Dünya Zeytin Günü Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde kutlandı

Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından bu yıl ilk kez kutlanan 26 Kasım Dünya Zeytin Günü kapsamında Urla’nın Uzunkuyu Mahallesi’nde bulunan Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde panel düzenlendi.

Panele, Galatasaray Üniversitesi’nden Ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Agro Arkeolog, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yön. Krl. Başkanı H. Cahit Çetin, Köstem Zeytinyağı Müzesi kurucusu Dr. Levent Köstem, zeytin ve zeytinyağı üreticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“Zeytin barış demek, artırmamız gerek”

Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, zeytinin önemini şu cümlelerle vurguladı; “ Zeytin sağlık demek, zeytin güzellik demek, zeytin barış demek. Artırmamız gerek.” Panelin sonunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve katkı sağlayan herkese teşekkür plaketi verildi.

Köstem Zeytinyağı Müzesi

Dünya Zeytin Günü’nde zeytin ağacının geçmişten bugüne insan hayatı içindeki önemine dikkat çekilirken, Uzunkuyu’da bulunan zeytin müzesi büyük ilgi gördü. Bin bir emekle planlanan ve hayata geçirilen müze 2017 Mayıs ayında kapılarını ziyaretçilere açacak. Dünyadaki 26 zeytinyağı müzesinden en büyüğü olan tesis 5 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alan üzerine kurulmuş.

Zeytinyağının 3 bin yıllık yolculuğunun gözler önüne serildiği müzede hayvan, su, buhar, yakıt ve elektrik gücüyle yağ sıkan işliklerin yanı sıra, aynı çatı altında bulunan; sabun atölyesi, köy bakkalı, kahvehane, lokanta, otel,  hediyelik eşya dükkânları, çocuk oyun bahçeleri gibi bölümler de var .

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like