeğin tüylerinden değil o tüylere bulaşmış olan parazit yumurtalarından kaynaklanır. Net olarak söyleyebilirim ki kedi-köpek tüyü kist yapmaz. Bu sebeple düzenli olarak antiparaziter uygulamaları yapılan evcil dostumuz parazit taşımayacağından tüylerinde de bu parazitlerin yumurtaları bulunmayacaktır.

Paraziter bir bulaşma olsun olmasın periyodik uygulamalar düzenli olarak yapılmalıdır. Periyodik paraziter uygulamaların koruyuculuğu tartışmaya açık bir konu değildir. Eğer evcil dostunuza parazit bulaştığını düşünüyorsanız mutlaka zaman geçirmeden bir veteriner hekime uğramanızı öneririm. İlaçların dışında çiğ gıdadan uzak tutmak da evcil dostunuzu korumada yardımcı olacaktır.

Mutlu ve sağlıklı günler dileğiyle.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Magazin

Buket Aydın Oyunculuğa Göz mü Kırpıyor? Haber Global de yüz yüze programını sunan Buket Aydın, sosyal medyada yaptığı…
Devamını oku...

Kahve Bahane

Günümüzde sabahları içmeden kendimize gelemediğimiz, nice koyu sohbetlerin eşlikçisi, gün boyunca fincan fincan içmeden duramadığımız Türk kahvesi… Kahve…